tiistaina, helmikuuta 26, 2013

Entä moniavioisuus?

Keskustellaan sukupuolineutraalista avioliitosta. Siis kaksi miestä tai kaksi naista voisi solmia avioliiton kuten nainen ja mies ja avioliittoa koskevaan lainsäädäntöön tehtäisiin muutokset, joita tämä edellyttää. Varmaankin tällä vaalikaudella eduskunta äänestää, tehdäänkö lainsäädäntöön muutoksia ja mahdollistetaan kahden naisen tai miehen avioliitto.

Tänään Aamulehden pääkirjoitus käsitteli asiaa. Se vaati voimakkaasti mahdollisuutta avioliittoon samaa sukupuolta oleville pareille. Keskeinen argumentti ja pääkirjoituksen mukaan varsinainen asia on tämä: "Miksi kaksi toisiaan omasta tahdosta rakastavaa täysi-ikäistä ja täysivaltaista ihmistä ei voi solmia avioliittoa tilanteessa, jossa se ei aiheuta haittaa eikä loukkaa ketään ulkopuolista?"

Jos asia perustellaan näin, on vaikeaa tai mahdotonta ja epäjohdonmukaista yrittää säilyttää avioliitto kahden keskeisenä asiana. Miksi monet täysi-ikäiset ja täysivaltaiset ihmiset eivät voisi solmia avioliittoa tilanteessa, joka ei aiheuta haittaa eikä loukkaa? Nämäkin voivat sanoa rakastavansa ja rakastaa toisiaan. Varmaan monet ovatkin sillä kannalla, että moniarvoisessa yhteiskunnassa myös moniavioisuus pitäisi olla mahdollista - kuten se on mahdollista joissakin maissa - ja lainsäädännön pitäisi taata tämän elämäntavan valinneille samat oikeudet kuin muille.

Uskon, että Jumala puhuu Raamatussa. Hän kertoo siinä myös, miten on oikein ja viisasta elää, millaisten arvojen mukaan yhteiskuntaa kannattaa rakentaa, mitä saa tehdä ja mitä ei. Raamatun mukaan moniavioisuus ei ole sallittua, eikä kahden naisen tai kahden miehen avioliitto tai avioliiton kaltainen suhde.