sunnuntaina, joulukuuta 12, 2010

Tanssivatko kadetit tulevaisuudessa?

Aika monet kiinnittivät huomiota siihen, että tänä vuonna presidentinlinnassa itsenäisyyspäivän vastaanotolla oli useita homopareja. Juhlien emäntä oli varmaan halunnut näin. Monet näistä pareista saivat runsaasti tilaa mediassa.

Ainakin yhdellä netin keskustelufoorumilla on mietitty kadettien tulevaisuutta presidentinlinnassa. Linnan juhlassa perinteisesti osalla kadeteista on ollut tehtävä tanssia juhlaan kutsuttujen kanssa. Mitä jos miespuolinen, avoimesti homoseksuaaliksi tunnustautuva itsenäisyyspäivän juhlija hakee tanssimaan mieskadettia tai naispuolinen naiskadettia? Voi olla, että jo tänä vuonna kävi näin. Mitä tapahtuu, jos kadetti kieltäytyy tanssimasta ja sanoo, että hänestä on luonnotonta ja siksi vastenmielistä tanssia juhlassa samaa sukupuolta olevan kanssa? Mitä jos se, joka hakee tanssimaan, kokee tulleensa syvästi loukatuksi sukupuolisen suuntautuneisuutensa takia, koska kadetti tanssii kyllä muiden, vastakkaista sukupuolta olevien, kanssa mutta ei hänen kanssaan, ja tämä loukkaantunut päättää tehdä kadetista rikosilmoituksen?

En pidä ollenkaan mahdottomana, että näin tapahtuisi. On niitä, joiden mielestä tällaisilla toimilla taistellaan homoseksuuaalien oikeuksien puolesta.

Jos tämänkaltainen oikeusjuttu tulisi, varmaankin oikeus nyky-Suomessa katsoisi kadetin syyllistyneen syrjintään. Kadetin toimintaa pidettäisiin oikeudessa todennnäköisesti vastaavana kuin että kadetti kieltäytyy tanssimasta tummaihoisen kanssa. Kadetti saisi tuomion tasa-arvolain rikkomisesta ja luultavasti sakot. Ehkä häntä rangaistaisiin myös siitä, että hän on laiminlyönyt hänelle määrätyn tehtävän.

Kadetti, joka kieltäytyisi tanssimasta, voisi ehkä välttää tuomion keksimällä kieltäytymiselleen jonkin muun syyn kuin sen, että hänestä on luonnotonta tanssia samaa sukupuolta olevan kanssa. On inhottavaa, jos yhteiskunta tällaisessa asiassa määrää tuomion, mikäli ei valehtele.

Ehkä kadetit presidentinlinnan juhlavastaanotolle täytyy tulevaisuudessa valita sen mukaan, ketkä suostuvat tanssimaan myös samaa sukupuolta olevan kanssa. Toisaalta tämän selvittäminenkin voi olla rikos. Luultavaa on, ettei kovin monta vapaaehtoista kadettia linnanjuhlaan löydy, mikäli ehdoksi asetetaan tanssiminen samaa sukupuolta olevan kanssa. Annetaanko siis määräys ja pyritään pakottamaan tanssiin, joka tuntuu luonnottomalta? Millaista olisi tanssia sellaisen kanssa, joka on pakotettu vastoin tahtoaan tähän tehtävään?

Nähtäväksi jää, tanssivatko kadetit vielä tulevaisuudessakin linnan juhlassa.

Yllä kirjoitettu tuntuu tietysti hullulta mutta elämme yhteiskunnassa, jossa tällainen hulluus ei ole mahdotonta. Eikö tällaisissa asioissa pitäisi antaa vapaus toimia omantunnon ja perustellun vakaumuksen mukaan? En voi olla näkemättä tiettyjä yhtäläisyyksiä siihen, että pastori ei omantunnonsyistä voi toimittaa jumalanpalvelusta yhdessä naispastorin kanssa ja hänet tuomitaan siitä. Tässäkin asiassa pitäisi olla vapaus toimia omantunnon ja perustellun vakaumuksen mukaan.

5 Comments:

Blogger Antti Mustakallio said...

Hyvää matskua!

12:19 ip.  
Blogger Teininen Jukka said...

Niin, ei voi sanoin kuvata sitä hämmentynyttä mielialaa, kuin meille TV-kamerat näyttivät "härkäparien" tanssia Linnan juhlissa!!! Tyttöparit ovat ennenkin tanssineet ja ilman minkäänlaista "rakkautta" mutta miehet!!! Olisiko kyseessä ihan druusien uskonto "kun lujille ottaa niin koiraskin poikii"?

Jukka Teininen
Forssa

12:23 ip.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Onko tämä nyt jarirankisen alennustilaa. Kun muut aiheet loppuvat ja valittamisen marmatukseen kyllästyy, täytyy kantaa huolta tanssinjytkytyksen järjestyksestä. Kaipaan sitä jarirankista, joka reippasti kaataa naisia ja halveksii vääräoppisia ja kaiken kukkuraksi kehuu omahyväisesti uskoaan ainoana tienä autuuteen.

Voi sinua, Jari, sinäkin siis väsyt.

12:50 ip.  
Blogger Eero said...

Eikö olekkin hieno ja hyvä asia että saa väsyä ja että kantaja ei väsy, mutta myös kantajan ristin työn vuoksi meillä väärin tekevillä on anteeksi antamus, se koskee myös sinua Hannu.

Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa kaikille
Toivoopi Polsan Eero Patkanosta

4:26 ip.  
Blogger Sampsa Suominen-Suvisaari said...

Kadettien palvelut rajoittuu kuitenkin siihen tanssittamiseen. Eiks tässä nyt kuitenkin päde sama kuin palomiesten, lääkärien, kaupan kassojen, hierojien jne. kohdalla? Ainakin julkisella puolella työtehtävien osalta on vähän vaikea toteuttaa kategorista asiakasvalintaa sukupuolisen suuntautumisen mukaan.

8:42 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home