perjantaina, tammikuuta 10, 2014

Hyvin tärkeä tehtävä

Aika usein vähätellään kahvin kaatamista. Puhutaan maallikoiden tehtävistä seurakunnassa, pidetään tärkeänä, että heillä on tehtäviä ja vastuuta, kehotetaan seurakunnan paimenia ja muita palkattuja käyttämään maallikoita, ja saatetaan vähätellä kahvin kaatamista - maallikoille täytyy olla tärkeämpiä ja vaativampia tehtäviä.

Varmasti maallikoita tarvitaan monissa tehtävissä seurakunnassa. Ja tulevaisuudessa vielä enemmän kuin nyt - seurakunnilla, kristillisillä järjestöillä ja herätysliikkeillä on yhä vähemmän mahdollisuuksia palkata työntekijöitä. Maallikoilla on paljon osaamista, jota palkatuilla työntekijöillä ei ehkä ole. Maallikoita on paljon ja kun he rakentavat seurakuntaa, rakentajia on suuri joukko. Raamatun mukaan seurakunta on Kristuksen ruumis, jossa on erilaisia jäseniä ja näillä eri tehtäviä. Jäsenet yhdessä toteuttavat seurakunnan tehtävää - sitä että mahdollisimman moni kuulisi hyvän sanoman hyvästä Vapahtajasta ja monia rakastettaisiin. Jäsenten ei Raamatun mukaan tule taistella toisiaan vastaan eikä vähätellä toisiaan. Kaikkia tarvitaan.

Minusta kahvin kaataminen on hyvin tärkeä tehtävä seurakunnassa. Osallistun messuun melkein joka sunnuntai Karkun evankelisella opistolla. Näistä seurakunnan kokoontumisista puuttuisi hyvin paljon, jos ajateltaisiin, että kahvin kaataminen on vähäpätöistä eikä kukaan tekisi sitä messun jälkeen. Tärkeää on, että on syy jäädä istumaan hetkeksi jumalanpalveluksen jälkeen, kertoa, mitä kuuluu, ja kuulla, mitä kuuluu toiselle. Joskus puhutaan suuristakin asioista. Kirkkokahvit tarjoavat mahdollisuuden tähän. Yleensä kaipaamme yhteyttä toisiin ihmisiin. Hetki toisten kanssa varmasti rakentaa seurakuntaa - ja hetki voi olla vähän pidempikin.

Ne, jotka kaatavat kahvia - tai tarkemmin järjestävät kirkkokahvin - mahdollistavat myös, että Keniassa voidaan opiskella pastoriksi tai opettaa Jumalan sanaa radion välityksellä. Menneen viiden ja puolen vuoden aikana Karkun evankelisen opiston messujen kirkonkahvien tuotolla on koulutettu - jos muistan oikein - neljä pastoria Afrikkaan, siis maksettu heidän opiskelunsa, ja nyt sillä maksetaan Kenian luterilaisen kirkon radiotyöntekijän palkka. On kummallista, jos tällaista vähätellään.

Jos tahtoo, kaikkia tehtäviä seurakunnassa voi vähätellä. Jumalanpalveluksen liturgi lukee, mitä Jumalanpalvelusten kirjaan ja Evankeliumikirjaan on kirjoitettu. Jonkun mielestä siinä ei ole mitään hienoa. Tai kanttori soittaa, mitä nuotteihin on piirretty. Eikä sekään jonkun mielestä ole hienoa. Tai sitten voi arvostaa kaikkia tehtäviä, jotka rakentavat seurakuntaa ja mahdollistavat, että seurakunta toteuttaa tehtäväänsä. Joskus joku sanoi, että hänelle suuri kunnia on päästä lukemaan Raamatun kohta seurakunnan kokoontumisessa. Hän arvosti todella, että saa lukea ääneen Jumalan ilmoitusta ja puhetta seurakunnalle sen kokoontuessa. Totta - tärkeä tehtävä tämäkin, kuten monet muut.