tiistaina, tammikuuta 09, 2007

Taas keskusteltiin

Ennen joulua piispa Kari Mäkisen sihteeri soitti ja välitti piispan kutsun tulla keskustelemaan hänen kanssaan. Kävin tänään Turussa ja keskustelin aamupäivällä piispan kanssa noin tunnin. Tämä oli kolmas keskustelu - toukokuussa kävin Turussa ja marraskuussa piispa oli Vammalassa.

Oikeastaan mitään uutta keskustelussa ei tullut esille. Kerroin, etten ole muuttanut käsitystäni papinvirasta tai siitä, mitä johtopäätöksiä käsityksestäni mielestäni tulee tehdä. Kerroin, etten kieltäydy työtehtävistä. Teen töitä mielelläni vaikka hieman enemmän: voin toimittaa messun tarvittaessa yksin. Toisaalta en vaadi, että naispapin täytyy väistää minua - minä olen valmis väistämään, jos ristiriita voidaan välttää sillä. Pyysin, ettei minua yritetä pakottaa toimittamaan jumalanpalvelusta vastoin omaatuntoani. Toivoin, että Vammalan seurakunnassa voitaisiin jatkaa kuten tähän asti.

Keskustelu ei johtanut ratkaisuun. Ennenkin on tarjottu ja tarjottiin nytkin ratkaisua, että minä tekisin johtopäätökset. Johtopäätökset tarkoittaisivat ilmeisesti, että jättäisin virkani. Tätä johtopäätöstä en aio tehdä. Jos toiset erottavat virasta, sitten on lähdettävä. Sanoin keskustelussa, että kodistani en lähde kuin kantamalla.

Tottakai koin keskustelun taivutteluna, että muuttaisin toimintatapaani. Siitä iloitsin, että keskustelu oli asiallinen ja maltillinen. Ja siitä, että piispa oli kiinnostunut perheeni jaksamisesta. Teologiaa näissä keskusteluissa on aika vähän. Muutaman sanan vaihdoimme raamattunäkemyksestäni. Kuitenkin kyse on lopulta teologisesta kysymyksestä.

Mitä tapahtuu seuraavaksi, sitä en tiedä. Nyt työvuorolistat messujen osalta on tehty tammikuun loppuun asti.