maanantaina, marraskuuta 27, 2006

Hyvää teologiaa

Tänään oli Satakunnan pappien ja lehtoreiden kokoontuminen Karkun Evankelisella Opistolla. Tutustuimme Erkki Koskenniemen johdolla Vanhan testamentin teksteihin, joita luetaan ja joista toivottavasti saarnataan jouluna. Mielenkiintoinen, paljon ajatuksia herättävä iltapäivä. Monet tutut Vanhan testamentin kohdat saivat uutta sisältöä ja syvyyttä, kun kuuli, millaisessa tilanteessa ne syntyivät. Mikä tai ketkä uhkasivat Israelia ja Juudaan, miten hallitsijat juonittelivat ja mistä tai kenestä kukakin etsi turvaa. Millaisessa tilanteessa Jesajan puhui kansasta, joka vaeltaa pimeydessä ja näkee suuren valon, tai Miika hallitsijasta, joka tulee Betlehemistä ja jonka juuret ovat ikiaikojen taikana. Erkki Koskenniemi korosti, että Vanhan testamentin tekstejä tulee lukea siitä historiallisesta tilanteesta käsin, jossa ne aikanaan syntyivät. Niitä tulee lukea Kristuksesta käsin. Ja niitä tulee soveltaa siihen tilanteeseen, jossa nyt olemme. Monilla joulun Vanhan testamentin teksteillä on myös vahva eskatologinen sanoma: Kristus saapuu kunniassaan ja toteuttaa lupaukset rauhan valtakunnasta. Lämmin kiitos Erkille.

Tarvitsisimme paljon enemmän tämänkaltaista teologista työskentelyä. Tällaisesta saa eväitä papinviran hoitamiseen. Teologinen tiedekunta antoi ainakin minulle aika heikot eväät vaikkapa Vanhan testamentin teksteistä saarnaamiseen.

Erkki Koskenniemen johdolla julkaistaan netissä teologista verkkolehteä Gladiolusta. Nimi tarkoittaa pikku miekkaa. Sisällöltään lehti ei ole ollenkaan pieni ja kevyt. Lehti on ilmainen, siihen voi tutustua ja sen voi tilata osoitteesta www.sley.fi/gladiolus. Suosittelen kovin teologeille ja kaikille teologiasta kiinnostuneille.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Et ole ainoa näiden ajatustesi kanssa - ks. kirjoitukseni aiheesta. Mutta on hienoa, että papeille löytyy sentään tällaisia apuja matkan varrella, vaikka lähtötilanne ei olisikaan kovin hyvä...!

2:49 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home