lauantaina, lokakuuta 25, 2014

Sateenkaarimessu?

Edellisessä kirjoituksessa kerroin paikallisradion ohjelmasta. Eilen illalla siis pidettiin kuvitteellinen kokous, jossa oli kaksi edustajaa kultakin Sastamalan seurakuntavaalien ehdokaslistalta, ja kokous lähetettiin suorana radio-ohjelmana. Ohjelman kuuntelijoilla oli mahdollisuus tutustua muutamaan ehdokkaaseen ja heidän ryhmiinsä. Kuvitteellisessa kokouksessa käsiteltiin asioita, joita voitaisiin käsitellä seurakunnan hallinnossa. Olin mukana.

Yksi asia oli sateenkaarimessun järjestäminen Tyrvään kirkossa, Vammalan keskustassa kaksitornisessa seurakunnan pääkirkossa. Sateerimessulla tarkoitetaan - niin meille kerrottiin - jumalanpalvelusta, johon kutsutaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ja heidän läheisiään. Sateerimessuja - ja tällä nimellä - on pidetty muutamilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea.

Kerroin kokouksessa, etten kannata tällaisen messun järjestämistä. Perusteluja minulla oli ja on lähinnä kaksi: En ole lähtökohtaisesti innostunut siitä, että eri ryhmille järjestetään omia jumalanpalveluksia. Minusta olisi kummallista, jos seurakunnassa järjestettäisiin Vasemmistoliiton tai Kokoomuksen messuja. Jumalanpalveluksen pitäisi olla kaikille. Vierastan jossain määrin sitäkin, että järjestetään eri ryhmien kirkkopyhiä. Ainakaan tällaiset kirkkopyhät eivät saa tukea ajatusta, että jumalanpalvelus tuona sunnuntaina on vain tai lähinnä tuolle ryhmälle. Jollekin ryhmälle voidaan järjestään oma jumalanpalvelus, mutta minusta vain siinä tapauksessa, että sille on erityisen painava syy. Syy voi olla, että jokin ryhmä ei pääse tai sen ei ole niin mielekästä tulla tavalliseen jumalanpalvelukseen. Voi olla perusteltua järjestää esimerkiksi jumalanpalvelus, jossa laulut ja puheet ovat sopivia kehitysvammaisille. Tällä en tarkoitan, etteivät kehitysvammaiset saisi tulla tavalliseen jumalanpalvelukseen. Tietysti saavat.

Sateenkaarimessu ymmärretään helposti viestinä siitä, että esimerkiksi kahden miehen avioliiton kaltainen suhde on hyvä asia. Varmaan usein tämä viesti halutaan antaa järjestämällä tällainen messu. Tämä on vastoin, mitä Raamattu opettaa. Sen mukaan kahden miehen tai naisen avioliiton kailtainen suhde ei ole hyvä asia. Eikä seurakunnan pitäisi antaa viestiä, joka on vastoin sitä, mihin seurakunnan pitäisi kirkkomme lainsäädännönkin mukaan sitoutua. Pitäisi pitää Raamattua uskon ja elämän ylimpänä ohjeena. Tästäkään syystä en järjestäisi sateenkaarimessua siten kuin se joissakin seurakunnissa on järjestetty. Tietenkään välttämättä sateenkaarimessu ei tarkoita tämän viestin antamista. Onhan periaatteessa sekin mahdollista, että messussa opetetaan taitavasti ja hienotunteisesti, mitä Raamattu opettaa homoseksuaalisista suhteista, rohkaistaan ottamaan Raamattu todesta ja elämään sen mukaan. Silloin viesti on tietysti toinen.

Melkein kaikki kuvitteellisessa kokouksessa mukana olleet äänestivät sen puolesta, että järjestetään sateenkaarimessu. Ei siis ole ihme, jos Tyrvään kirkossa on oikeasti tällainen messu.

Minulta kysyttiin myös, olisinko itse valmis toimittamaan sateenkaarimessun. Vastasin voivani toimittaa messun. Ja tarkensin ja tarkennan tässä: Pastorina tietysti toimitan mielelläni messun. Edellytän - kuten minun pitääkin - että messu toimitetaan hyvää ja messun arvolle sopivaa järjestystä noudattaen. Messun toimittajan täytyy saada ajatella ja sanoakin, mikä on uskomme mukaista - häneltä ei voida vaatia, että tätä messua toimittaessaan hänen täytyy ajatella toisin kuin hän ajattelee ja vaieta tästä tai tuosta uskomme asiasta ja Raamatun opetuksesta. Messun täytyy olla aidosti avoin kaikille. Enkä mielelläni puhuisi sateenkaarimessusta - kyse olisi messusta tai jumalanpalveluksesta. Jos voidaan toimia näiden mukaan, voin toimittaa messun, johon ehkä erityisesti kutsutaan tiettyjä ihmisiä.

Aina kun näistä asioita puhutaan, on tärkeää korostaa, ettei kirkkojen ovia pidä sulkea keneltäkään. Kaikki kutsutaan sinne, missä on Jumalan sana ja Jumala puhuttelee, koskettaa, nuhtelee ja lohduttaa. Myös sitä tulee korostaa, ettei ketään saa vähätellä tai pitää arvottomana tai edes vähemmän arvokkaana. Kaikki ihmiset ovat valtavan arvokkaita. Jumala on luonut kaikki ja Jumalan Poika piti kaikkia niin arvokkaina, että kuoli jokaisen puolesta.