torstaina, elokuuta 28, 2014

Olemme saaneet Luojalta paljon

Olin vähän yli viikon Kemijärvellä. Kuutena päivänä kiertelin metsäjärviä ja -lampia, joita siellä riittää, nautin kauniista luonnosta, istuin tulilla ja sain saaliiksi muutaman vesilinnun. Tässä kuvia näiltä retkiltä.


Mennyt viikko oli etelässä hyvin sateinen. Pohjoisessakin satoi melkein joka päivä mutta aika vähän. Vain kaksi kertaa täytyi ottaa repusta sadetakki ja -housut. Usein aamulla metsä oli kyllä hyvin märkä enkä ottanut mukaan 7 kuukauden ikäistä Felixiä, mäyräkoiraamme. Koira olisi kastunut nopeasti, palellut ja ehkä metsästä olisi tullut paikka, jonne ei tee mieli.


Puu, jossa on reilusti tervaa, syttyy palamaan ja palaa iloisesti, vaikka olisi satanut pitkään. Kirveellä on helppo ottaa kannosta tervaista puuta ja tehdä tulet. Parhaita hetkiä näillä retkillä ovat juuri hetket nuotiolla. Juoda kahvia, paistaa makkara, syödä pari leipää ja tuumia.Taveja oli aika mukavasti. Niitä sain muutaman. Samoin telkkiä, joita pohjoisessa kutsutaan yleensä sotkiksi. Mutta heinäsorsia näin vain yhdellä lammella. En tiedä, mihin ovat hävinneet. Kesäkuun puolivälissä Kemijärvellä satoi lunta, oli siis muutama aste pakkasta. Olisiko tämä kylmä vienyt heinäsorsien poikueet? Ja olisivatko sorsat, joilla ei ole poikasia, jo lähteneet muuttomatkalle? Toisaalta tavien poikasia pakkanen ei ollut haitannut.

Metsästysretkellä on mukava saada saalista mutta pääasia se ei ole. Ei edes melkein.Joutsenia on Kemijärven järvillä ja lammilla todella paljon. Ei sentään jokaisella lammella ole joutsenpariskunta mutta hyvin monilla. Muutama vuosikymmen sitten oli harvinaista nähdä joutsen, nyt tuntuu, että niitä on liikaa. Voi olla, että joutsenten suuri määrä vaikuttaa muihin vesilintuihin, joista ei ole kilpailemaan suurelle ja voimakkaalle joutsenelle.

Minusta olisi hyvä, että joutsenia annettaisiin metsästää. Jos saisin päättää, ensi syksynä olisi yksi viikko, jona kuka tahansa, jolla on metsästysoikeus alueella, saisi metsästää yhden tai kaksi joutsenta. Tämä olisi järkevä päätös mutta taitaa olla, ettei näissä asioissa pystytä tekemään järkeviä päätöksiä, koska tunteet määräävät.

Kyllä suomalainen metsä on hieno paikka. Olemme saaneet Luojaltamme paljon.