perjantaina, maaliskuuta 20, 2015

Ihmeellinen Jumala

Johannes Kastajan äiti Elisabet sanoi Marialle, Jeesuksen äidille - tai Raamatun mukaan huusi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin” (Luuk 1:42). Jumala valitsi Marian Poikansa äidiksi ja Maria suostui tehtävään, jonka vertaista ei ole. Elisabet varmaan tarkoitti, että oli siunattua saada olla Jumalan käytössä ja tuossa tehtävässä. On siunattua saada palvella Jumalaa.

Että Jumala valitsi Marian, kertoo Jumalan tavasta toimia. Kyllä hän käyttää niitäkin, jotka ovat ihmisten silmissä taitavia, viisaita, oppineita ja mahtavia. Usein, ehkä yleensä, hän toimii toisin. Hän käyttää niitä, jotka ovat hyvin tavallisia. Raamattu antaa Mariasta juuri sen kuvan, että hän oli tavallinen nainen. Jumala käyttää niitä, joista tuntuu, että toiset olisivat parempia eikä minusta ole. Jumala toimii tavallisuudessa, vaatimattomuudessa ja heikkoudessa. Hän voi käyttää ja käyttää meitäkin, jotka emme ole mahtavia ja taitavia. Ihmeellistä.

Että oli Jumalan käytössä, ei merkinnyt Marialle, että sai kulkea helppoa, miellyttävää tai komeaa teitä. Se ei merkinnyt, ettei vaikeuksia ollut. Päinvastoin. Tämäkin kertoo Jumalan tavasta toimia. Joskus hän näyttää voimansa niin, että hänen omansa voittavat ja se nähdään. Usein, ehkä yleensä, hän tekee toisin. Hän kätkee suuren voimansa, hänen omansa kokevat tappioita, he ovat vaikeuksissa, toiset näyttävät voittavan ja hänen asiansa näyttää häviävän. Mutta Jumala käyttääkin voimattomuutta ja tappioita ja toimii heikkoudessa. Ei saisi masentua tappioista. Ehkä Jumala toimii juuri siinä ja sen kautta, mikä sinusta tuntuu vaikealta ja tappiolta.

Jumala toimi voimakkaimmin siinä, mikä näytti suurelta ja lopulliselta häviöltä. Jeesus ristiinnaulittiin. Hän näytti täysin epäonnistuneen, suosio oli mennyt ja lähimmät oppilaatkin jättivät hänet. Kaikki näytti päättyvän mutta ei päättynyt. Jumala käytti juuri tätä tappiota. Hän sovitti syntimme, avasi meille taivaan ja teki mahdolliseksi, että voimme elää hänen yhteydessään ja pelastua. Ihmeellinen Jumala.

***

Tuleva sunnuntai on Marian ilmestyspäivä. Lähde messuun! Yksi hyvä vaihtoehto on messu Karkun evankelisella opistolla klo 11. Messun jälkeen on kirkkokahvit tai lounas. Jos jaksat, voit jäädä näiden jälkeen vielä perinteiseen marianpäivän juhlaan opistolla.