torstaina, elokuuta 15, 2013

Meni pieleen

Minäkin luin Jukka Relanderin sananselityksen viime viikon Kotimaa-lehdessä. Hän kirjoitti Päivi Räsäsen sanoneen opillisesti näin kummallisen ajatuksen: "Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima." Relander kertoi kirjoituksessaan, ettei hän osaa kuvitella Uuden testamentin kohtaa, joka antaisi tukea tällaiselle ajatukselle, ja oli sitä mieltä, että Jeesus sanoutui jyrkästi irti tämänkaltaisista väitteistä.

Kun luin tämän sananselityksen tulevan sunnuntain Raamatun kohtaan, luulin ensiksi, etten lukenut sitä riittävän huolellisesti. Eihän sananselittäjä voi olla tietämätön, ettei lainaus ole Päivi Räsäsen vaan Paavalin tekstiä. Luin jutun uudestaan ja sitten ajattelin, että kirjoittaja jättää tahallaan mainitsematta Paavalin synnyttääkseen keskustelua. Tänään ilmestyneessä Kotimaassa Jukka Relander kertoi, että pieleen meni. Hän luuli lausetta Päivi Räsäsen keksimäksi eikä tiennyt, että se on Paavalin toteamus Ensimmäisessä kirjeessä korinttilaisille. Tästä kertoo myös Kotimaan verkkolehti www.kotimaa.fi.

Aika uskomatonta. Kotimaassa sananselityksiä Raamatun kohtiin kirjoittaa henkilö, joka näyttää tuntevan Raamattua hyvin huonosti. Paavalin lause, jota sisäministeri lainasi, on apostolin tunnetuimpia. Ihmetyttää myös, että kirjoitus julkaistiin Kotimaassa eikä kysytty kirjoittajalta, miksei hän kerro lainauksen alkuperäistä kirjoittajaa. Mitä jos lehdessä, joka pyrkii edistämään terveyttä, olisi säännöllinen kirjoittajavieras, joka ei tietäisi, että sillä, mitä syömme, on merkitystä terveydelle. Ja tämä paljastuisi jossakin hänen kirjoituksessaan. Tai sanomalehden ulkomaan sivuilla annettaisiin toistuvasti tilaa kirjoittajalle, joka sattuisi väittämään Pohjois-Koreaa länsimaiseksi demokratiaksi.

Samassa Kotimaan numerossa oli toinenkin kirjoitus, jossa Raamatun tuntemus oli heikkoa. Pastori Kai Sadinmaa kirjoitti, että "evankeliumien Jeesus on kiinnostunut seksistä ja seksuaalisuudesta yhtä paljon kuin saimaannorpista. Hän ei puhu niistä sanaakaan." Tämä ei ole totta. Vuorisaarnassa (Matt 5) Jeesus selittää kuudetta käskyä - älä tee aviorikosta - ja sanoo, että se, joka katsoo naista niin, että alkaa himoita häntä, on tehnyt sydämessään aviorikoksen hänen kanssaan. Toisessa evankeliumikirjojen kohdassa (Matt 19) Jeesus puhuu siitä, että Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi, avioliitossa nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi ja ettei avioliittoa saa purkaa. Ihmettelin tätäkin kirjoitusta lukiessani, miten lehteen, joka haluaa käsitellä asiantuntevasti uskonasioita, voidaan julkaista tällaista.

En tarkoita, että haluaisin kireää tarkkailua, joka pelottaa ja kahlitsee väärällä tavalla uskonasioiden pohtimista. En kannata Raamatulla lyömistä. Tai sano, ettei virheitä saa tehdä. Mutta niiltä, jotka kirjoittavat lehdessä - toistuvasti ja usein varsin tiukasti - vaaditaan enemmän, paljonkin enemmän, kuin näiden kirjoitusten tasoa.