maanantaina, joulukuuta 03, 2012

Jumalan teon varassa

Eilen oli 1. adventtisunnuntai. Sain palvella messussa Karkun evankelisella opistolla. Saarnasin, Erkki Koskenniemi toimi liturgina. Oli hienoa ja poikkeuksellista laulaa Hoosianna-virsi viulujen säestämänä.

Sanoin saarnassa:

- Raamatussa on kohtia, joissa Jumala näyttää voimansa, auttaa, pelastaa, tuo ihmeelli-sesti avun, jota toivottiin. Tai se oli niin ihmeellinen Jumalan teko, ettei sitä edes osattu toivoa. Meri halkesi kahtia, Jumalan kansa pelastui ja takaa ajavat joukot hukkuivat. Jeesus paransi sairaita, jopa herätti kuolleita, rampa lähti kävelemään. Pietari oli vangittu, hänen puolestaan rukoiltiin, enkeli avasi Pietarin kahleet ja vei pois vankilasta. Nämä Raamatun kertomukset ovat totta. Edelleen Jumala on kaikkivaltias eikä mikään ole hänelle mahdotonta. Jumala voi toimia näin nytkin.

- Kuulimme ensimmäisen adventtisunnuntain evankeliumin. Jeesus tuli Öljymäelle, otti ratsukseen aasin ja ratsasti sillä kaupunkiin, Jerusalemiin. Aasi ei ollut ratsu, jolla osoitettiin voimaa. Ennemmin päinvastoin. Ihmiset hurrasivat Jeesukselle – ter-vehtivät häntä kuninkaana ja huusivat ”Hoosianna”. Se tarkoittaa: Auta, pelasta. Mutta siitä alkoi tie, jolla Jeesus kärsi, jota hän kulki ristille – jolla ei näkynyt Juma-lan voima. Vaikeuksia ei otettu pois, Jeesus ei päässyt tuskasta, ei ollut sellaisia rukousvastauksia, että Jumala auttoi ihmeellisesti, Jumala ei näyttänyt voimaansa niin, että Jeesuksen vastustajat olisivat häveten joutuneet tunnustamaan, että ovat olleet väärässä ja kärsineet tappion. Näytti siltä, että Jumalan vastustajat voittavat. Ja kuitenkin siinä Jumala oli ja toimi. Siinä hän oli ja toimi kaikkein voimakkaimmin. Hän järjesti meille anteeksiantamuksen ja pelastuksen. Jumala kätki suuren voimansa, ei näyttänyt sitä näkyvällä tavalla, ja toimi siinä, mikä näytti heikolta, häpeältä ja tappiolta.

- Joskus Jumala näyttää voimansa niin, että sen voi nähdä silmillä. Usein tai useimmiten hän toimii toisin. Hän ei tee, mitä ajattelemme, että hän saisi tehdä tai pitäisi tehdä. Näyttää, ettei hän auta, tuntuu, että hän on kaukana, mutta hän onkin lähellä. Älä siis ajattele, että jos et näe Jumalan voimaa, hän ei toimi elämässäsi. Usein, useimmiten, hän kätkee voimansa ja on ja toimii heikkoudessa.

- Olin tilaisuudessa, jossa puhuja sanoi painokkaasti: Jää sanan uskoon. Se oli hyvin sanottu. Hän tarkoitti, että luota siihen, mitä Jumalan sana sanoo. Hän korosti, että vaikka et tuntisi, et kokisi, et näkisi, usko, mitä Jumalan sana lupaa. Älä etsi todisteita Jumalan läsnäolosta ja toiminnasta siitä, onko näkyvää Jumalan voimaa, vaan siitä, mitä sana, Raamattu, sanoo. Se sanoo, että Jumala on kanssasi, johdattaa ja pitää huolta. Hän pelastaa omansa. Hänen omansa on se, joka kastettu Jeesuksen omaksi ja uskoo häneen. Niin sana lupaa, ja niin on, vaikka emme kokisi niin.

- Jeesus tuli aasilla ratsastaen ja ihmiset huusivat: Hoosianna. Kului muutama päivä ja sitten huudettiin: Ristiinnaulittakoon hänet. Varmaan oli eri ihmisiä huutamassa, varmaan oli samojakin. Ehkä oli petytty Jeesukseen – hän ei ollutkaan eikä tehnyt, mitä toivoimme. Ehkä ilmapiiri Jerusalemissa muuttui, enää niin moni ei ollut Jeesuksen puolella ja siksi nekin tai osa niistä, jotka vielä sunnuntaina hurrasivat, olivat perjantaina aamulla Jeesusta vastaan.

- Ihmisen mieli muuttuu nopeasti. Ajatukset muuttuvat. Nyt voidaan olla oikealla asialla, kohta ollaankin sitä vastaan ja tehdään väärin. Ihmisten varaan ei voi rakentaa. Enkä nyt ajattele niinkään toisia, ajattelen varsinkin itseäni.

- Emmehän rakenna siinä kaikkein tärkeimmässä asiassa meidän ihmisten varaan. Se tärkein on pelastua, päästä Jumalan luo ikuiseen elämään. Meistä voi tuntua, että meidän täytyy tehdä sen eteen yhtä ja toista. Ei tarvitse – koska Jumala on tehnyt kaiken, mitä tarvitsemme pelastuaksemme.

- Jeesus ratsasti Jerusalemiin ja kulki tien, joka vei ristille. Hän kuoli ja sovitti kuolemallaan meidät ja meidän syntimme pyhän Jumalan kanssa. Tämä Jumalan teko riittää, eikä meidän tekojamme tarvita. Saan olla Jumalan teon varassa eikä minun tarvitse miettiä, onko minulla tekoja tarpeeksi pelastukseen. Näin Raamattu opettaa. Tämä merkitsee, ettei kenenkään tarvitse ajatella: Olen niin huono, ettei minusta ole taivaaseen. En jaksa tehdä tarpeeksi, en osaa muuttua sellaiseksi, jollainen varmaan pitäisi olla ollakseen Jumalan oma. Jumalan teko riittää, Jeesuksen risti riittää, saat turvautua siihen. Ja jokainen, joka turvautuu siihen, on Jumalan oma ja pelastuu.

* * *

Messu Karkun evankelisella opistolla on toimitettu viikottain nyt neljän ja puolen vuoden ajan. Tänä vuonna niitä on pidetty marraskuun loppuun mennessä 51. Osallistujia tänä aikana on ollut yhteensä 10.104, siis keskimäärin 198. Pyhäkoululaisia messuissa on ollut keskimäärin 27. Näissä luvuissa - kuten kolehdeissa ja kirkkokahvien tuotossa - on ollut pientä nousua viime vuoteen verrattuna. Kaksi jumalanpalveluksista on tänäkin vuonna ollut konfirmaatiomessuja, jotka pidettiin Sastamalan seurakunnan kirkoissa.

Ensi sunnuntaina 9.12. messun jälkeen Karkussa on joulumyyjäiset. Samalla kun juo kirkkokahvit, voi ostaa jouluna tai sitä ennen tarvittavaa lähetystyön hyväksi. Voit myös tuoda myytävää ja laittaa sen pöydälle ennen messua. Jos haluat tukea sillä, mitä tuot myytäväksi, jotakin tiettyä lähetystyön kohdetta, se on mahdollista. Olet lämpimästi tervetullut. Messu alkaa klo 11.