keskiviikkona, kesäkuuta 11, 2014

Taas tuomittiin

Piispamme ja hiippakuntien tuomiokapitulien jäsenet muistuttavat silloin tällöin, mistä sana tuomiokapituli tulee. Latinan sanat domus capituli tarkoittavat taloa ja lukukappaletta. Kyse ei siis ole paikasta, jossa jaetaan tuomioita, vaan jossa tutkitaan lukukappaleita ja näillä tarkoitetaan Raamatun tekstejä.

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli on viime viikkoina erityisesti kunnostautunut sen mielikuvan vahvistamisessa, jonka suomenkielen käännös, tuomiokapituli, antaa - tuomiokapituli tuomitsee. Noin kaksi viikkoa sitten rankaistiin neljää pastoria siitä, että nämä olivat toimittaneet Luther-säätiön tai Lähetyshiippakunnan luterilaisia jumalanpalveluksia tai heillä on muita yhteyksiä Lähetyshiippakuntaan. Ylen uutiset kertoivat eilen, että nyt Oulun tuomiokapituli määräsi rangaistuksen Vetelin kirkkoherralle siitä, ettei tämä ole kutsunut seurakuntaan vieraileviksi saarnaajiksi naispastoreita. Hänkin sai varoituksen. Uutinen löytyy osoitteesta www.yle.fi.

Noiden neljän saama tuomio tuntuu väärältä, kohtuuttomalta ja epäviisaalta. Vielä enemmän näiltä tuntuu Vetelin kirkkoherran tuomio. Tuomiokapitulin ratkaisu hajottaa kirkkoa, se työntää kirkon jäseniä entisestään eri suuntiin. Ratkaisu on sellaista seurakuntaan ja sen jumalanpalveluselämään puuttumista, joka ei ole viisasta.

Varoitus ei sinänsä ole ankara rangaistus. Mutta päätös on hyvin merkittävä, koska se tarkoittaa rangaistusten tielle lähtemistä. Jos varoitettu ei toimi jatkossa toisin ja joku valittaa siitä, on pakko koventaa rangaistuksia - vaikka sitä ei ehkä tahdottaisi - koska on lähdetty tälle tielle. Seuraava rangaistus pastorille kirkon asteikossa taitaa olla määräaikainen virasta erottaminen ja sitä seuraava pysyvä erottaminen. Sitäkö nyt tahdotaan, että esimerkiksi Vetelin kirkkoherra erotetaan virasta? Tuntuu järjettömältä. Asia voitaisiin ratkaista niin toisin. Mutta ehkä niille, jotka päättävät näistä rangaistuksista, on tärkeää yrittää sanoa, että kirkkokin on täysin mukana niissä käsityksissä, jotka nyt on tasa-arvosta. Ehkä ajatellaan, että tällä kirkko saa arvostusta ja hyväksyntää, se säilyttää kontaktin ihmisiin ja kirkosta erotetaan vähemmän. En usko, että pidemmässä juoksussa näin tapahtuu. Eikä kirkon missio ole saada arvostusta ja hyväksyntää. Sen tehtävä on julistaa sitä sanomaa, jonka Jeesus antoi omilleen, sitoutua ja sitouttaa siihen.