tiistaina, maaliskuuta 13, 2012

Ei yhtä askelta

Viime aikoina on puhuttu paljon eutanasiasta. Tuntuu, että monissa puheissa unohdetaan, että askel tiettyyn suuntaan usein vaatii tai pakottaa ottamaan toisen askeleen, kolmannen ja neljännenkin. Tai jos padottua suurta määrää vettä yritetään laskea padosta vain vähän, se ei useinkaan onnistu. Kun avataan portti, sitä ei voida sulkea ja vettä vyöryy paljon enemmän kuin oli tarkoitus.

Muuan, joka oli vasta armeijassa ja koulutettiin toimimaan tiedustelupartiossa - tällainen partio toimisi syvällä vihollisen hallussa olevilla alueilla - kertoi: Meille opetettiin, miten toimitaan, jos joku partiostamme haavoittuu. Yksi tärkeä asia, josta täytyy huolehtia, on, ettei haavoittuneen lähellä ole asetta. Haavoittuneen omat aseet täytyy viedä tarpeeksi etäälle hänestä. Muuten hän saattaa ajatella tekevänsä palveluksen partiolle ja surmata itsensä.

Mielestäni erittäin viisas neuvo. Mitä jos sanottaisiin, että partionjohtajan tulee arvioida tilanne ja mikäli haavoittunut on oikein pahasti haavoittunut, hänen viereensä on syytä jättää ase ja toivoa, että hän käyttää sitä? Se voisi jossakin tilanteessa tuntua perustellulta - haavoittunut voi vaarantaa monen muun hengen - mutta jos otettaisiin tämä askel, otettaisiin helposti toinen ja neljäskin. Ehkä kohta neuvottaisiin tai tositilanteessa toimittaisiin siten, että aina kun joku haavoittuu ja hänen todetaan hidastavan partion liikkumista, häntä kehotetaan surmaamaan itsensä tai hänet surmataan. Olisi vaikea tukkia veden vyöryä.

En hyväksy muutenkaan, että ihminen ottaa vallan, joka kuuluu Jumalalle, ja päättää, kuka saa elää ja kuka ei. Sitä ei pitäisi hyväksyä tästäkään syystä: Niin helposti otetaan uusia askeleita. Ensiksi sanotaan, että vain siinä tapauksessa aktiivinen eutanasia - ihmisen surmaaminen - on mahdollista, että ihminen on parantumattomasti sairas, kärsii suurista kivuista, tahtoo itse kuolemaa ja ilmaisee tämän selvästi. Ehkä yllättävän helposti aletaan surmaan myös niitä, joiden hoito on hyvin kallista, joista ei enää ole hyötyä yhteiskunnalle ja joista on suurta vaivaa omaisille. Tästä syystä pitäisi jättää ottamatta ensimmäinen askel.

3 Comments:

Blogger man with desire said...

Suomen lääkäriliitto pitää ennenaikaista kuolemaa lääketieteen perinteisenä vihollisena, sillä lääkärin etiikan lähtökohta on ihmisen palveleminen elämää kunnioittaen. Lääketieteen kehittyessä ja ihmisen keski-iän huomattava pidentyminen on herättänyt lääkäriliitossa myös keskustelua, että onko pitkitetty elämä aina ihmisarvoista.

Suomen potilaslaki (785/1992) ja lainsäädäntö ei hyväksy eutanasiaa ja lain mukaan potilaalla ei ole oikeutta vaatia eutanasiaa. Suomen rikoslain mukaan potilaan elämän lopettaminen on rangaistava teko, joka luokitetaan tappo- tai surma-nimiseksi rikokseksi.

Suomen lääkäriliitto suhtautuu kielteisesti aloitteisiin eutanasian laillistamisesta. Lääkärien ammattikunta pidättäytyy toimenpiteistä, joiden ensisijainen tarkoitus on potilaan kuoleman jouduttaminen. Maailman lääkäriliitto (WNA) kehottaa lääkäreitä pidättäytymään itsemurhan (eutanasia) avustamisesta, vaikka se ei olisikaan maan lakien mukaan kiellettyä. Amerikassa Oregonin osavaltiossa eutanasia on laillistettu, samoin Euroopassa Hollanti, Belgia ja Sveitsi ovat hyväksyneet eutanasian.

Maailma on menossa koko ajan moraalittomampaan suuntaan kaikilla rintamilla. Jossakin vaiheessa myös eutanasia tullaan hyväksymään maailmanlaajuisesti kuten moni muukin väärä asia, joka on ensin nostatettu keskustelunaiheeksi ja sitten sen johtopäätöksenä asia on hyväksytty.

Lääketieteen pitäisi suojella elämää ja ylläpitää sitä kaikin mahdollisin tavoin, eikä surmata potilasta, vaikka potilas sitä toivoisi. Kivunhallinta ja kipujen lievittäminen on nykyään lääketieteessä korkealla tasolla. Lääketiede kehittyy tässä suhteessa huimaa vauhtia ja kivuissa sekä kärsimyksissä kamppaileva potilas voi saada vaivoihinsa apua hyvinkin pian sekä jopa parantua niistä.

Kivuista kärsivä potilas voi parantua Jumalan tai lääketieteen avulla. Tällaisia tapauksia on useita. Myös tästä syystä eutanasia on väärä ratkaisu, sillä parantuminen voi olla edessäpäin. Kenenkään kohdalla emme koskaan voi tietää mitä heille tapahtuu, siksi eutanasia on aina surma ja eettisesti väärä teko.

Monet lääkärit ovat nähneet omin silmin potilaita, jotka Herra Jeesus on parantanut yliluonnollisesti. Aina kun on elämää jäljellä, niin on toivoa jäljellä. Eutanasia on eettisesti väärin sekä syntiä Jumalan kasvojen edessä.

tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/eutanasia.html

8:07 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Mikä sinusta Jari tekee johtajan? Käsittääkseni ei mikään. Sinähän juuri olet tehnyt parhaasi hajottaaksesi yhteisön.

Mukaan olet vetänyt heikkoja sopuleita.

7:26 ip.  
Blogger Eero said...

Matti Virta mikä tekee sinusta johtajan, ketä sinä haluat vetää mukaasi esittämilläsi mielipiteillä, oletko sinä ei mitään. Tekisi mieleni kysyä vielä mitä ja ketä tarkoitat sopuleilla ja että eikö sopuliksi nimettely ole loukkaavaa niitäkohtaan joita tarkoitat osoittaa

5:14 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home