tiistaina, joulukuuta 22, 2009

Sana tuli lihaksi

Luukkaan jouluevankeliumi on tunnetuin kuvaus ensimmäisen joulun tapahtumista. Kuvaus on Luukkaan evankeliumin toisessa luvussa. Matteuksen jouluevankeliumi luettiin kirkkomme jumalanpalveluksissa viime sunnuntaina. Se on Matteuksen evankeliumin ensimmäisen luvun jakeissa 18-25. Jouluevankeliumi on myös Johanneksen evankeliumissa. Siinä sanotaan: ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme.” (Joh 1:14).

Joitakin jakeita aiemmin Johannes kertoo, mitä hän tarkoittaa Sanalla. Hän tarkoittaa Jumalaa - elävää Jumalaa, joka puhuu, jolla on asiaa meille ja joka tahtoo olla yhteydessä meihin. Lihaksi tulemisella Johannes tarkoittaa ihmiseksi tulemista. Siis Jumala tuli ihmiseksi. Suuri Jumala syntyi ihmislapseksi. Ikuinen tuli ajalliseksi, ääretön tuli äärelliseksi. Luojamme tuli puhumaan meille. Taivaan ja maan Herra tuli rakentamaan yhteyden hänen ja ihmisen välille. Yhteys oli katkennut syntiinlankeemuksessa. Jumala tuli Pelastajaksemme, Vapahtajaksemme. Tästä valtavasta, ihmeellisestä, käsittämättömästä uutisesta joulu muistuttaa.

Piispalla, joka vihki minut papiksi, on tapana ehtoollisenvieton jälkeen sakastissa ottaa ehtoollismalja käsiinsä ja sanoa: ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta kuin ainokaisella Pojalla on Isältä. Ja hän oli täynnä armoa ja totuutta.” Tätä samaa tapaa on noudattu Karkun evankelisella opistolla toimitetuissa messuissa. Näin piispa tekee siksi, että ehtoollisessa tapahtuu jotakin samaa kuin ensimmäisenä jouluna. Jumala tulee luoksemme. Hän tulee luoksemme leivässä ja viinissä. Hän kohtaa meidät ja me kohtaamme hänet. Ehtoollisenvietossa kohtaamme Herramme ja Vapahtajamme - hänet josta enkelit Betlehemin lähistöllä kertoivat paimenille.

Toivotan Sinulle ja rakkaillesi hyvää, siunattua joulua. Toivon, että saat viettää hyvän joulun - sellaisen jossa pääasia on sanoma Jumalasta, joka tuli meidän keskellemme.

Karkun evankelisella opistolla on jouluaattona hartaushetki klo 16. Sen toimittaa Markus Malmivaara. Lämpimästi tervetuloa. Sitä seuraava jumalanpalvelus on uudenvuodenaattona. Silloin opistolla on nuorten leiri ja vietämme riemumessua. Kaikki ovat myös tähän messuun lämpimästi tervetulleita. Se alkaa klo 23. Erkki Koskenniemi saarnaa ja liturgeina toimivat Lasse Räty ja allekirjoittanut.