maanantaina, elokuuta 20, 2012

Meidät vihittiin 25 vuotta sitten

Aika kuluu nopeasti. Joskus sen tajuaa erityisesti. Muutama päivä sitten tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun meidät Minnan kanssa vihittiin avioliittoon. Tuntuu, että eihän siitä ole pitkä aika, kun olimme vierekkäin Kemijärven kirkon alttarin edessä, Lasse Marjokorpi puhui ja julisti meidät aviopuolisoiksi ja alkoi yhteinen elämä. Tuntuu, että aika vasta olimme hääjuhlassa Kemijärven seurakuntatalossa. Oli ystäviä ja sukulaisia - myös niitä jotka eivät enää ole tässä elämässä - kuultiin puheita, laulettiin, oli muuta ohjelmaa, iloittiin ja syötiin. Mutta siitä on neljännes vuosisata. Ihmisen elämä on hyvin lyhyt. Monet vanhemmat ihmiset sanovat niin, ja vähitellen tajuan, miten oikeassa he ovat.

Sanotaan, ettei ongelmattomia avioliittoja ole. Niin varmasti on. Meille annettiin hääjuhlassamme neuvo, jonka olen aika usein toistanut, kun olen vihkinyt pareja: yhtenäkään iltana ei saa alkaa nukkua riita sopimatta. Se on Raamatun neuvo: "Sopikaa riitanne, ennen kuin aurinko laskee" (Ef 4:26). Olemme yrittäneet Minnan kanssa toimia tämän mukaan. Täytyy tunnustaa, että aina emme ole onnistuneet. Meille tämä neuvo on ollut tärkeä. Olemme tarvinneet anteeksi pyytämistä ja antamista - syntisiä ihmisiä kun olemme. Olemme huomanneet, miten suuri ja hyvää vaikuttava voima sanassa anteeksi on.

Olemme joskus Minnan kanssa puhuneet, ettemme varmaankaan olisi yhdessä, ellemme ajattelisi, että Jumala on liittänyt meidät yhteen, Jumala on tarkoittanut meidät toisillemme ja sitä, minkä Jumala on yhdistänyt, ei saa rikkoa. Olemme kiitollisia, että Jumala on antanut tämän uskon. Se on suojellut, mistä olisi seurannut pahaa itsellemme ja muille. Nyt 25 yhteisen avioliittovuoden jälkeen voi sanoa, että on valtavan hienoa, että on saanut elää ja kokea Minnan kanssa, mitä olemme kokeneet. Tuntuu hyvältä ajatella tulevia vuosia yhdessä rakkaan, hyvin läheiseksi tulleen ihmisen kanssa. Tietysti tulevia päiviä ja vuosia on sen verran kuin Jumala antaa niitä. Avioliitto on suuri lahja.

Pian vihkimisemme jälkeen - silloin 25 vuotta sitten - lähdin kolmeksi viikoksi Kolumbiaan. Toki sitä ennen teimme lyhyen häämatkan. Mutta tämän pidemmän häämatkan tein Timo Junkkaalan kanssa. Kun vihkimisestämme oli kulunut 20 vuotta, lähdin Afganistaniin. Lähtöpäivä oli juuri hääpäivämme. Minna kertoi silloin päättäneensä, että 25-vuotishääpäivänä teemme matkan jonnekin, missä emme ole ennen käyneet. Olimme muutamia päiviä Roomassa. Sieltä palasimme eilen. Upea kaupunki ja valtavasti nähtävää. Muutamat ystävämme kehottivat valitsemaan kaupungissa vain muutaman kohteen. Erittäin viisas neuvo. Vatikaani ja sen museo tekivät meihin erityisesti vaikutuksen.