torstaina, helmikuuta 19, 2009

Perinteistä luterilaista uskoa II

Kirjoitin nettipäiväkirjassani 4.2. Tyrvään Sanomien uutisesta. Uutisessa kerrottiin kirkkovaltuutettu Irja Riihivaaran aloitteesta saada Tyrvään kirkkoon arvokas ekumeeninen tilaisuus. Tyrvään Sanomien mukaan kirkkovaltuutettu uskoi, että tapahtumaan osallistuivat myös Sleyn ääriryhmät. Ilmaisua ”Sleyn ääriryhmä” pidin pahana. Siis sitä että toisiin lyödään näin ikävä leima. Ääriryhmä lienee ikävimpiä ilmaisuja, kun on kyse hengellisistä tai uskonnollisista asioista.

Tällä viikolla jaettu Alueviesti (www.alueviesti.fi) palasi asiaan. Se julkaisi Irja Riihivaaran aloitteen. Myös pääkirjoituksessa käsiteltiin asiaa.

Hyvä että aloite on nyt luettavissa tässä lehdessä. Siinä ei puhuta ääriryhmistä, mikä sekin on oikein hyvä asia. Kuten sekin, että kirkkovaltuutettu pitää Alueviestin jutussa Tyrvään Sanomien uutisoitia virheellisenä. Toisaalta totta on, että Tyrvään Sanomien jutussa leimattiin ikävällä tavalla yhden herätysliikkeen väkeä. Suuremman yleisön kannalta on paljon oleellisempaa, mitä sanotaan lehdessä kuin itse aloitteessa. Sitä en voi tietää, mitä toimittaja ja haastateltu ovat puhuneet, kun ovat keskustelleet aloitteesta. Tyrvään Sanomien uutisesta saa sen käsityksen, että silloin on puhuttu yhden herätysliikkeen ihmisistä ääriryhmänä.

Kilpailevat paikallislehdet taitavat aika usein nokitella toisiaan. Nyt Alueviesti kertoi Sastamalan toisen paikallislehden Tyrvään Sanomien uutisoineen väärin kirkkovaltuutetun aloitteen.

Alueviestissä oli toinenkin seurakuntaa koskeva uutinen: Sastamalan seurakunnassa siunaustilaisuuksissa ei saa esittää Veteraanin iltahuutoa, koska se ei ole hengellistä musiikkia eikä siksi sovi tilaisuuteen, jonka tulisi olla jumalanpalveluksen luonteinen. Tämä on käsittääkseni hyvin poikkeuksellinen linjaus. Veteraanin iltahuuto lauletaan monissa veteraanien siunaustilaisuuksissa. Minusta se on virsien ja muun musiikin lisäksi näihin tilaisuuksiin hyvin sopivaa musiikkia. Tämä laulu on kuin viestikapulan siirtämistä sukupolvelta seuraavalle.

Olen ollut muutaman päivän Lapissa Enontekiöllä. Pakkasta on ollut melkein joka päivä kolmenkymmenen asteen paikkeilla. Tunturissa on upean näköistä: lumisia puita, kirkkaan valkoista lunta ja matalalla paistava aurinko. Eilen hiihdin hieman yli kolmekymmentä kilometriä. Tänään ajoin suurin piirtein saman verran moottorikelkalla. Jälkimmäinen oli vielä hienompaa. Huomenna linja-auto lähtee kohti etelää.

3 Comments:

Blogger Sydänkäpynen said...

Hei

Minä syvästi ihmettelen tuota päätöstä kun iltahuuto-laulu kiellettiin hautajaisien ohjelmasta.Laulu on monille rakas ja huokuu taistelujen havinaa. Minusta laulu on kunnianosoitus veteraaneille.

Jos tähän junaan lähdetään niin ei hengelliset laulut tulee kieltää myös
- Vihkijäisistä (esityslaulut)
- Kerhoista (leikkilaulut jotka ei ole hengellisiä)
- Nuortenilloista ( jos vaikka jossakin visassa ei hengellisiä lauluja)

Onkohan itse kirkkoherra taas ollut tämän takana. En ymmärrä näiden kummallisien päätösten pohjaa. Joku joka seisoo näiden päätöksien takana lietsoo koko ajan pahaa mieltä ja epätietoisuutta. Mahtaakohan johdossa olla susi lampaiden vaatteissa.?

ILtahuuto

Rannalle himmeän lahden
aurinko laskenut on.
Kutsu jo soi iltahuudon,
taakka jo laskettu on.
Taattoa muista sa silloin,
askel jo uupunut on,
lapset ja lastemme lapset,
teidän nyt vuoronne on.

Hoivatkaa, kohta poissa on veljet,
muistakaa, heille kallis ol' maa.
Kertokaa lasten lapsille lauluin,
himmetä ei muistot koskaan saa!

Hymni soi holvissa hiljaa,
tummana kaipuuta soi.
Aika on korjannut viljaa,
sarka jo kynnetty on.
Ammoin me marssimme kahden,
tulta löi taivas ja maa.
Rannoilta Äänisen lahden,
kelle nyt kertoa saa.

Laineissa Laatokan mahti,
kahlita kenkään ei voi.
Veljet sen rantoja vahti,
konsa on koittava koi.
Ylväänä Karjalan heimo
tuskansa kantanut on.
Maaäiti suojaansa sulkee,
vartija poissa jo on.

Omaa ukkiani ikävöiden tätä laulua ei minun mielestä sammuttaa voi, edes Vammalan Seurakunta.

Saara Joensuu

6:42 ip.  
Blogger Merja said...

Ihmetellä täytyy.Varsinkin tuo "ääriryhmä" kuulostaa oudolle.

10:27 ip.  
Blogger Jari Rankinen said...

Muistutan jälleen siitä, mistä joskus ennenkin: kommentin alle koko nimi ja paikkakunta.

Jari Rankinen, Sastamala

10:39 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home