perjantaina, helmikuuta 20, 2015

Miksi muutama tuhat sotilasta?

Ukrainan äärimmäisen ikävässä tilanteessa on asioita, jotka ihmetyttävät. Yksi näitä on Ukrainan armeijan pienuus ja heikko menestys sodassa separatisteja vastaan. Näyttää, että separatistit ovat sotilaallisesti selvästi vahvempia - kylläkin Venäjän tukemina. Ukrainan armeija ei pysty sotilaallisesti ratkaisemaan kapinaa sen maaperällä.

Ukrainassa on asukkaita noin 45 miljoonaa. Jos olen ymmärtänyt oikein, sen nyt Itä-Ukrainassa taistelevassa armeijassa on sotilaita alle 10.000. Väkimäärään suhteutettuna se tarkoittaa, että Suomen hallitus - jos sodittaisiin Lappeenrannan alueella, Pohjois-Karjalassa tai Koillismaalla - saisi liikkeelle noin 700 miehen armeijan, yrittäisi tällä lopettaa sotilaallisen konfliktin eikä onnistuisi vaan tuo 700 sotilaan joukko kärsisi tappion toisen jälkeen. Mutta vanhempaa armeijaa Suomen hallitus ei lähettäisi sotaan tai ei kykenisi lähettämään

Mistä se kertoisi, jos tuollaisessa tilanteessa Suomen hallitus pystyisi kokoamaan 700 sotilaan armeijan ja tämä ei pärjäisi? Ehkä siitä, että armeijan aseet olisivat tehottomia ja vanhanaikaisia. Niiden käyttäjiä olisi hankala saada, koska monet ajattelisivat, ettei niillä pärjää - armeija, joka yrittää taistella tuollaisilla aseilla, ei voi voittaa ja sen sotilaat kuolevat. Luultavasti se kertoisi siitä, että suomalaiset miehet olisivat niin haluttomia lähtemään sotaan, etteivät lähtisi. Useimmat ajattelisivat, että me emme tällaisen asian takia vaaranna henkeämme - asia saa mennä niin tai näin. Varmaan se kertoisi, että hallituksen ote maasta ja asema olisivat hyvin heikkoja. Se voisi olla sitä mieltä, että pitäisi sotia, mutta kansalaiset eivät kuuntelisi, eivät ainakaan toimisi niin kuin se toivoisi. Ehkä hallitus ei yrittäisikään tosissaan saada kansalaisia toimimaan tahtomallaan tavalla, koska tietäisi, ettei se onnistu.

Onko Ukrainassa kyse näistä, koska sen hallitus lähettää sotaan muutaman tuhannen miehen armeijan? En tiedä mutta saattaa olla. Ukrainan tilanne tuntuu todella sekavalta.