sunnuntaina, lokakuuta 08, 2006

Muuttuuko Jumala?

Elämme suurta murrosta. Monet asiat ovat nyt toisin kuin vielä jokin aika sitten. Murros näkyy myös siinä, mitä ajatellaan Jumalasta. Ajatellaan, että Jumalan on oltava kuin meidän muokattavissamme. Hänen täytyy täyttää vaatimuksemme ja tarvittaessa hänet muokataan sellaiseksi. Hänen tahtoaan - mitä hän sanoo oikeasta ja väärästä - voidaan muuttaa sen mukaan, mikä nyt tuntuu oikealta. Ennen hän saattoi olla muuta, mutta nyt hänen on oltava sellainen, että hän tuntuu meistä hyvältä. Eikö tämä ole mieletöntä? Jos Jumala on, ei hän voi muuttua sen mukaan, mitä milloinkin ihmiset vaativat. Ei hänen tahtonsa voi muuttua meidän sopimuksestamme, että se on nyt toinen kuin joskus ennen.

Kristinuskon tulkinta, joka myötäilee edellä sanottua, nauttii nyt myötätuulta. Tai ehkä se ei nauti suurta ihmisten suosiota. Ehkä paremminkin kyse on siitä, ettei siihen kohdistu kovaa kritiikkiä, koska monet pitävät sitä niin harmittomana, ettei sitä kannata vastustaa. Kristinuskon tulkinta, joka myötäilee edellä sanottua, on saanut suuren sijan kirkossamme. Kuunnellaan toiveita ja vaatimuksia ja muokataan Jumalaa niiden mukaan. Karsitaan pois, mikä ei sovi ajan henkeen. Uskon, että jossakin vaiheessa kysymys totuudesta alkaa taas kiinnostaa enemmän ja suurempia joukkoja. Tajutaan, ettei kaikki puhe Jumalasta voi olla totta eikä Jumala muutu. Ne, jotka ovat muokanneet Jumalaa ihmisten toiveiden mukaan, ovat luultavasti silloin pitäneet puheensa. Kuka totuuden etsijä luottaisi niihin, joiden totuus on muuttunut sen mukaan, millaista totuutta milloinkin on toivottu.

Miten saamme tietoa Jumalasta, hänen tahdostaan tai miten hän suhtautuu meihin? Kristityt - ja etenkin luterilaiset kristityt - ovat vastanneet: Ainoa keinomme on Raamattu. Ajatuksemme, kokemuksemme tai tunteemme eivät tavoita Jumalaa, eivät varsinkaan sitä Jumalaa, joka ilmoittaa itsensä ristiinnaulittua ja ylösnousseena Herrana. Jumala puhuu ja ilmoittaa meille itsensä sanassaan. Raamatusta löydämme elävän Jumalan, hänen tahtonsa, tien hänen luokseen ja hänen ihmeellisen rakkautensa. "Sinun sanasi on totuus", rukoili Herramme. Kunpa tämä tuli ei sammuisi meidän keskeltämme. Voi olla, että nyt tämän tulen ääreen ei kokoonnu suuria joukkoja. Uskon, että tulee aika, jolloin kokoontuu.