perjantaina, marraskuuta 05, 2010

Kelpaa kirkkoherraksi mutta ei kelpaa kirkkoherraksi

Tämän viikon tiistaina Oulun hiippakunnan tuomiokapituli päätti, ettei Utsjoen kirkkoherra, TT ja OTT Arto Seppänen ole kelpoinen hakija Posion seurakunnan kirkkoherran virkaan. Lyhyt toteamus tästä löytyy Oulun hiippakunnan nettisivuilta.

Tuomiokapituli ei siis pidä Artoa kykenevänä hoitamaan kirkkoherran virkaa. Toisaalta Arto hoitaa koko ajan kirkkoherran virkaa samassa hiippakunnassa. Eikö tuomiokapitulin pitäisi erottaa virastaan kirkkoherra, jonka se arvioi kykenemättömäksi virkaan? Ei kai voi ajatella, että virkaa voi hoitaa Utsjoella mutta vastaavaa ja samat pätevyysvaatimukset edellyttävää virkaa ei voi hoitaa muutama sata kilometriä etelämpänä?

Tällaisten ratkaisujen pitäisi perustua johonkin tai joihinkin kirkollisen lainsäädännön kohtiin. Olisi mielenkiintoista tietää, minkä pykälän mukaan on kykenevä toisessa seurakunnassa tehtävään mutta ei toisessa seurakunnassa vastaavaan ja samat vaatimukset edellyttävään tehtävään. Utsjoen ja Posion seurakunnan kirkkoherran virkojen kelpoisuusehdot eivät tietääkseni poikkea toisistaan. Tai voi olla, että Utsjoen seurakunnan kirkkoherran virka vaatii haltijaltaan enemmän - saamen kielen taitoa.

Tietenkin kyse on siitä, että Arto Seppänen edustaa kirkon perinteen mukaista käsitystä pappisvirasta eikä tuomiokapituli tästä syystä halua päästää häntä Posion seurakunnan kirkkoherraksi.

Kun näitä uutisia lukee, ei tiedä, itkisikö vai nauraisi. Varmaan parempi hymyillä. Voi kirkkoparkaa!

1 Comments:

Blogger Viestintä Kylväjä said...

Erikoinen asia. Olisi luullut tuomiokapitulin perustelevan.
Mutta Artolla on ehkä sitten annettavaa vielä Utsjoen seurakunnan paimenena.

2:51 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home