maanantaina, lokakuuta 03, 2011

Tärkein kokoontuminen

Aika usein sanotaan, että seurakunnan tärkein kokoontuminen on jumalanpalvelus, messu. Olen samaa mieltä. Todellisuus ei usein tue tätä väitettä. Seurakunnan elämässä muu kuin jumalanpalvelus innostaa enemmän niin seurakuntalaisia kuin seurakunnan työntekijöitä, siihen muuhuun annetaan aikaa ja voimia ja ohjataan ihmisiä, tuntuu, että muussa kuin jumalanpalveluksessa sykkii ainakin jossain määrin elämä.

Herätysliikkeen palveluksessa oleva pastori sanoi vasta: Muistan hyvin, että joitakin vuosia sitten puhuimme, että jumalanpalveluksen pitäisi olla seurakunnan elämän keskus. Emmekä jaksaneet uskoa, että se voisi olla sitä. Nyt näemme, että niin voi olla myös käytännössä.

On paikallisseurakuntia, joissa jumalanpalvelus kokoaa nuorempia ja vanhempia, jumalanpalveluksessa on paljon väkeä ja se on odotettu seurakunnan elämän kohokohta. On kirkkomme piirissä toimivia herätysliikkeitä ja järjestöjä, joiden jumalanpalvelusyhteisöt kokoavat paljon nuorempia ja vanhempia. Monet odottavat näiden yhteisöjen kokoontumisia ja saavat niistä paljon.

Itse olen saanut olla mukana jumalanpalveluksissa Karkun evankelisella opistolla. Päällimmäisenä tunteena on ilo ja kiitollisuus. Jumala on tehnyt ja tekee työtä, jota ihmettelen. Tuntuu, että Jumala on käyttänyt hyviin tarkoituksiinsa vaiheita ja tilanteita, jotka ovat tuntuneet ihmisistä raskailta ja tarkoituksettomilta. Tottakai väkeä voisi olla mukana paljon enemmänkin.

Jumalanpalveluksessa Jumalan sana on läsnä rikkaasti. Luetaan useita Raamatun kohtia. Lauletaan virsiä, jotka selittävät Jumalan sanaa ja joista monet ovat kestäneet vuosikymmenten tai -satojen kulutuksen. Kuullaan Jumalan vastaus siihen, että hänen eteensä kokoontuneet tunnustavat syntinsä. Kuullaan Jumalan sanan selitystä ehkä kahdessakin puheessa - saarnassa ja johdantosanoissa. Valtavan tärkeää on, että saadaan olla Herran pöydässä ja hän palvelee meitä. Sitä lähemmäksi häntä tuskin pääsemme missään tässä maailmassa. Hän hoitaa meitä, vahvistaa meissä uskoa ja jakaa sitä armoa, jonka hän järjesti meille kuolemallaan.

Tilastot eivät ole tärkeintä, eivät ehkä tärkeitä ollenkaan. Silti niitä on mielenkiintoista seurata ja ne kertovat jotakin. Tein tilaston tämän vuoden pääjumalanpalveluksista Karkun evankelisella opistolla. Jumalanpalveluksia on pidetty 40. Viime vuonna vastaava luku tässä vaiheessa vuotta oli 42. Salin remontin takia kahtena sunnuntaina ei ollut messua. Osallistujia on ollut yhteensä 8211, osallistujamäärien keskiarvo on 205 ja keskiluku 185. Vastaavat luvut viime vuodelta ovat 7947, 189 ja 156. Opistolla on aika paljon tapahtumia ja nämä usein osallistuvat jumalanpalvelukseen.

Viime sunnuntaista eteepäin Karkun evankelisella opistolla pidettävien jumalanpalvelusten saarnat ovat kuunneltavissa opiston nettisivuilla. Saarnat löytyvät osoitteesta www.keokarkku.fi.

Lähde ensi sunnuntaina jumalanpalvelukseen. Yksi hyvä mahdollisuus on tulla Karkkuun evankeliselle opistolle. Messu siellä alkaa klo 11.

1 Comments:

Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Hyvä Jari. Jos ja kun ja onneksi näet että seurakunnan tärkein kokoontuminen on jumalanpalveluksessa eli messussa, niin miksi sinä olet hylännyt seurakuntasi tärkeimmän kokoontumisen? Miksi sinulle ja niille (?) jotka kokoontuvat joihinkin varjomessuihin on tärkeämpää yhden omatunnon kuin Jumalan palveleminen? Come on, tule takaisin kirkkoomme ja julista siellä. Muutoin tällaiset kirjoituksesi ovat vain tyhjää sanahelinää. Eks niin?

12:23 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home