torstaina, kesäkuuta 24, 2010

Jumalan sana pysyy

Luin tänään juhannuksen raamatunkohtia. Yksi niistä puhuttelee minua aina erityisesti. Se on tämä Jesajan kirjan kohta: "Ääni sanoo: - Julista! Ja minä kysyn: - Mitä minun pitää julistaa? - Ihminen on kuin ruoho, ihmisen kauneus kuin kedon kukka! Ruoho kuivuu, kukka lakastuu, kun Herran henkäys koskettaa sitä. Niin! Ruohoa ovat ihmiset. Ruoho kuivuu, kukka lakastuu, mutta meidän Jumalamme sana pysyy iäti." (Jes 40).

Nämä sanat saattavat tuntua tylyiltä. Ehkä joku ihmettelee, miksi ne luetaan juuri keskellä kesää juhannuksena. Eikö ennemmin pitäisi iloita luonnon kauneudesta, muistuttaa siitä eikä puhua sen katoavuudesta? Tylyjä tai eivät, Raamatun sanat kertovat totuuden: Luonnon kauneus kestää vain hetken. Niin on myös meidän elämämme, saavutustemme tai mahdollisen kauneutemmekin laita. Tämän elämän kestämättömyyden ja lyhyyden tajuaminen on Raamatun mukaan viisautta. Psalmissa 90 pyydetään Jumalalta tätä viisautta: "Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen."

Jesajan kirjan sanat myös rohkaisevat: Jumalan sana pysyy. Se kestää tämän elämän vaiheissa - iloissa ja myrskyissä. Melkein kaikki tässä elämässä muuttuu, Jumalan sana ei. Ja se on voimassa tämän elämän jälkeenkin. Mitä se lupaa, on totta sittenkin, kun tämä elämä on päättynyt. Jumalan sana lupaa ikuisen elämän, ilon ja onnen Jumalan luona niille, jotka uskovat Jeesukseen - niille jotka turvautuvat Jeesuksen meille hankkimaan anteeksiantamukseen.

Saan käydä silloin tällöin tapaamassa ystävääni, joka on jo tullut melko korkeaan ikään. Usein jaan hänelle Herran ehtoollisen. Niissä tilanteissa hän usein toivoo, että laulamme virren 183. Siinä sanotaan mm. näin:

- On meillä aarre verraton, se kalliimpi on kultaa.
Myös jalokivi kallein on se rinnalla vain multaan.
Näin suuren lahjan taivaasta me saimme omaksemme,
sanansa Herra Jumala kun antoi aarteeksemme.

- Kun ruoste, koi ja aika syö muun kaiken säälimättä,
kun usein päättyy ihmistyö valmiiksi ehtimättä,
kun maa ja taivas häviää ja aika loppuu kerran,
silloinkin horjumatta jää tuo pyhä sana Herran.

Eri puolilla Suomea juhannuksena on varmasti paljon hyviä hengellisiä tilaisuuksia. Näitä neljää suosittelen sinulle, jos olet lähellä Sastamalaa:

- Juhannusaattona perjantaina 25.6. klo 18 on juhannusjuhla Sastalaman Illossa Poutalan pihapiirissä (Sirkiäläntie 19). Siellä on ensiksi seurahetki, jossa puhuvat pastori ja lähetystyöntekijä Reino Toikka, maanviljelijä Olavi Ryömä ja opiskelija Joel Vuorinen. Keijo Vättö musisoi. Seurojen jälkeen on tarjolla kahvia, räiskäleitä ja makkaraa. Klo 21 Illon rukoushuoneessa on ehtoollisenvietto. Klo 22.30 on konsertti nuorille ja nuorekkaille. Siinä soittaa Park 7.

- Juhannusaattona klo 20 on juhannusaattoseurat Sastamalan Tyrväänkylässä Mäki-Soinilla (Tyrväänkyläntie 551). Näissä seuroissa puhuvat rovasti Päivö Parviainen ja pastori Markus Malmivaara. Musiikkia esittävät Katriina Mäki-Soini, Aino Silveri ja Antero Forss.

- Juhannuspäivänä lauantaina 26.6. on messu Karkun evankelisella opistolla (Mainiementie 50). Messu alkaa klo 18 ja se pidetään opiston rannassa leirikirkossa. Leirikirkko on parisataa metriä opiston päärakennuksesta kohti rantaa. Mikäli sataa tai on kylmä, jumalanpalvelus on opiston salissa. Markus Malmivaara saarnaa, minä toimin liturgina. Messun laulut ovat hengellisiä lauluja, jotka Antero Forss säestää kitaralla.

- Sunnuntaina 27.6. klo 13 on kesäjuhla Vammalan Luther-talossa (Valkamakatu 4). Puheen pitävät kirkkoherra Jari Nurmi ja allekirjoittanut, Sirkka-Liisa Uusi-Rintakoski ja Kannelmiehet laulavat.

Hyvää, siunattua juhannusta sinulle.