torstaina, joulukuuta 17, 2009

Ratkaisu ei olisi laiton

Tällä viikolla uutisoitiin Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu Mitro Revon asiassa. Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous kielsi pastori Mitro Repoa toimittamasta kirkon pyhiä toimituksia sekä käyttämästä papin viittaa ja muita tunnuksia ollessaan ehdokkaana EU-vaaleissa ja toimiessaan mahdollisesti EU-parlamentin jäsenenä. Mitro Repo valitti piispainkokouksen päätöksestä ja tällä viikolla Korkein hallinto-oikeus kertoi hylänneensä Mitro Revon valituksen. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että ortodoksinen kirkko voi kieltää ortodoksipappia toimimasta pappina, mikäli tämä osallistuu poliittisiin tehtäviin.

Muuan ystäväni oli sitä mieltä, että Korkein hallinto-oikeus toimi ristiriitaisesti. Mitro Revon tapauksessa pastorilta vaadittiin, mitä laki ei vaadi - jotta hän voi toimia pastorina, hän ei saa osallistua poliittisiin tehtäviin. Minun tapauksessani pastorilta vaadittiin, mitä laki vaatii - jotta voin toimia pastorina, en saa rikkoa tasa-arvolakia tai pykäliä, jotka määräävät yhdenvertaisuudesta.

Sanoin ystävälleni, ettei Korkein hallinto-oikeus käsittääkseni toiminut ristiriitaisesti. Sen johtava ajatus tuntuu olevan halu olla sekaantumatta kirkkojen kiistoihin. Se antaa kirkkojen johtajien toimia tavalla, jonka he ovat valinneet tavakseen johtaa kirkkoa. Jos ortodoksikirkon piispat ovat sitä mieltä, ettei pastori voi toimia poliittisissa tehtävissä ja mikäli toimii, häntä rangaistaan siitä, Korkein hallinto-oikeus antaa ortodoksikirkon johdon toimia näin. Jos luterilaisen kirkon johto on sitä mieltä, että pastori voidaan erottaa virastaan, mikäli hän torjuu naispappeuden, Korkein hallinto-oikeus antaa tämän olla toimintatapa luterilaisessa kirkossa.

Mitä jos kirkkomme kirkolliskokous olisi päättänyt tai päättäisi seuraavassa kokouksessaan, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa saa ajatella naispappeudesta kahdella eri tavalla ja toimia omantuntonsa mukaan? Olen kuullut monta kertaa, että tällaista päätöstä ei voi tehdä, koska se olisi laitonta ja oikeusistuimet puuttuisivat siihen. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut kertovat, että tällaista päätöstä tuskin pidettäisiin laittomana. Katsottaisiin, että luterilainen kirkko on ratkaissut tämän asian näin, annettaisiin luterilaisen kirkon toimia tällä tavalla eikä haluttaisi sekaantua kirkon asioihin.

2 Comments:

Blogger sami said...

Eli yksinkertaisesti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon johto on epäraamatullinen naispappeusasiassa, vaikka maamme laki ja oikeusistuimet eivät sitä vaadi.
Jumala auttakoon.

7:03 ap.  
Blogger Jari Rankinen said...

Kommenttien kirjoittajat

Laittakaa kommentin alle nimi ja paikkakunta. Kiitos.

Jari Rankinen, Sastamala

7:27 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home