lauantaina, tammikuuta 26, 2008

Pyydä katsomaan vuoria

Kirjoitin jutun partiomatkasta ja tapaamisesta Afganistanissa. Otsikoksi laitoin mawlawin neuvon - Pyydä katsomaan vuoria. Juttu löytyy osoitteesta www.mil.fi/ruotuvaki/afganistan.

6 Comments:

Blogger jsalmi said...

Jari Rankinen,

viimeisimmät 3 blogikirjoitustasi ovat herättäneet minussa paljon ajatuksia. Ajattelin kysyä tarkentavia näkemyksiäsi muutamaan asiaan.
Otitko esille omat näkemyksesi pelastumisesta tai siitä, mikä on islaminuskoisten kohtalo mitä pelastumiseen tai kadotukseen joutumiseen tulee? Tai keskustelitteko siitä,
mitä islaminuskoisten tulisi Raamatun ja luterilaisen opin valossa tehdä pelastuakseen? Ensitapaamisella tällainen olisi tietysti aika tökeröä, luulen. Mutta jos asiaa tarkastelee
periaatteellisella tasolla: Tulisiko esimerkiksi kyseisen mawlawin kuitenkin oman etunsa nimissä kuulla nämä asiat?
Luulen, että monien kohdalla tietoisuus maailman muista uskonnoista ja siitä, miten tärkeitä ja oikeita nämä kannattajilleen ovat, on muuttanut suhtautumista sekä omiin uskonnollisiin näkemyksiin että siihen, miten ylivoimaisena pitää omia näkemyksiään.
"Uskonnottoman elämäntavan" tuomiseen liittyvää spekulaatiotasi pidän hieman erikoisena. Ensinnäkin siksi, että siitä voi saada sen käsityksen, että uskonnottomilla länsimaalaisilla on lähtökohtaisesti jotenkin huonompia elämänohjeita tarjottavanaan ja että heillä olisi erityinen tarve tuputtaa niitä ja omaa elämäntapaansa. Toisekseen asian voi nähdä myös niin, että uskonnottomalla ei ainakaan luulisi olevan tarvetta ottaa kantaa siihen, mikä on oikea uskonto ja mikä taas väärä. Sen sijaan luulen, että avoimesti uskonnoton ihminen (jos joku sellaista haluaisi Afganistanissa julistaa) olisi sikäläisten mielestä varmaankin perin epäilyttävä olento. Tämä perustuu stereotyyppiseen olettamukseen, että uskonto on hyvin keskeinen asia afganistanilaisille.

Jani Salminen
HKI

10:05 ip.  
Blogger TR said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

10:08 ap.  
Blogger sr said...

Tahdoimme vielä kiittää Jari blogistasi ja kuvista ja kirjoituksista Afganistanista.

Tilanteesi kirkossa on kyllä todella tukala. Tuntuu varmasti aika kovalta, kun esimiehet piispaa myöden ja useat muut tahtovat työntekijän (sinut) pois työpaikaltaan raamatullisen kannan takia.

Voimia ja kolmiyhteisen Jumalan siunausta sinulle ja perheellesi.

Terveisin
Samuli ja Tiina Ruohola
Tampere

2:07 ip.  
Blogger TR said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

9:56 ap.  
Blogger TR said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

9:58 ap.  
Blogger TR said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

11:31 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home