perjantaina, lokakuuta 15, 2010

Onpa yksinkertaista

Tiistaina Ylen TV2:lla oli koko myöhäisillan kestänyt ohjelma, jossa keskusteltiin homoseksuaalisuudesta, homoliitoista, niissä elämisestä, niihin suhtautumisesta, niiden siunaamisesta ja niihin kirkollisesti vihkimisestä.

Seuraava päivänä eroakirkosta.fi-sivuston mukaan kirkosta erosi yli 2500 ihmistä. Torstainakin eroajia oli yli 2000. Se on selvää, että suuri eroajien määrä oli seurausta mainitusta ohjelmasta.

Tänään Talouselämä-lehden nettisivuilla julkaisu juttu tiesi kertoa, kuka sai aikaan tällaisen ryntäyksen pois kirkosta. Syyllinen jutun mukaan on kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen. Jutun mukaan hän laukoi niin jyrkkiä homovastaisia kannanottoja, että sai kahdessa päivässä noin 4500 kirkon jäsentä jättämään jäsenyyden. Talouselämän juttu löytyy osoitteesta www.talouselama.fi.

Jutun kirjoittaja sysää Päivi Räsäsen kannettavaksi myös sen suuren taloudellisen menetyksen, joka aiheutuu kirkolle näistä eroamisista. Olipa hän laskenut eurojen määriäkin, paljonko Päivi Räsäsen puheenvuorot maksoivat kirkolle.

Onneksi sittenkin harvoin lehdissä on asioita näin yksinkertaistavia juttuja. Elämä on monimutkaisempaa. Mistä jutun kirjoittaja tietää näiden noin 4500 kirkosta eroajan syy eroamiseen? Tuo joukko ei varmasti ole yhteinen. Siellä on niitä, jotka ovat täysin toista mieltä Päivi Räsäsen kanssa, ajattelevat hänen edustavan Suomen ev.lut. kirkkoa eivätkä halua kuulua siihen kirkkoon, jonka edustajalla on tuollaisia käsityksiä. Eroajien joukossa niitä, jotka ovat täysin toista mieltä ohjelmassa esiintyneen pastori Leena Huovisen kanssa - hän kannattaa homosuhteiden siunaamista - eivätkä halua kuulua kirkkoon, jonka pastori voi halutessaan toimittaa homosuhteen siunaamisen eikä siitä tule hänelle seuraamuksia. Nämä odottavat, että kirkko ja sen pastorit toimivat Raamatun opetusten mukaan.

Eroajissa on niitä, jotka ovat tyytyväisiä kirkon nykyiseen viralliseen linjaan tässä asiassa - sen mukaan homosuhteiden siunaamistilaisuuksia ei tule järjestää - mutta ajattelevat, että kirkko vähitellen liukuu siihen käsitykseen ja sen mukaiseen toimintaan, jota kansan enemistö pitää oikeana. He haluvat jättää kirkon jo tässä vaiheessa. Eroajiin kuuluu niitä, joita ei ärsyttänyt Päivi Räsäsen esiintyminen vaan joidenkin toisten kannanotot, joita on vaikea pitää kovin perusteltuina. Eroajissa on varmasti myös niitä, joille kysymys homosuhteiden siunaamisesta ei ole tärkeä. Heidän mielestään kirkko voi ratkaista tämän asian niin kuin tahtoo mutta sitä he eivät voi ymmärtää, että kirkossa tunnutaan keskittyvän tähän asiaan. Heidän mielestään pitäisi keskittyä aivan muihin asioihin. Eroajissa on niitä, jotka ovat jo pitkään syystä ja toisesta halunneet erota kirkosta, mutta selitys ratkaisulle piti vielä löytää - selitys jonka voi sanoa itselle ja toisille, vaikkei se olisikaan todellinen syy. Nyt se löytyi, ehkä jonkun ohjelmassa esiintyneen puheenvuoroista. Varmasti eroajilla on muitakin syitä.

Millainen määrä 4500 eroajasta kuuluu mihinkin ryhmään, on mahdoton sanoa. Olisi hyvä, jos tästä voitaisiin tehdä tutkimus. Se vain ei taida olla mahdollista, koska eroakirkosta.fi-sivustolla ei käsittääkseni kysytä eroamisen syytä. Sivuston ylläpitäjien mukaan nyt eronneiden keski-ikä on tavallista korkeampi. Se viittaisi siihen, että kirkosta on eronnut paljon myös homosuhteisiin torjuvasti suhtautuvia.

PS (kirjoitettu perjantaina 22.10) Sain muutama päivä sitten viestin, jossa kerrottiin, että eroakirkosta.fi -sivustolla voi kertoa myös syyn kirkosta eroamiseen. Kiitos Jori tiedosta. Tätä en tiennyt.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

5:58 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home