perjantaina, tammikuuta 25, 2013

Hyvä, viisas, meitä rakastava Isä

Viime sunnuntaina jumalanpalveluksissa luettiin Raamatun kohta, jossa kerrotaan häistä. Ne pidettiin Galilean Kaanassa (Joh 2:1-11). Voisitko lukea tuon kohdan?

Kohta sai minut miettimään tällaistakin:

Jeesuksen äiti Maria on erinomainen esimerkki, esikuva. Kun hänestä kerrotaan Raamatussa, kohta kannattaa aina lukea tai kuunnella tarkasti. Mitä Maria tekee, on yleensä, mitä meidänkin pitäisi tehdä.

Häissäkin Maria toimi esimerkillisesti. Oli hätä tai tilanne oli häiden järjestäjille nolo - viini loppui. Maria kääntyi Jeesuksen puoleen.

Pitäisi kääntyä Jeesuksen puoleen, kun on hätä, nolo tai vaikea tilanne, mikä se onkin. Ei niin, ettei apua saisi pyytää muualta. Kyllä saa ja usein pitääkin, koska muutkin voivat auttaa. Mutta pitäisi kääntyä myös ja varsinkin Jeesuksen puoleen. Voi olla myös tilanne, jossa kukaan muu ei voi auttaa, mutta Jeesus voi.

Maria ei sanonut, mitä Jeesuksen täytyy tehdä. Hän kertoi asian - ei ole viiniä - ja varmaan ajatteli, että Jeesus tietää häntä paremmin, mitä täytyy tehdä. Hääpaikan palvelijoillekaan Maria ei sanonut, mitä heidän tulee tehdä. Hän sanoi: Tehkää, mitä Jeesus sanoo. Näyttää siltä, että hän jätti asian Jeesuksen ratkaistavaksi.

Joskus rukous on esitelmöintiä Jumalalle. Kerrotaan tarkasti, mitä hänen pitäisi tehdä. Sehän tarkoittaa, että minä tiedän asiat paremmin. Pitäisi tehdä Marian tavoin – kertoa hätä, vaikka Jumala kyllä tietää sen muutenkin, pyytää apua ja sanoa: Tee niin kuin hyväksi katsot, tapahtukoon sinun tahtosi, sinä tiedät paremmin.

Saattaa pelottaa sanoa näin Jumalalle. Miettii ja pelottaa, mitä hän sitten tekee. Eikö olisi parempi, että asiat olisivat minun hallussani ja minä päättäisin, mitä tapahtuu? Saa olla tällainen luottamus Jumalaan: Hän on hyvä, hänessä ei ole mitään pahaa. Hän tietää minua ja meitä paremmin, mikä on hyväksi meille. Jos tapahtuu hänen tahtonsa, paremmin ei voi käydä. Ei siinäkään tapauksessa, että Jumalan tahdon tapahtuminen tekee minulle siinä tilanteessa kipeää. Vaikka emme luottaisi tai jaksaisi luottaa, silti Jumala on hyvä, meitä rakastava, hän tietää meitä paremmin. Hän on hyvä, viisas Isä.

Yleensä luottamus syntyy ja kasvaa vähitellen. Se syntyy harvoin käskemällä. Se syntyy ja kasvaa yleensä niin, että ollaan lähellä, tekemissä, kuljetaan yhteistä matkaa ja toinen osoittautuu luottamuksen arvoiseksi. Näin on meidän ihmisten kesken. Näin on usein suhteessa Jumalaan. Ole lähellä häntä, jätä asiasi ja itsesi hänen käsiinsä. Sano: Tapahtukoon sinun tahtosi. Ja luottamus häneen kasvaa. Hän on hyvä, viisas, meitä rakastava Jumala.