perjantaina, lokakuuta 06, 2006

Tällaistako ollut aina?

Tyrvään Sanomien mielipideosastolla tänään nimimerkki Tuleva vammalalainen kyseli, tehdäänkö Vammalan seurakunnassa muuta kuin kinataan naispappeudesta. Moni on kysellyt samansuuntaista. Moni seurakunnan työntekijä on valitellut sitä ristiriitaa, joka on tullut seurakuntaamme. Joku uudempi työntekijä on kysynyt, tällaistako tämä on ollut aina.

Tällaista ei ole ollut aina. Hieman yksinkertaistaten voi sanoa: Tällaiseksi tämä muuttui, kun kirkon johto ryhtyi parantamaan seurakunnan työilmapiiriä. Siihen asti ilmapiiri oli toisenlainen. Helmikuussa 2006 piispainkokouksessa käsiteltiin Mikko Heikan johtaman työryhmän raporttia "Työn johtaminen, työyhteisön kehittäminen ja työturvallisuus". Piispainkokous ei torjunut raporttia vaan piti sen peruslinjauksia oikeina ja aikoi palata siihen syyskuussa. Sen jälkeen alettiin puhua pakottamisesta, syrjinnästä - kuka siihen syyllistyy ja millä tavalla - kurinpitotoimista ja mahdollisista erottamisista. Tällaiset puheet eivät voi olla vaikuttamatta työilmapiiriin. Syyskuun kokouksessa piispat antoivat selonteon, johon he kirjasivat pitkälti sen, mitä Heikan työryhmän raportissa ja sen toimenpide-ehdotuksissa todetaan.

Toivoisin, että asiat voisivat olla kuten vielä vuosi tai runsas puoli vuotta sitten. Kunpa voisimme olla ilman tätä ristiriitaa. Kukin saisi toimia hyvällä omallatunnolla, vakaumuksensa mukaisesti ja keskittyä varsinaiseen työhön. Niin oli vielä runsas puoli vuotta sitten. Olisipa samalla tavalla puolen vuoden kuluttua.

Kyllä Vammalan seurakunnassa tehdään muutakin kuin kinastellaan naispappeudesta. Tehdään paljon muuta. Tehdään arvokasta työtä lasten, nuorten, aikuisten ja vanhempien parissa. Julistetaan yksinkertaista evankeliumia ja palvellaan. Naispappeusasia ei onneksi ole tässä työssä pääasia, ei edes sivuasia. Työyhteisössämme - tarkoitan seurakunnan työtekijöitä - on paljon hyvää, intoa ja yhteen hiileen puhaltamista. Työkokouksissa ei riidellä asiasta, joka on ollut paljon - liikaa - esillä.

Tämän päivän Tyrvään Sanomissa oli myös pieni juttu otsikolla "Rankista säästetään tammikuuhun". Jutussa kerrottiin, että pappien työvuorolista Vammalan seurakunnassa on tehty tammikuun loppuun asti eikä siinä ole messua, jota olisin toimittamassa yhdessä papiksi vihittyjen naisten kanssa. Jutun otsikko oli mielenkiintoinen. Mitähän toimittaja tarkoitti?