sunnuntaina, marraskuuta 12, 2006

Seurakuntavaalit, osa 2

Luin juuri netistä seurakuntavaalien tuloksista Vammalassa (www.evl.fi/vaalit). Äänestysprosentti jäi hieman viime vaaleja alhaisemmaksi. Se oli tasan 20. Vammalassa on melkoisesti keskusteltu lehdissä ja muuallakin naispappeudesta ja tulevaisuudestani - tai ylipäänsä miten kirkon ja seurakuntien tulisi suhtautua pappeihin, jotka eivät voi toimittaa jumalanpalvelusta yhdessä naispappien kanssa. Tämä ei näytä nostaneen innostusta lähteä äänestämään. Voi olla, että ilman keskustelua äänestysprosentti olisi tipahtanut jonkin verran enemmän.

Vaalit toivat kirkkovaltuustoon melkoisesti uusia jäseniä. Vammalan valtuustossa on 27 jäsentä, joista uusia on nyt 10.

Tyrvään Sanomien kyselyssä vaalien alla 11 ehdokasta ilmoitti torjuvansa naispappeuden. Näistä neljä valittiin valtuustoon.

Vaalissa eniten ääniä sai Irja Riihivaara, 99 ääntä. Hänen puolisonsa kanssa olen kirjoitellut Tyrvään Sanomissa (nettipäiväkirjani jutut Kirjoittelu jatkuu ja Taas kirjoiteltiin). Suuren määrän ääniä sai myös Marjo Anttoora (86 ääntä), joka juuri ennen vaaleja kirjoitti Tyrvään Sanomissa, ettei naispappeus saa nousta vaalien tärkeimmäksi asiaksi, ja puolusti minua niitä syytöksiä vastaan, että rikkoisin toiminnallani kirkkolakia. Jouni Perttula, joka kirkkovaltuuston kokouksessa lokakuun lopulla käytti voimakkaan puheenvuoron puolustaakseen minua ja jonka puheenvuoro uutisoitiin näyttävästi Tyrvään Sanomissa, sai myös huomattavan äänimäärän, 70 ääntä.

Aiemmin päiväkirjassani kerroin, että Tyrvään Sanomat kysyi ehdokkailta ensiksi - tai ehti kysyä joiltakin ehdokkailta ennen kuin kysely keskeytettiin - kannattavatko he kaltaisteni pappien erottamista. Kun katson valittujen nimiä, tuntuu, että kovinkaan moni ei liene erottamisen kannalla. Tämä on tietysti vain minun arvioni. Valitut itse osaavat vastata parhaiten kysymykseen. Ja ehkä joutuvatkin siihen vastaamaan lähikuukausina. Näyttää siltä, ettei naispappeudesta tullut yrityksistä huolimatta näiden vaalien tärkeintä asiaa. Oikein hyvä niin. Olisipa tämä merkki siitä, että päästään keskittymään seurakunnan varsinaiseen tehtävään.

Pyydän hyvän Jumalan siunausta uudelle kirkkovaltuustolle.