perjantaina, joulukuuta 14, 2012

Iloa ja kipua

Viikonloppuna on tarkoitus syödä jänistä - tai rusakkoa. Toin eilen autotallissa roikkuneen rusakon lihat keittiöön. Koiramme Rolle yhdisti halun ajamaansa saaliiseen eikä sitä olisi saanut sen jälkeen keittiöstä millään pois. Jokaista liikettäni ja tekoani, jonka tein puhdistaessani, leikatessani ja laittaessani lihat odottamaan kypsentämistä, täytyi seurata tarkasti. Välillä olisi pitänyt päästä seuraamaan aivan läheltä tätä tärkeää toimitusta. Koira suoristi koko vartalonsa ja kurotti päänsä niin pitkälle kuin ylsi keittiön kaapistoja vasten päätäkseen mahdollisimman lähelle keittiönpöytää, jolla oli tuttu tuoksu. Ilman muuta Rolle saa viikonloppuna sille kuuluvan osuuden saaliista.

Kyllä koira on mukava kaveri. En olisi uskonut, miten paljon iloa siitä on. Kunpa yksinäiseksi itsensä tuntevat useammin rohkaistuisivat ottamaan koiran, vaikka ei koira korvaakaan ihmistä ja se merkitsee myös paljon työtä - opettamista, kouluttamista, ulkoilua ja huolen pitämistä. Tuntuu, että koiralla on sellaisia kykyjä, joita ihmisellä ei useinkaan ole. Koira tajuaa hämmästyttävästi ihmisen mielialan ja tunteet ja on yleensä hyvin empaattinen: se iloitsee iloitsevan kanssa ja suree surevan kanssa. Kotoa ei tarvitse olla pitkään pois ja siellä on ainakin yksi, joka odottaa ja on täynnä riemua, kun tavataan jälleen.

Kaaduin keskiviikkoaamuna ja keskiviikkoiltana jalkani kipeytyi oikein todella. Yöllä nukkumisesta ei tullut oikeastaan mitään, siinä määrin jalkaa särki. Kävin eilen lääkärin vastaanotolla ja hän totesi, että polvessa on varmaan tulehdus. Sain lääkkeet ja viime yönä pystyin nukkumaan jonkin verran yhdessä asennossa. Nyt tuntuu, että lääkkeet alkavat purra.

Kipu on todella inhottava asia. Vähän yli vuorokauden mittainen särky sai ajattelemaan niitä, joita särkee jatkuvasti ja jotka pystyvät nukkumaan vain pieniä hetkiä. Kunpa he saisivat apua. Muistan heitä rukouksissa.

Rolle näyttää tajuavan myös sen, ettei jalka ole kunnossa. Se seuraa osaaottavasti hieman hitaasti kulkevaa isäntää ja osoittaa aivan viereen tulemalla ja nuolemalla, että se on kaveri eikä jätä vaikka vaivoja onkin.

* * *

PS Huomenna lauantaina 15.12. on Koko perheen joulujuhla Karkun evankelisella opistolla ja sunnuntaina 16.12. messu. Joulujuhla alkaa klo 16 ja messu klo 11. Olet lämpimästi tervetullut.