perjantaina, helmikuuta 09, 2007

On toimittava oikein ja vastuullisesti

Keskiviikkona 7.2. jaetussa Tyrvään Sanomissa oli oikein hyvä kirjoitus:

JOKAINEN VASTAA TOIMINNASTAAN

Vammalassa tehdään ilmeisesti vuonna 2007 historiaa. Tietääkseni kirkossamme ei ole koskaan ennen irtisanottu pastoria siksi, että hän tahtoo toiminnassaan sitoutua Raamattuun ja siihen mitä kirkko on perinteisesti pitänyt oikeana. Nyt tämä uhkaa sekä Jari Rankista että myöhemmin Markus Malmivaaraa.

Tässä tilanteessa moni mielellään karttaisi vastuutaan ja sysäisi sen Vammalan ulkopuolelle eläville ihmisille tai lakipykälille. Kuitenkin vastuu on aina ihmisillä, jotka joutuvat tekemän omia valintojaan. Jokainen vastaa toiminnastaan sekä ihmisten että Jumalan edessä. On toimittava oikein ja vastuullisesti.

Molemmat pastorit tekivät jo seurakuntaan tulleessaan selväksi, miten aikoivat toimia. Sellaisina heidät kiinnitettiin tehtäviinsä ja sellaisina heitä on seurakunnassa arvostettu. Onko seurakunta nyt työnantaja, joka pitää työsuhdetta solmittaessa avoimesti ilmoitettua asiaa irtisanomisen perusteena? Uusia lakeja, jotka muuttaisivat tilanteen, ei ole tullut.

Päättäjät joko antavat tai eivät anna tukeansa Jarin ja Markuksen irtisanomiselle. Arkkipiispa Jukka Paarman lausunnot viime päivinä antavat mahdollisuuden etsiä sovittelun tietä: Seurakunnan johdon valitsema linja ei ole ainoa mahdollinen. Arkkipiispan mukaan järjestelyistä voidaan sopia paikallisseurakunnassa, eikä tämä ole syrjintää, lakien rikkomista tai poikkeamista kirkon opista. Tällä kysymyksellä ei ole pakko jakaa kirkkokansaa, jos vammalalaiset eivät sitä tahdo.

Erkki Koskenniemi