lauantaina, lokakuuta 28, 2006

Puhtain asein

Kerroin aiemmin, että Minna, pojat ja minä olimme syyslomalla Helsingissä. Kävimme myös Mannerheim-museossa (http://www.mannerheim-museo.fi/). Marsalkka Mannerheimin kodista Kaivopuistossa Kalliolinnantiellä on tehty museo. Oppaan johdolla kiersimme marsalkan kodin huoneet ja kuulimme paljon Mannerheimin elämästä. Huikea elämä. Miten yhden ihmisen elämään voi mahtua niin paljon. Opas kertoi myös tämän yksityiskohdan: Marsalkalla oli tapana polttaa sikari hyvän ruokailun jälkeen. Kesäkuussa 1942 Adolf Hitler lensi Saksasta onnittelemaan 75 vuotta täyttävää Mannerheimia. Ruokailtiin Mannerheimin salonkivaunussa. Marsalkka tiesi Hitlerin inhoavan tupakointia ja tupakan savua. Valtansa huipulla olevan suurvallan diktaattorin läsnäolo ei estänyt Suomen armeijan ylipäällikköä toimimasta tapansa mukaan. Sikari poltettiin nytkin ruokailun päätteeksi. Rohkea mies, omanarvontunto kohdallaan.

Ostin museosta pienen veistoksen Mannerheimista. Se on nyt koristeena takkamme reunustalla. Veistokseen on kirjoitettu Mannerheimille tärkeä lause, jonka mukaan hän pyrki toimimaan: candida pro causa ense candido - puhtain asein puhtaan asian puolesta.

On toimittava puhtaiden asioiden puolesta. Hyvien, oikeiden asioiden hyväksi. Papin tulisi toimia nimenomaan sen hyväksi, että Jumalan tahto toteutuu. Jumalan tahdon löydämme hänen sanastaan. Mutta on myös toimittava puhtain asein. Valheisiin, kieroiluun, rumaan peliin ei saisi syyllistyä. Paavali kehottaa hylkäämään kaiken katkeruuden, kiukun, vihan, riitelyn ja herjaamisen, kaikkinaisen pahuuden (Ef 4:31). Tässä tavoitetta, josta veistos takan reunalla muistuttaa.