perjantaina, tammikuuta 19, 2007

Kenellä pallo?

Mikä tai kuka ratkaisisi hankalan tilanteen, joka on Vammalan seurakunnassa, kuten joissakin muissakin kirkkomme seurakunnissa? Kenellä on pallo? Arkkipiispa Jukka Paarman linjaus reilu viikko sitten tiistaina on huomioitu laajalti. Kirjoitin nettipäiväkirjassani arkkipiispan linjauksesta 9.1. ja 12.1. Tämän viikon Sanansaattaja-lehdessä se esiteltiin näyttävästi. Kuulin, että tänään YLE TV1:n Jälkiviisaissa oikeustieteen kandidaatti Ritva Santavuori oli kehunut arkkipiispan linjausta. Hän oli puolustanut voimakkaasti vapautta ajatella naispappeudesta omantuntonsa mukaan ja toimia vakaumuksensa mukaan. En nähnyt ohjelmaa, kuulin siitä.

Arkkipiispan linjaus tarkoittaa, että pallo on jossain määrin kaikilla, jotka voivat vaikuttaa tilanteeseen seurakunnassamme tai muissa seurakunnissa. On neuvoteltava, sovittava, etsittävä tietä, jota voidaan kulkea yhdessä, pyydettävä ja annettava anteeksi. Kaikilla on oltava halua rakentaa yhdessä seurakuntaa. Käsittääkseni linjaus tarkoittaa, että pallo on erityisesti kirkkoherralla. Hän voi keskustella, sopia, järjestää ja etsiä ratkaisun, joka rakentaa, ei hajota. Jos kirkkoherralla on halua etsiä ratkaisu, jolla kirkon perinteen mukaista virkakantaa edustava pastori voi jatkaa seurakunnan virassa, ratkaisu on löydettävissä. Näin ymmärrän arkkipiispan linjauksen. Ellei halua ole, päädytään toiseen ratkaisuun. Silloinkin erityisesti kirkkoherra on ratkaisijan paikalla.

Sanansaattajan haastattelussa arkkipiispa linjasi myös kantaansa homosuhteisiin. Hän korosti eroa ihmisen ja hänen tekojensa hyväksymisen välillä. Hän muistutti Raamatun opetuksesta kilvoitella toisten kunnioittamisessa. Toisaalta hän sanoi kirkon kannan homosuhteiden harjoittamiseen olevan kielteinen. Hän kertoi yrittäneensä sanoa papistolleen, ettei samaa sukupuolta olevien parisuhteen siunaaminen ole kirkon kannan mukaista. Hän totesi, että jos siunaustoimitus on järjestetty, on tapahtunut ilmiselvä virkavirhe.

Seminaarista, jossa menneellä viikolla käsiteltiin kirkon suhdetta homoseksuaalisuuteen, olen kuullut sen verran, että paine tuoda kirkkoon homosuhteen siunaaminen on kova. Toivottavasti on paljon niitä, jotka muistavat rukouksissa arkkipiispaa - että hän jaksaisi taipumatta puristuksessa, jossa on.

1 Comments:

Blogger Pälli said...

Ilahduttavaa kuulla noista arkkipiispan sanoista! :)

Siunausta edelleen, Jari sulle ja perheellesi. Olet rukouksissa!

6:23 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home