maanantaina, tammikuuta 25, 2010

Mitä Kankaanpäässä tapahtuisi?

Tänään Aamulehdessä kerrottiin piispantarkastuksesta, joka oli Kankaanpään seurakunnassa viime viikon lopulla. Aamulehden mukaan lääninrovasti Pertti Hietalahti - ilmeisesti sunnuntaina messun jälkeen kaikille seurakuntalaisille ja muillekin järjestetyssä tilaisuudessa - oli todennut, että Kankaanpäähän pitäisi saada vireä naispastori. Hänen kauttaan seurakuntaan saataisiin uutta näkökulmaa. Piispa Kari Mäkinen oli kertonut, että hänen on helppo yhtyä lääninrovastin ajatukseen.

Mitä tapahtuisi, jos Kankaanpään seurakuntaan tulisi naispastori? Varmasti on niitä Kankaanpään seurakunnan jäseniä, jotka olisivat tähän tyytyväisiä. Voi olla, että jotkut tulisivat enemmän mukaan seurakunnan elämään. Voisi tapahtua jotakin, jota joillakin mittareilla voitaisiin pitää positiivisena kehityksenä.

Entä mitä muuta tapahtuisi? Alkaisi seurakuntaa syvästi repivä riita. Jos voitaisiin tehdä tiettyjä järjestelyjä, repivä riita voitaisiin välttää. Siis jos voitaisiin ottaa huomioon niiden seurakunnan työntekijöiden vakaumus, joiden omatunto ei salli yhteistyötä naispastorin kanssa jumalanpalveluksessa tai muissa julistustilaisuuksissa. Mutta tällaiset järjestelyt ovat kiellettyjä ainakin arkkihiippakunnan niissä osissa, joita piispa Kari Mäkinen kaitsee. Niitä pastoreita ja muita seurakunnan työntekijöitä, jotka pitävät kiinni kirkon perinteen mukaisesta käsitykestä papinvirasta, alettaisiin pakottaa toimimaan vastoin sitä, mitä he ovat oppineet Raamatusta. Jotkut ehkä antaisivat periksi ja tekisivät painostuksen takia toisin kuin mitä pitävät oikeana. Jotkut näistä kokisivat, että heidät on jyrätty, tuntisivat pitkään huonoa omaatuntoa ja heidän intonsa tehdä työtä seurakunnassa laskisi huomattavasti. Jotkut lähtisivät pois. Olisi myös niitä, jotka eivät painostuksesta huolimatta tekisi vastoin omaatuntoaan. Heitä kohtaan tuomiokapituli käynnistäisi kurinpitotoimet tai kirkkoneuvosto ja kirkkovaltuusto alkaisivat käsitellä, voivatko nämä työntekijät jatkaa työtään seurakunnassa. Prosessit kestäisivät ehkä muutaman vuoden ja asioita käsiteltäisiin repivästi lehdissä. Monien välit katkeaisivat. Lopputulos olisi, että vuosia tai vuosikymmeniä seurakuntaa palvelleita työntekijöitä erotettaisiin viroista.

Joidenkin mielestä tämä olisi oikea ratkaisu. Ehkä olisi niitäkin, jotka olisivat tyytyväisiä siihen, että päästiin työntekijöistä, joista he eivät ole pitäneet. Monien oikeustajua tämä loukkaisi. Moniin seurakunnan työntekijöihin, luottamushenkilöihin ja seurakuntalaisiin työntekijöiden erottaminen tai eroamaan painostaminen jättäisi kipeitä haavoja, jotka vaivaisivat vuosienkin jälkeen.

Moni sellainenkin kankaanpääläinen, joka hyväksyy naispappeuden, väsyisi riitoihin, ajattelisi, että tällaiset asiat varsinkin kirkossa pitäisi hoitaa aivan toisella tavalla, ja ottaisi etäisyyttä seurakuntaan. Ne seurakunnan jäsenet, jotka eivät löydä naispappeudelle tukea Raamatusta, kokisivat, että heitä työnnetään seurakunnasta pois eivätkä voisi tai haluaisi olla mukana seurakunnan elämässä ja sen rakentamisessa kuten ennen. Vastuunkantajat vähenisivät, monien vastuunkantajien into tehdä työtä seurakunnassa hiipuisi ja jotkut seurakunnan toiminnoista täytyisi lopettaa, koska tekijöitä niihin ei olisi.

Jossakin vaiheessa Kankaanpäähän syntyisi jumalanpalvelusyhteisö, jossa todennäköisesti pappeina toimisivat seurakunnasta erotetut tai eroamaan pakotetut pastorit. Tämä yhteisö olisi paikallisseurakunnan rakenteiden ulkopuolella ja saattaisi koota jumalanpalveluksiinsa enemmän väkeä kuin paikallisseurakunta. Tämän jumalanpalvelusyhteisön ympärille alkaisi kehittyä muutakin toimintaa. Eikä se liittyisi paikallisseurakunnan toimintaan.

Yhä useampi luterilaiseen uskoon sitoutunut kristitty alkaisi kysyä, miksi kuulua Kankaanpään seurakuntaan. Enhän ole sen elämässä juurikaan mukana enkä saa siltä oikeastaan mitään. Jotkut tekisivät sen ratkaisun, että eroasivat seurakunnasta.

Varmasti lääninrovasti ja piispa tietävät, että tällaisia seurauksia on toteutuessaan sillä, mitä he ehdottavat. On ikävää, jos naispappeuden puolesta taistelemisesta tulee suuri ideologinen asia eikä niille, jotka ajattelevat toisin, ole kirkossa enää tilaa. Monet muut asiat ovat paljon tärkeämpiä.

31 Comments:

Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Hyvä Jari Rankinen

Sinun skenaariosi teemasta "jos Kankaanpäähän tulisi naispappi" ei pidä kyllä paikkaansa. Se on yksinkertaisesti pötyä. Suomen kirkossa on satoja seurakuntia, joissa on nais- ja miespappeja ja mitään tuollaista ei tapahdu. Vammalassa/Sastamalassa tällainen kyllä tapahtui, koska sinä itse koko skisman aiheutit, revit seurakunnan hajalle ja rähiset jatkuvasti tilanteesta. Sinulle ei kelpaa kirkko, ei sen tulkinta ja ohjeistus kirkon virasta ja Raamatusta, ei piispa, ei kirkolliskokouksen päätökset. Muualla tällaista ei tapahdu, koska sinusta ei ole moneksi.

Voisit, muuten, lakata sättimästä Turun piispaa ja kärsiä nöyrästi rikoksistasi saamasi rangaistuksen. Ei tuollainen esimiehen jatkuva mollaaminen ole herrasmiehen käytöstä.

Yst. Hannu Kilpeläinen
Tampere

1:16 ip.  
Blogger Teininen Jukka said...

Raamattu Jumalan sanana toteutuu tänäkin päivänä. Niinpä jokaisella Herran omalla aina myös oma "Siimeinsä, kiroilijansa. Mitä kuningas Daavidin kautta meille näistä kiroilijoista sanotaan:" Jos hän kiroilee ja jos Herra on käskenyt häntä: 'Kiroile Daavidia', niin kuka voi sanoa: 'Miksi teet niin?'" 2.Sam 16:10 Jumalan ajalla on sitten surullista näiden kiroilijoiden elämänvaelluksen loppu.

6:27 ip.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Kiroile nyt sielusi pohjasta, teinipoika. Se ei sinua Jumalaa lähemmäksi vie. Höh!!!

Hannu Kilpeläinen
Tampere

6:52 ip.  
Blogger Martti Pyykönen said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

7:52 ip.  
Blogger Martti Pyykönen said...

Parahin Hannu Kilpeläinen

On toki totta, että on seurakuntia, joissa eletään varsin näennäisessä levollisuudessa, vaikka seurakunnassa palveleekin papittaria.

On myös taloja, joissa perhe asuu onnellisena tietämättä piilevästä homevauriosta. Ongelmat alkavat vasta, kun joku saapuu mittareineen kertomaan, että talon perustukset ovat mädät ja homeessa. Sitten ei enää eletäkkään onnellisena ja levossa. Tilanne on ikävä ja sekava, kunnes tilanne on korjattu ja perustukset uudisrakennettu.
Tietenkin on myös vaihtoehto olla uskomatta kosteusmittarinsa kanssa heiluvaa tarkastajaa, heittää hänet ulos talosta ja kieltää ongelman olemassaolo. Mitäs tuli mokoma sotkemaan meidän mukavaa elämäämme. Jatkaa siis eloa niin kauan, kunnes joku perheenjäsenistä sairastuu ja karu totuus paljastuu.

Olet oikeassa! Meille monille ei kelpaa kirkon nykyinen tulkinta Raamatusta, kirkon virasta, ei piispat eikä kirkolliskokousten päätökset. Hullujahan myö oltas, jos tuo kaikki kelpaisi ja silti pistettäs rähinäks.

Rakkauella
Martti Pyykönen
Espoo

P.s. Korjasin kirjoitusvirheen. Siksi poistin edellisen kommentin.

7:53 ip.  
Blogger Teininen Jukka said...

Hannu Kilpeläinen;toivon mukaan Jeesus Teille armonsa saisi kirkastaa, niin että :" te tulette tuntemaan totuuden, ja totuus on tekevä teidät vapaaksi." Joh 8:32 Toivon mukaan saisitte ymmärryksen Lutherin tavoin siitä että:" Saatana ei käy mitättömyyksien kimppuun vaan pylväitten."

8:04 ip.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Olisiko kohtuutonta pyytää, että arvoisat kommentaattorit kommentoisivat asiaa, esittämääni Rankisen skenaarion paikkansapitämättömyyttä. Nyt te keskitytte vain sättimään minua henkilönä, mielipiteen esittäjänä. Eikö teiltä löydy papua sanomaan, mitä väärää olen kommentissani kirjoittanut? Olen, tottakai, väärä ukko mielestänne. Mutta siihen olen jo tottunut. Keskittykää vaihteeksi asiaan.

Hannu Kilpeläinen
Tampere

10:00 ip.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

"Olet oikeassa! Meille monille ei kelpaa kirkon nykyinen tulkinta Raamatusta, kirkon virasta, ei piispat eikä kirkolliskokousten päätökset. Hullujahan myö oltas, jos tuo kaikki kelpaisi ja silti pistettäs rähinäks."

Jos ei kelpaa niin miksi ette kävele ulos kirkon peräovesta? Kyllä kannattaisi lähteä kun ne "monet" ovat tuota mieltä. Monet, monet, monet, sitä Jari Rankinenkin hokee. Sastamalassa "monet" ovat n 200 henkeä 20 000 hengen joukossa. Monet, tosiaan pääsee taivaaseen.

9:04 ap.  
Blogger Unknown said...

Mielestäni Rankisen skenaarion toteutumiselle on olemassa kaikki edellytykset. Se minkä laajuisena kuvattu repeämä Kankaanpään seurakunnassa tapahtuisi jää arvailujen varaan (toistaiseksi).

Varmaa on kuitenkin se, että kirkkaalla evankeliumilla ja puhtaalla Sanansaarnalla hoidettu seurakunta on valvova seurakunta. Valvova seurakunta ei jää toimettomaksi vaikka lauman paimenet väkivaltaisesti yritettäisiin karkottaa. Lauma seuraa hyvän paimenen ääntä.

Järkyttävä katastrofi tosiaan on se, että monet, monet ja monet kulkevat kohti iankaikkista tuhoaan. Vieläpä vakuuttuneina siitä, että päämääränä on autuas loppu. Tai niinkuin Pyykönen osuvasti kuvasi, asuttavat onnellisina hometaloa ja sairastavat tietämättään pahenevaa tautia.

Sairaudentunnotonta on vaikea, lähes mahdoton auttaa. Raamattu antaa kuitenkin yhden neuvon:

"Koetelkaa itseänne, oletteko uskossa; tutkikaa itseänne. Vai ettekö tunne itseänne, että Jeesus Kristus on teissä? Ellei, niin ette kestä koetusta." 2. Kor. 13:5

"Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät; mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät." Matt. 7:13-14

Terveisin
Niko Paasikivi, Pori

11:15 ap.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Höh!

Mutta kun Jari Rankinen, näiden tapahtumien antisankari, hokee aina "minä", "minä", ",minä", minun omatuntoni, minun, minun, minun. Ja sitten päälle "monet". Mikä logiikka tällä on? Mihin häneltä jää kirkko, Kristuksen kirkko, kun aina vain olennaisimmaksi astuu "minä" ja "minun omatunto"?

Hannu Kilpeläinen
Tampere

11:42 ap.  
Blogger Martti Pyykönen said...

Hannu Kilpeläinen,

Niin kauan kun tämä on Jari Rankisen henkilökohtainen blogi, on käsittääkseni tämän tehtävänä tarjota kurkistus Jarin pään sisälle, ja siksipä on varsin luonnollista, että Jari Rankinen kirjoittaa täällä nimenomaan puhtaasti omasta näkökulmastaan.

Sellaisia nämä blogit kaiketi ovat, jos sitä tarkoitit?

Martti P.

12:31 ip.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Niinpä niin. Minä, minä, minä.

Hannu Kilpeläinen
Tampere

1:01 ip.  
Blogger okl said...

Alkaahan se uskontunnustuskin (ainakin apostolinen) sanalla "minä". Onkohan sitten tähänkin tulossa muutos?

Olli Lehto
Kangasala

1:17 ip.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Se on vain kastetunnustus. Oikea kirkon uskontunnustus (Nikealais-konstantinopolinen) alkaa sanalla "me".

Hannu Kilpeläinen
Tampere

1:32 ip.  
Blogger okl said...

Varmaan jokainen potentiaalinen vastarinnan saareke joutuu vastaavanlaisen hyökkäyksen kohteeksi. Jokaiseen seurakuntaan vaan vähintään yksi naispappi, ettei jäisi kiusallista tulkinnanvaraa.

Olli Lehto
Kangasala

7:57 ap.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Minkä ihmeen hyökkäyksen? Ainakin minä vain istun ja makaan, kun ei ole töitä. Ei minusta ole hyökkääjäksi. Mutta olen kiinnostunut tietämään, ketkä hyökkäävät ja mihin. Voisin vaikka liittyä mukaan, joutessani.

Hannu Kilpeläinen
Tampere

8:01 ap.  
Blogger okl said...

Eiköhän se omatuntokin ole aidoimmillaan juuri yksilötasolla. Historiasta tiedämme esimerkkejä, mihin hirveyksiin omantunnon kollektivisointi on johtanut: vainot, inkvisitio, natsismi, kommunismi...

Olli Lehto
Kangasala

8:45 ap.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Historiasta myös tiedämme mihin omatunnon privatisointi johtaa. Esim. Vammalan historiassa seurakunnan hajottamiseen, pysyvään riitatilaan, Jumalan sanan, kirkon päätösten ja pappislupausten mitätisöintiin, nurkkamessuihin, naisten halviksintaan, kollegoiden työn mitätisöintiin jne. Ei tähän hitlereitä ja stalineita ole tarvittu. Pienemmätkin suuruudet riittävät pahan aikaan saamisen.

9:38 ap.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Ai niin, vainot ja invisitio. Asterixhan on sanonut, että hulluja nuo roomalaiset. That's it. Ja sitten Suomessa poltettiin roviolla enimmäkseen kalevalalaisen runonlaulajien taitajia, he olivat kansallisssankareita. Kotona Karjalassa he säilyttivät henkensä, kun idän kirkko suvaitsi kansalaisvapautta. Nythän lännen kirkko puolustaa yhdenvaimon miehen pappeutta, vaikka arkkipiispakandidaateista yksi on kerännyt kokoelmiinsa yhden suomalaisen ja kaksi kintsua. Ja tätä vammalalainen "herätysliikeväki" tuli joukolla kuulemaan Juhlimaan?

Hannu Kilpeläinen
Tampere

1:05 ip.  
Blogger Viher-Tuomo said...

Hannu ja muut, ei meillä ole taistelu verta eikä lihaa vastaan. Anokaamme rukouksessa Jumalalta sota-asu vastustamaan pimeyden juonia.

Tuomo Viherjuuri
Helsinki

2:52 ip.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Tuomo ja muut
Just noin. Olet taitava urkuri, kuten isäsikin jonka sottoa kaipaan. Anna Jumalan lasten nauttia siitä. Heissä on lihaa ja verta.

Hannu Kilpeläinen
Tampere

4:04 ip.  
Blogger Hannu Kilpeläinen said...

Tarkoitin siis sitä, että jos minulla olisi sinun lahjasi, niin viihtyisin sydämeni pohjasta urkupallilla. Mutta kun ei ole. Jättäisit meidät vähemminlahjaiset taittamaan hengenpeistä siitä kuka pelastuu. Me pystymme vain tähän. Sinä paljon suurempaan.

Hannu Kilpeläinen
Tampere

4:12 ip.  
Blogger okl said...

Älä nyt Hannu! Kyllä Tuomo esitti totisen pointin: ilman sitä sota-asua ei kannata tarttua peitseen ja nousta hevosen selkään.

Olli Lehto
Kangasala

4:38 ip.  
Blogger Viher-Tuomo said...

Kiitos palautteesta, Hannu. Kerron isälle terveisiä :)

"Anna Jumalan lasten nauttia siitä. Heissä on lihaa ja verta."

Herran armon avulla siihen pyrin. Ja todella kiitollinen musiikin lahjasta olen, kullakin on oma leiviskänsä ja sen parissa tulisi enimmäkseen olla. Yksi ongelmistani on fokusoimisen vaikeus - hirveän helposti kiinnostuu monistakin asioista, jotka eivät siihen päätyöhön liity. Monipuolisuus toisaalta voi joissakin tilanteissa toivottavasti olla myös eduksi, mutta välillä se todellakin menee överiksi.

Siunattua talven jatkoa toivottaen

Tuomo Viherjuuri, Hki

10:32 ip.  
Blogger Eero said...

Paljon on puhuttu ns. vanhauskoisten pitäisi lähteä lut. kirkosta pois ja perustaa oma kirkko. Miksi? Kun olet kastettu ja kasvanut siihen voimaikkain sitein. Se on ollut kirkkona ja kotina, sillä on ollut kaikki mitä uskossa elämiseen on tarvittu. Kirkko on ollut Kristuksen oma kirkko ja me olemme olleet Jeesuksen omaa seurakuntaa. Ei kukaan halua kovin kevyesti lähteä noin vain syntymä kodistaan johonkin evakkoon ja lähteä pakoon irti reväistynä juuriltaan.
Kotipaikka oikeus pitäisi olla kaikilla omassa kirkossaan.

Eero Polsa
Parkano

9:31 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Toivoisin, että antaisitte naisille sen pyhyyden, joka on tarkoitettu.

Raamattua tulkitaan tahallisesti väärin. On sivuutettu pyhimykset, jotka olivat naisia.

Naisille on annettava enemmän tilaa. Siksi tärkeää on huolehtia naiskiintiöistä papin virassa.

Vain tasa-arvolla on tulevaisuutta.

Kaarina Hazard

10:15 ap.  
Blogger Eero said...

Jotenkin on niin, etteivät erilaiset ihmiset kohtaa toisiaan jos heidän ajatus taustansa ja lähtökohtansa on toinen, eikä tässä ole kyse pelkästään teologiasta. Meidän tausta vaikutta heti kun tiedämme toisen ajattelevan toisin kuin me itse. Yleensä se vaikuttaa ylireakointiin sekä toiseen tulkintaa kuin mitä ehkä toinen on tarkoittanut. Jaksetaanko nähdä itse kirjoituksessa asian sisältö vai meidän mielestä eri tavoin ajatteleva henkilö

Kysyisin kuitenkin noin yleisesti, kuinkahan moni olisi jaksanut Rankisen ja kumppaneiden kanssa jos kohdalle ois sattunut jotain vastaavaa, ettei olisi alkanut rääkymään ja huutamaan.
Kuinka monia teitä on loukattu ja miten te olette mahdollisesti kostaneet jos se on suinkin mahdollista.

Kun meihin kohdistetaan valonheitäjä, me mieluimmin ammutaan se rikki, me jokainen kohdallamme saisimme kuitenkin sen valonheittäjän edessä miettiä miten itsekukin olemme toimineet.

Asialliseen sävyyn tapahtuva arvostelu on sallittavaa ja jopa myösteistä ja siksipä sanoisin että toimittaja Kaarina Hazard on hyvä esimerkki, vaikka hän nähtävästi katselee näitä asioita minun näkökulmasta eri tavoin toimi fiksusti ilmastaessaan mielipiteensä suoraan, kärsikäämme toisiamme kunnioituksella, totuudessa pysyen

Eero Polsa Parkano

8:55 ip.  
Blogger okl said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

2:12 ip.  
Blogger Pikke said...

En oikein ymmärrä miksi yrität puuttua jo muidenkin seurakuntien asioihin, eiköhän se ole heidän asiansa minkälaisia pappeja valitsevat.
Itse en tee eroa mies- tai naispappien välillä, minulle on ihan sama kumpi jonkun toimituksen suorittaa. Molemmissa on sekä hyviä että huonoja, ja se on ainoa asia joka on meillä ratkaissut esim. kastepappien valinna. Sinä Jari olet mm. kastanut yhden lapsistamme :) Ja yhden on kastanut Mirja Tenkanen. Molemmat te olitte todella miellyttäviä ja saitte kehuja vierailta.

En oikein ymmärrä tätä jatkuvaa vihanpitoa. Eikö tämä ole juuri sellainen asia joka vieraannuttaa ns. tavallista ihmistä kirkosta? En usko että sekään olisi tarkoituksesi.

Muuten olen sitä mieltä että kirkon todellakin pitäisi muuttua, sellaiseen suuntaan että se vastaisi nykypäivän huutoon ja vaatimuksiin. Turha koreilu ja ulkokultaisuus ei toimi tänä päivänä. Mielestäni myös kirkon pitäisi muuttua ajan mukana. En tiedä miten kirkko voisi toimia tässä maailmassa jos se eläisi satojen ja tuhansien vuosien takaisten oppien mukaan?

Poista tekstini jos haluat, en aio tähän omaa nimeäni laittaa alle.

1:08 ip.  
Blogger ml said...

Jari, siunausta ja voimia tämän kaiken keskellä... Tätä asiaa sen kummemmin vatvomatta kysyisin yhtä asiaa mikä minua on mietityttänyt pitkän aikaa: jos kerran ollaan tultu siihen tilanteeseen tässä luterilaisessa kirkossa, että myös naisella on oikeus tulla papin virkaan niin miksi ortodoksikirkossa ja katolisessa tästä asiasta ei edes keskustella? Vai onko mahdollista, että luterilainen kirkko on voinut tulkita Jumalan sanaa toisin kuin em. kirkkokunnat?

Siunausta kaikille Jeesukseen Kristukseen ja Hänen armoonsa turvaaville virkakantakysymyksestä riippumatta.

Ps. Jari on rauhan mies, hän on nyt vain varmasti ainakin osin tahtomattaankin joutunut ajojahdin kohteeksi eikä hän kyllä mitenkään naisia vihaa... Minä ajattelen teitä kaikkia lämmöllä ja suljen teidät rukouksiini.

Marko
Ikaalinen

6:44 ip.  
Blogger Ville Kettunen said...

Jos tuo ratkaisu toteutettaisiin niin se osoittaisi ettei piispa Mäkinen olisi oikea valinta arkkipiispaksi. Näin ei ev.lut. kirkon ykseyttä vaalita.

Ville Kettunen
Kauniainen

9:50 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home