maanantaina, tammikuuta 21, 2008

Kadehdittavaa

Kansanedustaja Marja Tiura jatkaa blogissaan keskustelua naispappeudesta (http://www.marjatiura.net/). Tai ei jatka - ei ainakaan jos kirjoitus on vastaus siihen, mitä kirjoitin nettipäiväkirjani edellisessä kirjoituksessa. Niihin asioihin, joista kirjoitin, hän ei varsinaisesti ota kantaa.

Tänään päivätyssä kirjoituksessa hän kirjoitta näin:

- Valitettavaa on aina vaan se, että yksikin työntekijä voi pilata hyvän ilmapiirin työyhteisössä ja valitettavasti näin oli nyt kyseisessä tapauksessa käynyt: mitenkäs se vanha sanonta kuuluikaan? Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa......

Marja Tiura tarkoittaa yhdellä työntekijällä tietysti minua. Vammalan seurakunnan työyhteisön hyvä ilmapiiri on pilattu ja minä olen syyllinen siihen. Ilmeisesti muita ei ole.

Kalehdittavaa. Olisipa minullakin tällainen kyky: Ei tarvitse tuntea asioita - ilman sitä kykenee sanomaan, mitkä ovat syyt ja seuraukset. Ei tarvitse seurata tapahtumia läheltä tai edes kuulla useita niistä, jotka ovat tapahtumia lähellä - ilman sitä osaa kertoa, kuka on syyllinen ja kuka ei. Marja Tiura ei ole ollut työssä Vammalan seurakunnassa. Ei tiedä, onko hän tavannut ketään työyhteisömme jäsentä. Useita ei varmaankaan. Ehkä hän on hieman lukenut lehtiä. Ja sillä perusteella hän osaa kertoa, miten asiat ovat.

Hankalat asiat ovat harvoin niin yksinkertaisia, miltä ne saatavat kaukaa sivusta näyttää. Työilmapiiriin vaikuttavat monet tekijät. Työyhteisössä vaikeita asioita voidaan käsitellä taitavasti tai taitamattomasti. Erimielisyyksiä voidaan hoitaa viisaasti tai vähemmän viisaasti. Meidän kaikkien pitäisi kilvoitella siinä, ettemme sano toisesta sellaista, mikä ei pidä paikkaansa. Tai edes sellaista, mikä on niin kovin yksipuolista.

Palvelusvapaalta palaavien suomalaisten rauhanturvaajien joukko saapui viime perjantaina Kabuliin ja lauantaina Masar-e-Sharifiin. Suomessa ei ollut lainkaan talvi. Oli muutama aste lämmintä ja satoi vettä. Täällä on talvi. Yöllä pakkasasteita on yli kymmenen. Päivällä - kun aurinko paistaa - lämpötila nousee selvästi plusasteisiin. Maan on valkoinen, vuoristossa lunta on paikoin hyvin paljon. Sää on kuin kevättalvella Suomessa.

3 Comments:

Blogger Mari Hiltunen said...

Voi voi. Niin tutulta kuulosti tuo kuvauksesi.

Muistaisivatpa kaikki ne, jotka ottavat kantaa tässä sinunkin asiassasi (toimittajat, piispat, kansanedustajat ym.), miten paljon he saavat sanoillaan aikaan.

"Älkää tuomitko sen mukaan, miltä asia päältä katsoen näyttää, vaan tuomitkaa oikein." (Joh.7:24)

Mari Hiltunen, Valkeala

11:35 ip.  
Blogger Viher-Tuomo said...

Tuossa tänään luin uutta Kotimaata, ja siinä eräs kerimäkeläinen oli pahastunut siitä, että kyseinen lehti oli fraasin "Kirkon tulee olla kirkko" (tms., josta hän oli samaa mieltä) laittanut Jarin suuhun ja antanut Jarista hänen mielestään ilmeisesti aivan liian positiivisen kuvan. Ihmettelin juttua, mutta sitten tuli mieleeni
asian verrannollisuus Marja Tiuraan ja toisaalta myös itseeni.

Muistin nimittäin, että monta kertaa - jos asioita ei erityisen syvällisesti mieti - käy siten, että kun jonkin henkilön ajatusmaailman erilaisuus omani kanssa paljastuu, ajattelee hänestä huonompaa kuin hän ehkä onkaan persoonana (silti olen edelleen eri mieltä heidän kanssaan kyseisistä asioista). Näin on käynyt, kun on esimerkiksi paljastunut, että joku julkisuuden henkilö tai oma tuttu ajattelee esimerkiksi juuri naispappeudesta ja sen vastustajien sietämisestä kirkossa tai sitten homokysymyksestä kovin eri tavoin kuin itse. Tai yksi esimerkki vielä: Antti Kylliäinen. Totesin paikan päällä, että onpas hyvä laulamaan ja puhumaan ja vielä mukava mieskin, kun juttelin hänen kanssaan jumiksen jälkeen. En silti voi hyväksyä hänen monia ajattelutapojaan edelleenkään. Varsinkin kun jos homokysymyksessä voidaankin vedota siihen, että Jeesus ei aivan suoraan siitä puhunut, niin helvetistä Hän totisesti puhui. Siitä emme saisi mekään täysin vaieta, vaikka asialla pelotteleminen ja siihen painottuminen onkin monesti mielestäni asiattoman oloista.

Meidän on siis hyvä muistaa, että itsekin saatamme silloin tällöin erehtyä _luulemaan_, että muka tiedämme jonkun eri tavoin ajattelevan henkilön olevan sellainen ja sellainen ärsyttävä tyyppi. Kun näemme hänet oikeassa elämässä, käsityksemme ja ennakkokuvamme yleensä muuttuu johonkin suuntaan. Tässä Marja Tiura ei ole siis toiminut viisaasti, mutta en aina kyllä toimi itsekään.

Tuomo Viherjuuri, Helsinki

12:01 ip.  
Blogger ml said...

Kiitos, Tuomo, hyvästä ja asiallisesta kommentistasi. Tällaisia me ihmiset olemme: monesti pahoitamme toistemme mielen sanomalla sellaista, mitä jälkeenpäin kadumme. Mutta onneksi Jeesuksen ristinkuolema Golgatalla riittää aina ja kaikesta huolimatta ja uskomalla Häneen pääsemme kerran perille, näytti ja tuntui miltä näytti ja tuntui. Siunausta kaikille.

Marko Laitila
Ikaalinen

11:14 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home