maanantaina, marraskuuta 06, 2006

Suuremmissa käsissä

Seurakuntavaalit lähestyvät. Ennakkoäänestys oli viime viikolla ja ensi sunnuntai on varsinainen äänestyspäivä. Tänään Tyrvään Sanomat (www.tyrvaansanomat.fi) kertoi koko sivun jutussa kaikkien Vammalan ehdokkaiden kannan yhteen kysymykseen, ei muihin. Hyväksytkö naispappeuden? Ilmeisesti lehden mielestä tämä on oleellisin kysymys, kun valitaan päättäjiä seurakuntaan. Mikä on mielestäsi seurakunnan tehtävä? Mihin seurakunnan toiminnassa tulisi asettaa painopisteet? Onko Jeesus mielestäsi ainoa tie taivaaseen? Miten usein osallistut messuun? Nämä kysymykset ovat tämän yhden kysymyksen rinnalla merkityksettömiä. Ainakin siltä tuntuu, kun lukee paikkakuntamme lehteä.

Kuulin, että ensiksi Tyrvään Sanomat tiedusteli ehdokkailta, kannattavatko he niiden pappien virasta erottamista, jotka eivät toimita jumalanpalvelusta yhdessä naispappien kanssa. Ilmeisesti tämä kysely näytti tuottavan tuloksen, joka ei miellyttänyt lehteä. Ei olisi luultavasti miellyttänyt joitakuita muitakaan. Hyvin suuri osa ehdokkaista, joilta asiaa ehdittiin tiedustella, ilmoitti, ettei kannata erottamista. Harvat ilmoittivat kannattavansa. Kysely keskeytettiin ja kysymys vaihdettiin. Niin saatiin paremmalta näyttävä tulos: 75 ehdokkaasta vain 11 ilmoitti torjuvansa naispappeuden, kaksi kieltäytyi vastaamasta ja kahta ei tavoitettu. Lehdistö ei aina ole niin asenteista ja tarkoituksenhakuisuudesta vapaa kuin lehdistö itse mielellään antaa ymmärtää.

Huomattavasti ajankohtaisempi olisi ollut kysymys, kannattaako virasta erottamista. Siihen kirkkovaltuusto joutuu ehkä lähikuukausina ottamaan kantaa. Tuskin siihen, kuka kannattaa ja kuka vastustaa naispappeutta.

Tyrvään sanomissa asiaani käsiteltiin jälleen pienehkössä jutussa. Jutussa haastateltiin piispainkokouksen sihteeriä Kalervo Saloa. Hän arvioi, että todennäköisesti joitakin pappien erottamisia tullaan näkemään. Siis pappien, jotka kieltäytyvät alttariyhteistyöstä naispappien kanssa. Jutun otsikko oli "Jari Rankinen tuomiokapitulin armoilla". Onneksi en sittenkään ole mainitun joukon armoilla. Uskon, että olen paljon suuremmissa käsissä. Pyydän hyvän Herramme johdatusta ja uskon, että hän johdattaa. Hänen johdatuksessaan on turvallista olla. Uskon, että hänellä on suunnitelma minuakin varten.