lauantaina, huhtikuuta 12, 2014

Jeesuksella oli vaimo?

Pääsiäinen lähestyy. Usein merkki siitä on, että lehdissä kerrotaan näyttävästi jotakin, mikä on vastoin, mitä kristityt ovat uskoneet. Tänä vuonna on kerrottu, että Jeesuksella oli mahdollisesti - toisin kuin Raamattu kertoo - vaimo. Ja todistukseksi tästä on kerrottu pienestä käsikirjoituksesta, jossa Jeesuksen sanotaan puhuvan vaimostaan. Lehdissä on uutisoitu tutkijoiden tulleen siihen tulokseen, että käsikirjoitus on aito.

Voi hyvin olla, että käsikirjoitus on aito. Luultavasti se tarkoittaa, että käsikirjoitus on aito vanha kopio ehkä 100 tai 200 vuotta Jeesuksen maanpäällisen elämän jälkeen kirjoitetusta tekstistä. Kokonaan toinen asia on, onko se totta, mitä tuossa käsikirjoituksessa sanotaan, ja sanottiin siinä tekstissä, josta käsikirjoitus on ilmeisesti hyvin vanha kopio.

Kaikki ovat varmaan yhtä mieltä siitä, että Harry Potter ja viisasten kivi -kirja, joka on kirjahyllyssä, on aito kopio J.K. Rowlingin kirjoittamasta tekstistä. Kopio on tarkka kopio, mikäli kirja on englannin kielinen. Kokonaan toinen asia, onko totta se, mitä tekstissä kerrotaan - että Englannissa on velhokoulu, jossa tapahtuu ihmeellisiä asioita ja opitaan ihmeellisiä temppuja.

Raamatun evankeliumikirjoista vanhin - Markuksen evankeliumi - on kirjoitettu kolmisenkymmentä vuotta Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen ja muut Raamatun evankeliumikirjat pian tämän jälkeen. Niiden kirjoittamisen aikana eli paljon niitä, jotka olivat nähneet Jeesuksen ja tiesivät, mitä hän opetti ja mitä hänelle tapahtui. Tiesivät senkin, oliko hänellä vaimoa vai ei. Luotan näihin kirjoituksiin paljon enemmän kuin kirjoituksiin, jotka syntyivät paljon myöhemmin ja niiden parissa, jotka olivat kulkeneet kauaksi siitä, mitä apostolit, Jeesuksen valitsemat ja valtuuttamat, ja heidän oppilaansa opettivat. Sen voimme tietää, mitä nämä opettivat. Voimme lukea monia heidän kirjoituksiaan.