keskiviikkona, helmikuuta 01, 2012

Kahdet vaalit

Eilen oli Kuopion hiippakunnan piispanvaalin ensimmäinen kierros. Kaksi selvästi eniten ääniä saanutta oli professori Miikka Ruokanen ja pääsihteeri Jari Jolkkonen. Molempien toiselle kierrokselle päässeiden on mediassa kerrottu edustavan selvästi konservatiivisempaa teologiaa kuin nykyisen Kuopion piispan. En tunne Miikka Ruokasta ja Jari Jolkkosta hyvin mutta sen verran tunnen, että varmaankin edellä sanottu pitää paikkansa.

Miksi piispanvaalissa äänestetään tiettyä ehdokasta, siihen on monia muitakin kuin teologisia syitä. Silti ajattelen, että Kuopion piispanvaali kertoo hiippakunnan halusta kulkea toisenlaista tietä kuin mille piispa Wille Riekkinen on halunnut hiippakuntaansa opastaa. Tämä on hyvä merkki. Samaan tapaan voi tulkita Espoon piispanvaalin, joka käytiin vasta. Valituksi tuli kirkkoherra Tapio Luoma, jonka teologia on käsittääkseni selvästi konservatiivisempaa kuin edellisen Espoon piispan. Myös Mikkelin ja Tampereen hiippakunnassa on teologialtaan konservatiivisempi piispa. Ehkä Lapuallakin. Kunpa tuntisin kirkkomme piispoja paremmin. Onko siis piispakunnassa enemmistö niitä, joiden linja merkittävissä teologisissa kysymyksissä on toinen kuin esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkisen? Toinen asia on, vaikuttaako tämä kirkkomme linjauksiin ja ratkaisuihin.

En tunne Kuopion hiippakuntaa, mutta minusta tuntuu, että se valitsee piispakseen Jari Jolkkosen. Voi olla, että hän tuntuu turvallisemmalta ja luterilaisemmalta valinnalta. Onko hän näitä, siihen en oikein osaa ottaa kantaa. Tuntisinpa myös piispaehdokkaita paremmin. Miikka Ruokasta opin hiukan tuntemaan arkkipiispan vaalin aikana. Hänestä voisin sanoa useita hyviä asioita.

Maassamme käydään toisiakin vaaleja. Tasavallan presidentti valitaan ensi sunnuntaina. Vaaliin liittyvissä keskusteluissa on ollut humoristisiakin piireitä. Muusikko Mikko Kuustonen tukee innokkaasti Pekka Haaviston valintaa. Hän esiintyi televisio-ohjelmassa, jossa - jos ymmärsin oikein - keskusteltiin ylilyönneistä, harkitsemattomista lausunnoista, vääristä puheista, ikävästä vähättelystä ja vihapuheista sosiaalisessa mediassa liittyen presidentin valintaan. Keskustelussa tietysti paheksuttiin näitä. Mikko Kuustonen puolusti Pekka Haavistoa, jonka kykenevyyttä puolustusvoimien ylipäälliköksi on epäily sen takia, ettei hän ole suorittanut varusmiespalvelusta. Mikko Kuustonen sanoi televisio-ohjelmassa, ettei armeijassa opi muuta kuin syömään munkkeja ja harrastamaan itsetyydystä niin, etteivät toiset huomaa sitä. Ylilyönteihin, harkitsemattomiin lausuntoihin, vääriin puheisiin ja ikävään vähättelyyn ei tarvittu sosiaalista mediaa. Televisiokeskustelu, joissa näitä vastustettiin, oli hyvä foorumi näille.