lauantaina, marraskuuta 10, 2007

Kompromisseja?

Kotimaan verkkolehdessä (http://www.kotimaa.fi/) on lyhyt arkkipiispa Jukka Paarman haastattelu. Arkkipiispa kertoo ihmetelleensä haluttomuutta mihinkään kompromisseihin, joilla voitaisiin löytää ratkaisu naispappeuskiistassa. Jos ymmärrän arkkipiispaa oikein, hän tarkoittaa meidän naispappeuden torjuvien pastoreiden haluttomuutta. Hän kertoo piispojen pyrkineen löytämään ratkaisuja, joilla kirkon yhtenäisyys voitaisiin säilyttää. Jukka Paarma toteaa mm. seuraavaa:

- Olemme pyrkineet etsimään erilaisia yhteistyön mahdollisuuksia. Olemme pyrkineet käymään keskusteluja, löytämään erilaisia kompromisseja ja ratkaisuja niin, että kirkon yhtenäisyys voitaisiin säilyttää. ... Sitä olen ihmetellyt, että kompromissihalukkuutta on niin kovin vähän. Se on ollut kyllä minulle pettymys. Olisin toivonut, että olisi erilaisilla neuvotteluilla voitu luoda myöskin kaikkein jyrkimpien kanssa jonkinlaisia yhteistyönmahdollisuuksia. Mutta siihen ei ole ollut kaikkien kohdalla mahdollisuuksia. Se on ollut pettymys minulle.

Mielelläni kuulisin, mitä arkkipiispa tarkoittaa kompromisseilla. Ainakaan minulle kirkon tai seurakunnan johto ei ole tarjonnut sellaista, mitä voisi sanoa kompromissiksi. On esitetty tämä vaatimus eikä siitä ole tingitty hiukaakaan: messu on toimitettava naispastorin kanssa. Toisaalta mitään muita vaatimuksia ei ole esitetty. Siihen hiippakunnan johto ei ole suostunut, että minut siirrettäisiin Vammalan seurakunnassa pastoriksi sellaiseen kirkkoon, jossa jumalanpalveluksen toimittaa pääsääntöisesti yksi pastori. Tai että ottaisin vastuulleni työalan, jossa jumalanpalvelusvuoroja seurakunnan pääkirkossa on harvoin, ja nämä järjestettäisiin siten, että voisin hoitaa ne hyvällä omallatunnolla. Sekään ei ole käynyt, että olisin palkattomalla virkavapaalla niillä päivinä, joina työvuorolistan mukaan minun pitäisi toimittaa messu naispastorin kanssa. Tätä voi pitää kompromissihaluttomuutena. On kuin olisi kiveen hakattu: Sinä toimit juuri siinä tehtävässä, jossa nyt olet - lapsi- ja perhetyön pastorina, jonka jumalanpalvelusvuorot ovat pääsääntöisesti Tyrvään kirkossa, seurakunnan pääkirkossa. Tässä tehtävässä sinun on toimitteva aika ajoin messu naispastorin kanssa. Ellet toimita, ryhdymme kurinpitotoimiin.

Ehkä arkkipiispa tarkoittaa kompromissilla sitä, että kaltaisilleni pastoreille on annettu edelleen lupa ajatella papinvirasta kirkon perinteisen käsityksen mukaisesti. Kirkon perinteen mukaista käsitystä papinvirasta ei ole kirkossamme julistettu harhaopiksi. Merkittävänä kompromissina en osaa pitää tätä. Perinteisen virkakäsityksen julistaminen harhaopiksi olisi teologisesti mahdoton ratkaisu.

Tuli sekin ajatus mieleen, että arkkipiispalle on ollut pettymys niiden kirkon ja seurakuntien johtajien toiminta, jotka eivät ole olleet halukkaita mihinkään kompromisseihin naispappeuden torjujien kanssa. Tästä tuskin kuitenkaan on kyse.

Niin, olisin iloinen, jos arkkipiispa voisi kertoa, mitkä ovat ne kompromissit, joita naispappeuden torjujille tarjotaan tai on tarjottu. Jos sellaisia on, ehkä niistä löytyisi ratkaisu tähän vaikeaan tilanteeseen.

10 Comments:

Blogger marika a-s said...

Hei Jari,
jos arkkipiispa tarkoittaisi kompromissihaluttomuudella sinua ja muita Rakentavia ratkaisuja-adressin allekirjoittaneita, se olisi aivan yksinkertaisesti valehtelemista. En voi uskoa sitä. Hänen täytyy viitata niihin, jotka kertovat kyllästyneensä vanhan virkakäsityksen pastoreihin ja aikovansa viimeinkin päästä teistä kerta kaikkiaan, kokonaan ja lopullisesti eroon.

Marika Auranen-Seppälä
Kuusankoski

8:53 ip.  
Blogger Samuli Pahalahti said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

11:02 ap.  
Blogger Jari Rankinen said...

Kommentit siten, että nimi ja kotipaikkakunta on kommentin alla.

Jari Rankinen, Vammala / Masar-e-Sharif

1:03 ip.  
Blogger marika a-s said...

Tiedän, että moni lukee tätä blogia. Eikö jo olisi mahdollista kuulla noita kompromissiehdotuksia? Jonkun täytyy tietää, jos niitä on.

Marika Auranen-Seppälä
Kuusankoski

10:52 ip.  
Blogger Unknown said...

Ehdotus: Seurakunnissa vietettäisiin kerran kuukaudessa tai kahdessa ehtoollisjumalanpalvelus nimikkeellä "Vanha messu" ilman naispappeja. Asiasta tiedotettaisiin laajasti.

Reima Jokinen, Turku.

1:36 ip.  
Blogger Mari Hiltunen said...

Reima Jokiselle

Hyvä ehdotus, mutta piispat eivät uskalla kilpailuttaa tilannetta. Vaaranahan olisi että vanhat messut vetäisivätkin enemmän porukkaa kuin uudet. Siksi pitää pakottaa kaikki sopeutumaan tähän hienoon uutuuteen. Ja sillä sipuli.

Mari Hiltunen, Valkeala

10:29 ip.  
Blogger Erkki Koskenniemi said...

Saisivat nuo kompromissiehdotukset tulla julkisesti esiin. Julkisesti on sanottu, että niitä on esitetty, mutta asia on kiistetty eikä mitään konkreettista ole julkisuuteen esitetty. Mitä siis on tarjottu?

Erkki Koskenniemi, Karkku

8:34 ap.  
Blogger Juha Vihriälä said...

Olen samoilla linjoilla Erkki Koskenniemen kanssa. Olisiko Jari mahdollista, että pyytäisit esim. Kotimaa -lehden mielipidepalstalla, että piispa kertoisi, mitä nuo kompromissiehdotukset ovat? Voi kai niitä joku toinenkin kysyä.

Nyt kuulostaa kovasti siltä, ettei niitä ole huomattu kertoa sinulle. Tai sitten kyseessä on tietoinen valheen puhuminen, mutta on vaikea uskoa sellaista kirkon johdosta.

Juha Vihriälä
Vimpeli

9:12 ap.  
Blogger AFG said...

Jari hyväksytkö naiset ympärilläsi yleensäkään elämässäsi? Mitä naiset saavat tehdä sinun maailmankuvassasi?

9:02 ap.  
Blogger Prinsessa said...

Ei tällaisessa tasa-arvon sorrossa ole mitään kompromisseja. Jos joku ei kykene pelaamaan säännöillä, on pelaamatta.

Herätys Rankiselle tähän päivään. Tuolla tiellä ei ole tulevaisuutta. Kompromissit pitäisi Rankisen tehdä eikä koko kirkkokunnan, saati koko yhteiskunnan.

Mari Sipilä, Tampere

6:24 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home