tiistaina, syyskuuta 16, 2014

Ehdokkaaksi

Olin vuosia sitten, 1990-luvun alussa, ehdokkaana Tampereella seurakuntavaaleissa ja vaalien jälkeen Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostossa. Tämän syksyn seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi eilen maanantaina. Minua - kuten monia - pyydettiin ehdokkaaksi. Mietin asiaa aika pitkään senkin takia, että kalenteri on muutenkin melko täynnä. Jos johonkin ryhtyy, se pitäisi voida hoitaa kunnolla. Lupasin kuitenkin olla ehdokkaana. Ennakkoäänestys on lokakuun lopulla ja varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 9.11. Sitten tiedetään, miten vaaleissa kävi.

Sastamalan seurakunnassa ehdokaslistoja on neljä. Listan valinta on minulle helppoa: muille listoille ei kysytty. Paikallislehdessä kerrottiin, että tämä Kirkko kaikille -lista on Perussuomalaisten ehdokaslista. En tiedä, oliko uutisointi aivan kohdallaan. Todettakoon kuitenkin, etten ole Perussuomalaisten jäsen. Seurakuntavaaleissa ei ehkä pitäisi olla ollenkaan poliittisten puolueiden ehdokaslistoja. Seurakunnan asiat ovat suurelta osin toisenlaisia kuin yhteiskunnan, jonka asioita puolueet hoitavat. Siksi listat pitäisi varmaan tehdä toisin kuin valtion ja kunnan asioissa toimivien poliittisten puolueiden mukaan. Nyt kuitenkin usein puolueet tekevät ne tai puolueiden aktiivit ovat aktiivisia myös näissä asioissa. Hyvä että ne, joille seurakunta on tärkeä, jotka tunnustavat Kirkon uskoa ja jotka haluavat hoitaa ja päättää seurakunnan asioita, ovat mukana näillä listoilla ja eri listoilla. Itse olen mukana mielelläni sillä listalla, jolla olen.

Mikäli tulen valituksi, en ajattele, että voin vaikuttaa moniin asioihin ja paljon. Kirkkovaltuutetun ja muiden seurakunnan hallintoelinten jäsenen mahdollisuudet vaikuttaa ovat varsin rajatut. Varmaan jotakin voi tehdä ja niissä asioissa, jotka kuuluvat kullekin hallintoelimelle, ja sekin on merkittävää. Voisinko vaikuttaa jotakin sen hyväksi, että jumalanpalvelusyhteisöjä, joita viime vuosina on syntynyt ja joista yksi toimii Sastamalan seurakunnan alueella, voitaisiin pitää osana kirkkomme paikallisseurakunnan elämää? Tämä voisi olla hyvä asia niin paikallisseurakunnalle kuin jumalanpalvelusyhteisölle. Ainakin asiaa kannattaisi miettiä paikallistasolla ja laajemmin.