torstaina, toukokuuta 29, 2008

Työkokouksessa ja ampumaradalla

Tänään oli Sleyn läntisen alueen työntekijöiden kokous. Luimme ensi sunnuntain evankeliumitekstin ja puhuimme siitä. Tulevan sunnuntain evankeliumi on kertomus Jeesuksesta ja Sakkeuksesta (Luuk 19:1-10). Kukin kertoi, mikä tässä kertomuksessa puhuttelee erityisesti. Esimerkiksi tällaisista asioista puhuimme:

- Jeesus huomasi Sakkeuksen - yhden monien joukossa. Jumala huomaa yhden ihmisen, myös minut.
- Sakkeus ehkä halusi tarkkailla Jeesusta sivusta. Hän ei ehkä halunnut ottaa kantaa Jeesukseen. Sivuun häntä ei jätetty. Hän joutui ottamaan kantaa.
- Voi olla, ettei Sakkeus pitänyt itseään tarpeeksi hyvänä kohdatakseen Jeesuksen. Voi olla, että hän kiipesi siksi puuhun. Kukaan ei ole liian huono Jeesukselle.
- Uskomme mukaan ensiksi on armo ja sitten teot. Hyvät teot ovat sen hedelmää, että Jumala armahtaa ja rakastaa. Jeesus meni ensiksi Sakkeuksen luo ja hänen kotiinsa. Tästä seurasi, että Sakkeus halusi tehdä hyvää - jakaa omastaan ja hyvittää pahoja tekojaan.
- Sakkeus otti Jeesuksen iloiten vieraakseen. Evankeliumi synnyttää iloa. Jeesuksen ihmeellinen rakkaus synnyttää joskus iloa hämmästyttävästi.
- Sakkeus ei ilmeisesti välittänyt siitä, että nolasi itsensä istumalla puussa. Niin tärkeää oli ainakin nähdä Jeesus. Suuri omaisuus ei tyydyttänyt häntä. Hän kaipasi sitä, mikä on enemmän. Sen hän sai Jeesukselta.

Puhuimme työmme iloista, suruista, onnistumisista ja epäonnistumisista. Keskustelimme Sleyn uudesta organisaatiosta. Mitä se merkitsee juuri meidän työssämme? Ja meidän alueellamme. Miten se tukee työtämme, työntekijöitä ja vapaaehtoisia vastuunkantajia? Uutta organisaatiota ei ole luotu uudistamisen halusta - sen tarkoitus on tukea ja kehittää Sleyn toimintaa. Uskon, että organisaatiouudistus palvelee tätä tarkoitusta. Sovimme myös muutamista yhteisistä, koko läntistä aluetta koskevista tapahtumista. Päivän päätteeksi saunoimme ja söimme makkarat ulkona kesän lämmössä. On suuri ilo kuulua tällaiseen joukkoon ja olla tällaisten työntekijöiden työtoveri ja esimies.

Aloitimme päivämme ampumaradalla. Muutaman harjoituslaukauksen jälkeen ammuimme kymmenen laukauksen kilpailun. Matka oli 100 metriä ja aseinamme Sakon reserviläiskiväärit. Kisan paras tulos oli 98 pistettä, toiseksi paras 94 ja kolmanneksi 92. Kovia tuloksia. Kiitos tutuille reserviläisille, jotka mahdollistivat ammunnan. Ammunta on hyvä harrastus varsinkin siksi, että se vaatii ja opettaa keskittymistä.

Ensi sunnuntaina on sanajumalanpalvelus Karkun evankelisella opistolla. Reijo Arkkila saarnaa, Kannelmiehet laulavat, Matti Rusama toimii kanttorina, itse saan toimia liturgina. Jumalanpalveluksen jälkeen juomme kirkkokahvit, lapsille on pyhäkoulu. Olet lämpimästi tervetullut. Jumalanpalvelus alkaa - kuten muinakin sunnuntaina - klo 11.

13 Comments:

Blogger KirsiMy said...

Kerran yksi entinen pomo järjesti meille MegaZonessa "tiimikoulutusta" pyssyjen kanssa. Sitten laskettiin, moneenko vastustajaan oltiin osuttu ja se, joka oli ampunut eniten vastapuolen väkeä, oli pelin voittaja. Se oli sairasta. Aseistakieltäytyjätyötoverini leimattiin koulutuksen jälkeen huonoksi tiimipelaajaksi.

11:26 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Itse olen aina pitänyt aseistakieltäytyjiä teeskentelijöinä. Vätyksinä. Pummeina.

Kyllä minä asein puolustaisin omia arvojani, jotka eivät ole kaukana suomalaisesta arvomaailmasta ja elämäntavasta.

Suomessa on vain outo voitontavoittelu vallalla; kaikki pitää yhtiöittää. Siitä pitää saada voitto.

Mielestäni ei kaikesta yhtiötoiminnasta pidä saada voittoa. On muitakin arvoja. Yritys voi pysyä pystyssä vaikkei menisi pörssiin.

Omituista on esimerkiksi se, että sähköyhtiöt, jotka tuottavat sähköä teollisuudelle, eli ovat siis perusteollisuutta, on yhtiöitetty. Esimerkiksi Keravan kaupungin sähkölaitos yhtiöitettiin.

Eihän mikään muuttunut, mutta saatiin syy nostaa sähköhintoja ja sen mukaan sitten voitttoa jaettiin.

Ja kenelle ne voitot jaettiin?

Kaupparekisteristä voi tutustua jokaisen suomessa toimivan yhtiön tietoihin, voitonjakoon ym. sikäli kuin yhtiöt ovat toimittaneet lakisääteiset tilinpäätöstietonsa rekisteriin.

Matti Vehviläinen
Kerava

11:40 ip.  
Blogger Kakkuri said...

Keravan energian omistaa 96,5% Keravan kaupunki ja 3,5% Sipoon kunta. Että niille ne "voitot" jaettiin.
Sen takia, että kaupunki ei ole myynyt sähkölaitostaan suuryrityksille, on energian hinta kuntalaisille pysynyt kohtuullisena. Keravalla ei ole tarvinnut maksaa kohtuuttomia siirtohintoja toisen omistamalle verkolle, kuten esimerkiksi tuusulalaiset Fortumille. Siellä nousi kansanliike tariffeja vastaan. Kun sähköyhtiö on oma, ylijäämäkin palautuu asiakkailleen eli molempien kuntien asukkaille. Hyvin toimivan yhtiön ansiosta kaupungissa on myös yksi maamme parhaista kaukolämpöverkoista.
Teemu Kakkuri, Kerava

12:33 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Kuten tuossa mainitsin, niin Keravan sähköstä tehtiin yhtiö.

Ja voitot jaetaan osakkeiden mukaan.

Kunnallisestä sähköyhtiöstä tehtiin osakeyhtiö, jonka kautta voitiin irtisanoa suuri osa vanhoja työntekijöitä.

Voitot ovat valuneet mm. Keravan entisen kaupunginjohtajan - joka myös irtisanottiin - yhtiöihin.

Ko. entisen kaupunginjohtajan ansioiksi voidaan laskea se, että Koff tekee olutta Keravalla.

Tuo kaupinginjohtaja siirtyi sitten Jyväskylään tekemään tuhojaan.

Mutta jos palataan tähän Keravan Energiaan, jolla kaupungin toimiva sähköntuotanto yksiyistettiin sen takia, että muutama osakkeenomistaja kerää siitä voitot, niin onhan se rikollista toimintaa.

Nimenomaan rikollista.

Matti Vehviläinen
Kerava

12:46 ap.  
Blogger Martti Pyykönen said...

No nyt täytyy kyllä sanoa, että olipa jännittävää kommentointia. Ensinnä en kyllä Jari Rankisen blogin kommenteista odottaisi löytäväni pohdintaa kuntien energiapolitiikasta ja siitä, minne Keravan energian voitot jaetaan.

Mutta mikäpä siinä. Sopiihan sitäkin pohtia.

10:50 ap.  
Blogger Martti Pyykönen said...

Martti Pyykönen
Espoo

10:51 ap.  
Blogger Unknown said...

"Mielestäni ei kaikesta yhtiötoiminnasta pidä saada voittoa. On muitakin arvoja. Yritys voi pysyä pystyssä vaikkei menisi pörssiin."

No niin, kerrataanpas niitä perusasioita taas. Voiton saamisella ja pörssiin menemisellä ei ole mitään välttämätöntä yhteyttä toisiinsa. Vai kuvitteletko, että pörssiin listautumattomat yritykset eivät tee voittoa? Mistä yrittäjän lapset saavat voita leivän päälle, jos isä tai äiti ei tee voittoa? Eikö koko ns. maallinen hyvä ja elintason nousu nimenomaan ole riippuvainen siitä, että fiksut ihmiset saavat taloudellisesta toiminnastaa voittoa. Mäillä rahoilla sitten voidaan pyörittää julkista sektoria, kuten kunnallisia sähkölaitoksia, sairaaloita tai muuta vastaavaa. Ei valtio sitä rahaa itselleen paina, kyllä se jonkun täytyy ansaita.

"Omituista on esimerkiksi se, että sähköyhtiöt, jotka tuottavat sähköä teollisuudelle, eli ovat siis perusteollisuutta, on yhtiöitetty."

Mitä tarkoitat tällä? Mitä on perusteollisuus? Onko se sama asia kuin raskas teollisuus? Ja minkä takia sen pitäisi olla kuntien tai valtion hallussa? Tuohan kuulostaa ihan Neuvostoliiton meiningiltä. Historia on osoittanut, että valtion omistuksessa olevatyhtiöt ovattehottomampia ja alttiimpia korruptiolle. Sitä paitsi monopoli johtaa korkeampiin hintoihin ja huonompaan laatuun.

Antti Vaahtoranta
Turku

11:44 ap.  
Blogger KirsiMy said...

Matti Vehviläinen, mielenkiintoinen yleistys.

8:58 ip.  
Blogger Kakkuri said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

10:00 ip.  
Blogger Kakkuri said...

edit äskeiseen: (kirjoitusvirheitä)

Matti: Mutta jos palataan tähän Keravan Energiaan, jolla kaupungin toimiva sähköntuotanto yksiyistettiin sen takia, että muutama osakkeenomistaja kerää siitä voitot, niin onhan se rikollista toimintaa.

Kerrataanpa vielä. Kyseisellä energiayhtiöllä on vain kaksi osakasta, jotka "keräävät voitot": Keravan kaupunki ja Sipoon kunta.

Voiton keräämisen vastakohta on tappiollisuus. Voiton kertymistä toteutetaan osakeyhtiöissä osingonjakoina. Jos yhtiön tilinpäätös on ylijäämäinen (voitto), se käytetään joko yhtiön toimintaan tai jaetaan osakkaille osinkoa.

Yhtiön toimintaan sijoittaminen tarkoittaa parempia palveluja, tehokkaampaa toimintaa ja halvempia energian hintoja. Maksuvalmius on parempi ja vakavaraisuus, ei tarvitse ottaa velkaa, ja on varaa investoida ja pitää vehkeet kunnossa.

Osingonjaossa taas rahaa maksetaan kaupungin ja kunnan kassaan. Sielläkin se helpottaa kaupungin taloutta, joilla ylläpidetään palveluja ja pidetään veroaäyri kurissa ja ehkäistään velkaantumista.

Molemmissa tapauksissa hyödynsaajia ovat vain kaupunkilaiset (ja sipoolaiset 3,5% osuudellaan.)
Heihin lukeutuu myös Vehviläinen itse kaupunkilaisena ja veronmaksajana.

Mikään kaupungin sähkölaitos ei olisi kyennyt vastaaviin tuottoihin, koska yhtiömuotoinen KE on melkoinen sähköntuottaja ja -myyjä. Se on myös iso työllistäjä. Tämä on mahdollista terveessä yrityksessä, siis sellaisessa joka tuottaa voittoa eikä tappiota.
Teemu Kakkuri

10:10 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Ja miten meillä Keravalla ja muuallakin entinen kaupunginjohtaja muistetaan, tämä on wikipediasta tynkäartikkeli, mutta mielestäni hyvä:

"Pekka Kettunen
Wikipedia

Pekka Kettunen on konsultti ja entinen Jyväskylän ja Keravan kaupunginjohtaja.

Kettunen herätti huomiota ja pahennusta omaperäisellä johtamistavallaan ja huonolla käytöksellään. Kettusen omien sanojen mukaan: "Eräs keravalainen vaikuttaja sanoi mulle, että olen ilman muuta v***uilussa maajoukkuetasoa."

Saadakseen Kettusen pois virasta Jyväskylän kaupunginhallitus päätti maksaa hänelle 200 000 euron erorahan. Eroraha aiheutti suurta paheksuntaa jyväskyläläisten keskuudessa. Kettunen jätti virkansa vuonna 2004.

Helmikuussa 2008 tiedotusvälineet kertoivat Kettusen syyllistyneen törkeään rattijuoppouteen."

Meillä Keravallahan Kettusta muistetaan kelmi-kettusena, katala-kettusena ym.

Hyvää jatkoa Kettuselle ja varsinkin sille kunnalle, johon hän päättää asettua.

Matti Vehviläinen
Kerava

11:51 ap.  
Blogger Kakkuri said...

Rankisen blogissa on tähän asti totuttu mustamaalaamaan vain Rankista itseään. :) Varmaan syytä pysytellä edelleenkin sillä linjalla eikä tehdä tästä mitään juorulehteä.
Teemu Kakkuri

9:42 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

No, Kettunen toiminnassaan eri tehtävissä toiminut kuten kelmi eikä se ole mitään juoruilua vaan faktaa.

Tietty voihan olla, että Rankinen voi kokea itsensä syrjityksi.

Matti Vehviläinen
Kerava

5:21 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home