keskiviikkona, huhtikuuta 11, 2012

Ilmestyskirja rohkaisee

Opetin tänään ja eilen raamattukurssilla Karkun evankelisella opistolla. Kurssi on kolmen kuukauden mittainen ja alkaa joka syksy elokuun lopussa tai syyskuun alussa ja joka talvi tammikuun lopussa. Mitä jos lähtisit ensi syksynä tälle kurssille?

Aiheena eilen ja tänään oli Johanneksen Ilmestys. Se on puhutteleva ja vaikeakin Raamatun kirja. Olen joskus kirjoittanut Ilmestyskirjasta mm. näin:

Tämä maailma ei ole onnen tyyssija. On monenlaisia vaikeuksia. Luomakunta kärsii ja ihmiset voivat pahoin. Jumalaa ja hänen omiaan vastaan hyökätään. Jumalan omia vaaditaan luopumaan uskostaan. Ilmestyskirja on vastaus kysymykseen, miksi maailmassa on tällaista. Se kertoo, että tässä maailmassa käydään sotaa. Jumala ja Paholainen sotivat. Paha joukkoineen hyökkää Jumalan omia vastaan. Sota käy sitä kiivaammaksi, mitä pidemmälle maailma historia etenee. Tässä maailmassa on pahaa siksi, että Jumala sallii Paholaisen tekevän pahaa. Ja siksi että Jumala kurittaa tätä maailmaa, tapahtuu sellaista, mikä näyttää ja tuntuu meistä pahalta. Hän voi rankaista sen pahan takia, mitä ihmiset tekevät. Tai Jumala kurituksellaan kutsuu ihmisiä parannukseen. Jumalan suunnitelmaan kuuluu, että tämä maailma kulkee vaikeaa tietä kohti sitä päivää, jona Kristus saapuu ja tekee lopun kaikesta pahasta.

Ehkä se, että Jumala rankaisee, ei sovi siihen kuvaan, joka on Jumalasta. Jos meillä on Jumalasta käsitys, ettei hän voi rangaista, sitten meillä on väärä kuva Jumalasta. Jumala voi rangaista – se on selvää Ilmestyskirjan äärellä. Jos hän ei mielestämme voi rangaista, sitten Ilmestyskirjaa ei voi ymmärtää. Jumala on pyhä, joka vihaa syntiä. Ilmestyskirjan ymmärtäminen edellyttää tämän Raamatun totuuden hyväksymistä.

* * *

Ilmestyskirjassa on sellaista, mikä pelottaa ja ahdistaa lukijaa. Monet näyt ovat järkyttäviä: ihmisiä kuolee, luonto tuhoutuu ja verta roiskuu. On Ilmestyskirjan selittäjiä, jotka saavat ihmiset pelon valtaan. Ilmestyskirjan tarkoitus ei kuitenkaan ole luoda pelkoa ja ahdistusta. Kirja vain kuvaa, millaista elämä pahassa maailmassa on ja tulee olemaan. Ilmestyskirjan tarkoitus on juuri päinvastainen kuin luoda pelkoa. Se rohkaisee niitä, jotka lukevat sitä ja uskovat, mitä se kertoo: Vaikka tapahtuu järkyttäviä asioita, ei sittenkään ole hätää. Tämä maailman on Jumalan käsissä. Hän johtaa ja hänen suunnitelmansa toteutuvat. Hän pitää erityisesti omistaan huolta. Varsinkin heille tapahtuu vain, mitä hän sallii. Ilmestyskirja on annettu meille siksi, että tietäisimme tämän ja luottaisimme siihen.

Ilmestyskirjassa kerrotaan kirjasta, joka oli kirjoitettu täyteen tekstiä (Ilm 5). Ilmeisesti siinä olivat maailman tapahtumat. Kun kirjaa aletaan avata, Johannekselle näytetään maailman tapahtumia. Jeesus ottaa tämän kirjan käsiinsä. Ilmestyskirja haluaa sanoa: maailman tapahtumat ovat Jumalan Pojan käsissä.

Ilmestyskirjan luvussa 11 Johannes saa tehtävän: ”Sitten minulle annettiin mittakeppi, joka oli kuin sauva, ja minulle sanottiin: - Mene mittaamaan Jumalan temppeli ja alttari ja laske ne, jotka siellä rukoilevat.” (Ilm 11:1-2). Sakarjan kirjassa on kohta, jossa mitataan Jerusalemin kaupunki. Ja sitten Jumala lupaa: ”Minä olen tulimuuri sen ympärillä.” (Sak 2:9). Jumala lupaa suojella sen, mikä mitataan. Temppeli, jonka Johannes mittaa, tarkoittaa seurakuntaa, Jumalan omia, joita muuallakin Uudessa testamentissa kutsutaan Jumalan temppeliksi. Heistä Jumala siis lupaa pitää erityisesti huolta. Hän suojelee heitä ja heille tapahtuu vain, mitä hän sallii.