tiistaina, lokakuuta 11, 2011

Avioliittoleirillä ja matka Lappiin

Viime viikonloppuna Karkussa evankelisella opistolla oli Hame- ja housuväen avioliittoleiri. Vuosi sitten oli ensimmäisen kerran vastaava leiri. Olin silloin elämäni ensimmäisen kerran avioliittoleirillä. Se oli ihan hyvä kokemus. Niin oli myös leiri muutama päivä sitten.

Varmaan on totta, että avioliitto tarvitsee hoitamista. Hoitaminen ei aina tarkoita ihmeellisiä asioita. Puolisoiden yhteiset iltakävelyt voivat olla hyvin merkittäviä avioliitolle ja tärkeää liiton hoitamista. Tai se että lähdetään viikonvaihteeksi leirille, jolla on aikaa olla yhdessä, puhua puolison kanssa avioliittoon liittyvistä asioista ja kuunnella alustuksia.

Minun mieleeni leiriltä jäi varsinkin, miten tärkeää kuunteleminen on. Ja miten tärkeää on, että kokee tulevansa kuulluksi. Se on tärkeää kaikissa vähänkin tärkeämmissä ihmissuhteissa tai työpaikalla. Erityisen tärkeää se on avioliitossa. Puhuminen on tärkeää mutta myös se että toinen kuuntelee. Aina toinen ei kuuntele.

Saimme leirillä tehtävän. Avioliitossa on jokin asia, joka vaatii selvittämistä. Ainakin toinen puolisoista on sitä mieltä. Ensiksi toisen tehtävä oli kertoa asiatiedot tästä asiasta. Toinen, joka kuunteli selvityksen, toisti omin sanoin mutta varsin tarkasti sen, mitä toinen kertoi. Sitten toinen - se joka oli kertonut asiatiedot - kertoi, miten hän kokee asian, joka täytyy selvittää. Miltä hänestä tuntuu. Ja toinen toisti kuulemansa. Tämän jälkeen se, joka oli kertonut asiatiedot ja tuntemuksensa, kertoi, miten hän toivoo, että asia ratkaistaan. Ja toinen toisti kuulemansa. Tässä vaiheessa ei vielä ollut lupa kommentoida, mitä toinen sanoi. Täytyi vain kuunnella ja toistaa. Kommentoinnin ja omien ajatusten tai omien ratkaisuehdotusten aika tuli myöhemmin.

Näin toimiminen voi tuntua vähän naurettavalta mutta ei ole sitä. Tällä varmistetaan, että toinen kuuntelee toista ja että toinen tietää ja kokee tulevansa kuulluksi. Näin ei tietenkään voi toimia silloin, kun tunteet ovat pinnassa ja puolisot ottavat yhteen asiasta, jota kiista koskee. Harvoin silloin asia saadaankaan ratkaistua. Kun tunteet ovat vähän jäähtyneet, kerrotulla tavalla asiaa voi ryhtyä purkamaan ja etsimään ratkaisua. Usein se löytyy, jos malttaa kuunnella toista ja toinen saa puhua asiansa niin, että toinen kuuntelee.

* * *

On ollut harmaita ja sateisia lokakuun päiviä. Kevättalvella Lapissa on toisenlaista. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi matkalle Enontekiölle. Matkaan lähdetään lauantaina 25.2. ja paluu on seuraavana lauantaina. Hiihdetään kirkkailla hangilla, juodaan kahvit autiotuvalla, nautitaan levosta ja rauhasta, saunotaan, ollaan mukavassa seurassa ja Sanan äärellä. Ainakin yhtenä päivänä halukkailla on mahdollisuus lasketella. Majoitumme Hetan Kodalla ja matkanjohtajina ovat Pentti ja Liisa Rantanen sekä tämän nettipäiväkirjan pitäjä. Kysy lisää minulta (puh. 045 359 7772) ja ilmoittaudu Karkun evankeliselle opistolle (puh. 03 513 4151). Matka täysihoidolla maksaa aikuisilta 450 euroa. Opiskelija-alennus on 25% ja lapsialennus 50%.

Jos tämä ajankohta ei sovi, edellisellä viikolla on vastaava matka. Sen vetävät Erkki Koskenniemi ja Paavo Toikka. Kysy lisää Karkun evankeliselta opistolta.