sunnuntaina, lokakuuta 15, 2006

Onko 3 % vähän?

Tämän aamun Aamulehdessä (www.aamulehti.fi) kerrottiin Taloustutkimuksen tekemästä tutkimuksesta: naispappeutta vastustaa noin 3 % suomalaisista. Asia oli uutisoitu etusivulla otsikolla "Naispappien vastustajia enää olematon joukko".

3 % tuntuu pieneltä joukolta. Mutta onko se aivan pieni? Omassa kotikaupungissani 3 % on noin 480 ihmistä. Ei aivan pieni joukko. Vammalassa tavallisena sunnuntaina jumalanpalvelukseen osallistuu noin 1,5 % kaupungin asukkaista. Koko maassa tavallisena sunnuntaina jumalanpalvelukseen osallistuminen on vielä heikompaa. Lehteen voitaisiin hyvin laittaa etusivun otsikko "Jumalanpalvelukseen osallistuu enää tuskin ketään". Suomalaisista 3 % on noin 150.000. Sekään ei ole aivan olematon joukko.

Viime vuodet ovat olleet sellaista naispappeuteen totuttamista, jopa painostamista, että tuskin monikaan, joka ilmoittaa torjuvansa naispappeuden, tekee sen kevyesti. Asiaa on mietitty, uskon, että usein Raamattua lukien. Suuren joukon mukana on helppo mennä miettimättä asiaa sen enempää. Poiketa suuresta joukosta vaatii yleensä perusteltua vakaumusta.

Varmaankin olemme tehneet viime vuosina virheen. Emme ole juurikaan puhuneet, miksi torjumme naispappeuden. Emme ole juurikaan opettaneet, mitä Raamattu asiasta opettaa. Jos emme opeta, mitä Raamattu opettaa kasteessa ja mitä luterilaisina siitä uskomme, luultavasti seuraus on, että hyvin monilla on kasteesta toisenlainen kuin luterilainen käsitys. Ehkä niidenkin joukko kasvaa, jotka pitävät oikeana ratkaisuna mennä kasteelle uudestaan. En tarkoita, että sivuasiasta - naispappeudesta - täytyy nyt tehdä pääasia. Pääasia on ilouutinen Jeesuksesta.

Aamulehden jutussa kerrottiin lyhyesti myös, että vain 2 % papeista ja kanttoreista vastustaa naispappeutta. Toimittaja lienee ymmärtänyt asian väärin tai sitten tutkimukset kertovat vääriä tuloksia. Vasta julkaistun tutkimuksen mukaan papeista noin 13 % torjuu naispappeuden, 2-3 % kieltäytyy kaikesta yhteistyöstä naispappien kanssa. Esimerkiksi itse en kuulu viimeksi mainittuun joukkoon.

Tilasin jokin aika sitten netistä paidan. Sen selässä lukee "Truth is not determined by a majority vote" (totuutta ei määritellä enemmistöäänestyksellä). Lainauksen alla lukee Cardinal Ratzinger, siis nykyinen paavi. Toteamus, jonka ajatus pitäisi olla itsestäänselvyys kirkossa, on hyvä muistaa, kun lukee tutkimuksia ja niiden prosenttilukuja.