tiistaina, marraskuuta 04, 2014

En tunne ketään, jota äänestää

Juttelin viime viikonloppuna kolmen - varmaan heitä pitää sanoa nuoriksi aikuisiksi - kanssa seurakuntavaaleista. Nämä kolme ovat mukana seurakunnan elämässä - muussakin ja melkein joka sunnuntai messussa. Heidän seurakuntansa ei ole kirkkomme paikallisseurakunta vaan kirkkomme herätysliike ja herätysliikejärjestö. Tai useampi. Näistä on tullut heidän seurakuntansa.

Kaikki kolme sanoivat, etteivät tunne ehdokkaita siinä paikallisseurakunnassa, johon kuuluvat. Eivät edes yhtä jota voisi äänestää. He olivat saaneet seurakunnasta kirjeen, jossa kerrottiin äänestyksestä ja jossa oli ehdokkaat. He olivat taineet käydä katsomassa netistäkin, keitä on ehdokkaina. Kaksi näistä kolmesta kertoi, etteivät ole äänestäneet ennakkoon ja ovat ensi viikonloppuna matkalla. Kolmas sanoi mahdollisesti äänestävänsä sunnuntaina, jos vain löytyisi ehdokas, jonka edes jotenkin tuntisi ja tietäisi sopivaksi kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon. Nämä kolme asuvat suuremmissa kaupungeissa.

Vaikea sanoa, missä on vika. Pitäisikö niiden, jotka ovat mukana kirkkomme herätysliikkeen tai järjestön elämässä, asettua paljon innokkaammin ehdolle seurakuntavaaleissa? Ja sitten olisi tuttuja niillä, joilla on tämä seurakunta. Mutta entä jos nämä luterilaiset kristityt kokevat, että paikallisseurakunnan luottamuselin on kaukana siitä, mikä heille on seurakunta, eikä siellä puhuta ja päätetä sen asioista? Pitäisikö heidän olla aktiivisesti mukana paikallisseurakunnan elämässä? Mutta jos he saavat sen, mitä seurakunta antaa ja mihin kristitty tarvitsee seurakuntaa, siitä, mikä on heidän seurakuntansa, eikä se ole kirkon paikallisseurakunta. Pitäisikö heidän jättää tämä seurakunta? Aikaa ja voimia ei ehkä ole olla mukana kahdessa seurakunnassa ja rakentaa niitä, ei ehkä intoakaan. Pitäisikö kirkkomme paikallisseurakunnan koota eri ryhmiä, joissa on luterilaisia kristittyjä, siten, että nämä ryhmät kokisivat olevansa osa paikallisseurakuntaa? Ja sitten he pitäisivät tärkeänä olla mukana vaikuttamassa siellä, missä päätetään myös heidän asioistaan. Miten tämä kokoaminen tapahtuisi? Vai onko nykyinen tilanne hyvä? Ja osa luterilaista uskoa tunnustavista seurakuntien jäsenistä ei tunne seurakuntavaalien ehdokkaista ketään, jota äänestää.

Pienemmillä paikkakunnilla tilanne on yleensä toisenlainen. Ainakin vielä. Sanotaan, että mikä on totta nyt Helsingissä, on totta 15 tai 20 vuoden kuluttua pienemmillä paikkakunnilla Suomessa. Jos emme halua tätä, mitä pitäisi tehdä, että asiat menisivät toiseen suuntaan? Varmasti voidaan tehdä jotakin, jos halutaan.

Sastamalan seurakunnan kirkkovaltuustoehdokkaat löytyvät osoitteesta www.sastamalanseurakunta.fi. Ehkä sieltä löytyy joku tuttu, jota voi äänestää. Täällä valitaan vain kirkkovaltuusto, joka sitten valitsee kirkkoneuvoston. Varsinainen äänetyspäivä on ensi sunnuntai 9.11. Äänestää voi Vammalan seurakuntatalossa (Asemakatu 6) klo 11-20.