keskiviikkona, joulukuuta 20, 2006

Saanko koko palkan?

Silloin tällöin kuulen kysymyksen, maksetaanko minulle täyttä palkkaa - kun en tee kaikkia työtehtäviä, joita pitäisi. Kun en toimita messua yhdessä naispappin kanssa. Maksetaanko sijaisen palkka minun palkastani? Jotkut esittävät kysymyksen kiusalla. Ehkä joukossa on joku, joka aidosti miettii asiaa.

Saan täyden palkan. Enkä tunne tästä huonoa omaatuntoa. Mielestäni teen riittävästi työtä. Onpa joku joskus sanonut ahkeraksi. Olen sanonut, että mielelläni toimitan messun yksin, jos toiseksi papiksi messuun tarjotaan papiksi vihittyä naista. Tai menen mielelläni tällaisena sunnuntaina toimittamaan messun jonnekin toiseen seurakuntamme kirkkoon. Tilanteita, joissa joudutaan harkitsemaan näitä vaihtoehtoja, seurakunnassamme tulee ehkä parikolme puolessa vuodessa, mikäli jumalanpalvelusvuoroja ei haluta tai voida tehdä kuten tähän asti.

Toivoisi, etteivät kirkkomme johtajat käyttäisi kaltaisistani papeista sanaa työrajoitteinen. Tai siitä, että pitäytyy kirkon perinteen mukaiseen käsitykseen papinvirasta, ei käytettäisi sanoja työtehtävistä kieltäytyminen tai työtehtävien laiminlyönti. Näitä sanoja olen kuullut. Ne synnyttävät vääriä käsityksiä tai tarjovat niille, jotka haluavat kiusata, mahdollisuuden lyödä tai ainakin tönäistä. Joskus tuntuu, että sanoja työrajoitteinen tai työtehtävien laiminlyönti halutaan käyttää, vaikka tiedetään, että sanat sopivat huonosti tähän yhteyteen. Niin saadaan synnytettyä kysymyksiä tai mielikuvia, jotka lisäävät kaltaisteni painetta.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Hei Jari,

En ole varma onko linjasi naispappeuden suhteen oikea. En ole teologisesti tarpeeksi sivistynyt ottaakseni siihen kantaa. Uskoisin että aikanaan taivaassa sekin asia selviää.

Olen miettinyt tilannettasi enemmänkin psykologiselta kannalta ja siitä näkökulmasta, millä tavalla ihmisiä korrektisti tulisi kohdella.

Kristinuskon historiassa on aina ollut erilaisia näkemyksiä ja tulkintoja. Valitettavan yleinen ratkaisu näihin näkemyseroihin on ollut se, että vallitsevaa näkemystä vastoin uskovat ajetaan ulos omasta kirkkokunnastaan. Tätä näyttävät piispat tarjoavan nytkin sinulle ja kaltaisillesi. Onkohan tällaisesta kirkonpilkkomisesta koskaan, missään, seurannut mitään siunausta?

Olen myös ihmetellyt, miksi naispappeus nähdään vain pappien ongelmana. Asiahan koskee paljon suurempaa määrää maallikkoja. Niitä, jotka eivät pysty osallistumaan jumalanpalvelukseen, jonka naispappi toimittaa. Eivät pysty, kun vatsanpohjaa kouristaa ja jalat menevät veteliksi. Koska pelkäävät rikkovansa Jumalan käskyä vastaan. Eikö heille ole tilaa kansankirkossa? Piispojen linjauksen mukaisesti tilaa ei kai enää haluta antaa. Jotenkin se linjaus tuntuu hengelliseltä väkivallalta. Uskokaa niin kuin me määräämme tai häipykää.

Toivotaan ja rukoillaan, että tilaa kirkossa vielä löytyisi!

Virkistävää joulunaikaa!

12:12 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home