lauantaina, tammikuuta 31, 2009

Muutama katkelma

Viime päivinä olen saanut opettaa monessa paikassa Raamattua - Vammalassa, tai Sastamalassa, Raumalla, Turussa, Huittisissa, Tampereella, Köyliössä, Porissa ja Helsingissä. Tässä muutama katkelma näistä opetuksista:

***

- Usko Jeesukseen syntyy niin, että Jumala synnyttää sen. Paavali kirjoittaa: “Jumala on tehnyt eläviksi teidät, jotka olitte kuolleita rikkomustenne ja syntienne tähden.” (Ef 2:1). Kykeneekö kuollut synnyttämään itsessään elämän? Nouseeko vainaja haudasta niin, että hän päättää nousta? Jos kuollut herää eloon, se on Jumalan teko ja ihme. Myös hengellinen elämä - usko siinä merkityksessä, jossa Raamattu puhuu uskosta - on Jumalan teko ja ihme. Vain Jumala kykenee herättämään kuolleen.

Martti Luther kirjoittaa kolmannen uskon kappaleen selityksessä: "Uskon, etten voi omasta järjestäni enkä voimastani uskoa Herraani Jeesukseen Kristukseen enkä päästä hänen luokseen, vaan että Pyhä Henki on kutsunut minut evankeliumin välityksellä, valaissut minut lahjoillaan, pyhittänyt ja säilyttänyt minut oikeassa uskossa.”

Se, että usko on Jumalan teko, johtaa vaikeisiin kysymyksiin: Miksei Jumala anna uskoa kaikille? Miksi hän on synnyttänyt sen juuri minussa, miksi ei jossakin toisessa? Emme osaa vastata näihin kysymyksiin. Emme hallitse Jumalaa, emme osaa selittää kaikkea hänen toiminnastaan.

Sen, että usko on Jumalan teko, ei niinkään pitäisi johtaa vaikeisiin kysymykseen vaan näihin ajatuksiin: Usko Jeesukseen on paljon enemmän kuin yksi maailmankatsomus muiden joukossa. Usko ei ole sitä, että minä olen uskotellut itselleni jotakin tai toinen ihminen on saanut minut näihin ajatuksiin. Usko Jeesukseen - Herraan ja Vapahtajaan - on Jumalasta. Se, mikä on Jumalasta, kestää. Minut omat päätökseni eivät kestäisi.

***

- Ilmestyskirjassa on sellaista, mikä pelottaa ja ahdistaa lukijaa. Monet näyt ovat järkyttäviä: ihmisiä kuolee, luonto tuhoutuu tai verta roiskuu. On Ilmestyskirjan selittäjiä, jotka saavat ihmisiä pelon valtaan. Ilmestyskirjan tarkoitus ei ole luoda pelkoa ja ahdistusta. Kirja vain kuvaa, millaista elämä pahassa maailmassa on ja tulee olemaan. Ilmestyskirjan tarkoitus on juuri päinvastainen kuin saada aikaan pelkoa. Se rohkaisee niitä, jotka lukevat sitä ja uskovat, mitä se kertoo: Vaikka tapahtuu järkyttäviä asioita, ei sittenkään ole hätää. Tämä maailma on Jumalan käsissä. Hän johtaa ja hänen suunnitelmansa toteutuvat. Hän pitää erityisesti omistaan huolta. Varsinkin heille tapahtuu vain, mitä hän sallii. Ilmestyskirja on annettu meille siksi, että tietäisimme tämän ja luottaisimme siihen.

***

- Ilmestyskirjan 7. luvussa Johannes näkee enkelin, jolla on sinetti. Sinetillä voitiin merkitä omaisuus. Kenen sinettimerkki esineessä oli, sen omaisuutta esine oli. Johannes näki, että Jumalan palvelijat merkittiin Jumalan sinetillä. Mitä se tarkoittaa? Mekin olemme tarkkoja omaisuudestamme. Emme anna kohdella omaisuuttamme miten tahansa. Jos joku yrittää rikkoa tai tuhota omaisuuttamme, estämme sen, jos vain voimme. Jumala suhtautuu omaisuuteensa samalla tavalla. Hän pitää siitä erityistä huolta. Sille tapahtuu vain, mitä Jumala sallii. Minkä hän estää, se ei voi tapahtua. Kun hän päättää toimia, kukaan ei estä sitä.

Kuka on Jumalan omaisuutta? Se, joka on kastettu Jeesuksen omaksi ja uskoo häneen. Sinäkin, joka olet kastettu ja uskot Jeesukseen. Ehkä tuntuu, että on tämä on liikaa sanottu meistä - että olisimme Jumalan omaisuutta. Se, miltä meistä tuntuu, ei ratkaise asiaa. Jumalan sana kertoo, että Jumalan omia ovat hänen omakseen kastetut ja Jeesukseen uskovat.

***

- Muistan joskus nähneeni sellaisen kuvan ristiinnaulitusta Jeesuksesta, johon oli kirjoitettu kaksi lausetta: ”Tässä näkyy Jumalan pyhyys. Tässä näkyy Jumalan rakkaus.”

Jumala ei voi antaa syntejä anteeksi noin vain. Tarvitaan syntien sovitus. Jumalan pyhyys vaatii maksun synneistä. Jeesus otti omakseen meidän syntimme ja kärsi rangaistuksen, joka meidän olisi pitänyt kärsiä. Hän meni kadotukseen puolestamme. Hän sovitti syntimme, maksoi hinnan, joka niistä piti maksaa. Jumala itse teki tämän puolestamme omassa Pojassaan. Näin valtavasti hän rakasti meitä.

Jumalan pyhyys ja Jumalan rakkaus näkyvät Jeesuksen ristissä ja ovat Jumalan ominaisuuksista aivan keskeisimmät. Kumpaakaan emme saa unohtaa.

***

- Kristityn tulee olla valmis luopumaan melkein mistä tahansa. Mutta hyvästä omastatunnosta ei saa luopua. Tulee toimia omantunnon mukaan. Tulee ruokkia omaatuntoa Jumalan sanalla ja sitten toimia omantunnon mukaan. Eikä saa luopua siitä, mitä Raamattu opettaa. Sitten voi luottaa myös evankeliumiin. Ei tarvitse kysyä, pitääkö sekään paikkansa. Voi luottaa siihen, että Jeesus on sovittanut synnit, saa olla Jumalan lapsi ja pääsee kerran ikuiseen elämään. Ja että tämä koskee minuakin.

1 Comments:

Blogger ml said...

Kiitos Jari, että olet laittanut katkelman siitäkin puheesta jonka pidit meidän päivillämme tähän... Olisko mahdollista - jos sinulta löytyisi se puhe kokonaisuudessaan - että myöskin pistät sen tähän - muutkin näkevät puheen kokonaisuudessaan? Vaikka ihan uutena blogitekstinä...

Marko Laitila
Ikaalinen

2:03 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home