tiistaina, toukokuuta 11, 2010

Mikä vaali tänään oli?

Minna soitti tänään iltapäivällä ja kysyi, olenko kuullut, miten on käynyt vaalissa. Mietin hetken ja kysyin, mikä vaali tänään on ollut. Minna tiedusteli Helsingin piispanvaalin ensimmäisestä kierroksesta. En muistanut ollenkaan, että se on tänään. Toki olen jonkin verran seurannut tätä vaalia - lukenut lehdistä muutamia ehdokkaiden haastatteluja tai vastauksia piispanvaalin alla esitettyihin kysymyksiin. Joskus aiemmin olisin varmasti seurannut Helsingin piispanvaalia aivan toisella tavalla.

En ole ainoa, jota kirkkomme piispanvaali kiinnostaa näin vähän. Olin tänään lounaalla toisen kirkkomme pastorin kanssa. Juttelimme monista asioista mutta emme Helsingin piispanvaalista. Minä en sitä siis edes muistanut, ei tainnut tämä toinenkaan pastori. Tämä on aika tavallista. Enkä nyt tarkoita niitä, joita uskonasiat eivät kiinnosta. Moni kristitty, joka haluaa sitoutua luterilaiseen uskoon - siihen jota kirkkomme tunnustaa - kokee kirkkomme ylätason siinä määrin vieraaksi, ettei piispanvaali kiinnosta. Tuntuu, että on sama, kuka ehdokkaista valitaan hiippakunnan piispaksi. Arkkipiispan vaali vahvisti ainakin minussa tätä tunnetta.

Tämä ei tarkoita, että olisin turhautunut Jumalan valtakunnan työhön eikä olisi intoa tehdä sitä. Työn evankeliumin hyväksi koen ainakin yhtä mielekkääksi kuin ennenkin. Mutta kirkon johto tuntuu yhä vieraammalta. Tuntuu, että se on yhä etäämmällä siitä uskosta, jonka ymmärrän luterilaiseksi uskoksi. Tällä tarkoita uskoa, jonka luterilaiset tunnustuskirjat määrittelevät.

Eilen olin Sastamalassa Tyrväänkylässä lähetys- ja diakoniapiirissä. En ole vähään aikaan ollut mukana tässä piirissä. Olipa mukava olla. Hienoa että kodeissa järjestetään tilaisuuksia, joissa lauletaan, rukoillaan, kuullaan Jumalan sanaa, luetaan Raamattua, keskustellaan ja kuullaan terveisiä lähetyskentiltä.

4 Comments:

Blogger Hannu Kilpeläinen said...

"Mutta kirkon johto tuntuu yhä vieraammalta. Tuntuu, että se on yhä etäämmällä siitä uskosta, jonka ymmärrän luterilaiseksi uskoksi. Tällä tarkoita uskoa, jonka luterilaiset tunnustuskirjat määrittelevät."

Jospa koko kysymyksenasettelu olisikin päinvastainen; sinä itse olet vieraantunut yhä etäämmälle siitä uskosta, jota kirkkomme edustaa luterilaisena uskona ja tunnustuskirjojen määrittelynä.

Siksikin tuntuu oudolta, että määrittelet itsesi (tosin lounastoverisi kautta) yhä kirkkomme pastoriksi. Viime kädessä ja juridisesti tämä pitää paikkansa, mutta vain sillä edellytyksellä, että et toimi enää kirkkomme virassa.

Olisi aika ottaa vakavasti sekä arkkipiispan että Helsingin piispan vaali ja niiden tulos. Piispan virka on luterilaiseen opinkäsitykseemme ja kirkkojärjestykseen kuuluva. Piispat ovat meidän pappien esimiehiä ja kaitsijoita. He ansaitsevat kunnioituksemme. Sinä sen sijaan puhkut milloin vieraantumista, milloin uhmaa ja suoranaista vihaa esim. oman hiippakuntasi piispoja kohtaan. Et sinä tai lounastoverisi valitse yksin piispoja. Heidän valintansa on Kristuksen kirkon ja kirkon pään, Kristuksen, tahto ja valinta.

Usot sie?

Hannu Kilpeläinen
Tampere

12:31 ip.  
Blogger Teininen Jukka said...

"Meidän kirkkoomme mahtuu" julkilausumassa oli runsaan viidensadan allekirjoittajan nimen joukossa Hannu Kilpeläinen,TT. Lienee oheisen kommentin kirjoittaja. Hyvin osaavat kirkossamme Göbbelsin metodin: " Mitä suurempi valhe sen paremmat mahdollisuudet , että siihen uskotaan."

4:51 ip.  
Blogger Ihmettelijä said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

10:26 ip.  
Blogger Ihmettelijä said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

12:39 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home