keskiviikkona, maaliskuuta 27, 2013

Herramme kuoli, sovitti syntimme ja voitti kuoleman

Hiljainen viikko muistuttaa Jeesuksen tiestä ristille. Viime sunnuntaina, palmusunnuntaina, messun johdantosanoissa sanoin tästä matkasta tähän tapaan:

- Sillä matkalla oli vähän sankareita. Ajattele Jeesuksen opetuslapsia: Ei ymmärretty, vaikka Jeesus puhui selvästi ja olisi pitänyt ymmärtää. Nukahdettiin, ei ollut sen verran edes myötätuntoa, että olisi valvottu toisen rinnalla, kun toinen toivoi sitä. Pelättiin, annettiin periksi ja jätettiin yksin. Kiellettiin, ettei edes tunneta. Ei uskottu, vaikka toiset vakuuttivat, kun olivat nähneet ihmeellistä.

Nämä tällaiset saivat kuitenkin olla Jeesuksen seuraajia, hänen omiaan. Saamme mekin, tällaiset, samanlaiset. On anteeksiantamus. On risti, joka sovitti kaikkien kaikki synnit. Kaikkien kaikki synnit, koko maailman synnin – niin kuin Raamattu sanoo. Se tarkoittaa juuri sinua ja juuri minua ja kaikkea mahdollista, mitä on ja voi olla.

Yksi ei antanut periksi. Hän kulki tien loppuun. Mutta ei hänkään suurena sankarina, pää pystyssä. Ajattele, millainen kärsivä Jeesus oli.

Meitä muistutetaan, että saa olla heikko. Ei tarvitse aina tai yleensä onnistua, osata, tietää, pärjätä hienosti, jaksaa, hymyillä ja kulkea pää pystyssä. Myös heikkona, allapäin, pettyneenä, epäonnistuneena, huonosti pärjänneenä saa olla Jumalan oma. Ja siinä heikkoudessa Jumala on kanssamme, pitää huolta, pitää omanaan ja johdattaa. Ehkä varsinkin juuri siinä hän on kanssamme, vaikka siltä ei tuntuisi.

* * *

Huomenna on kiirastorstain messu Karkun evankelisella opistolla. Messu alkaa klo 19.

Lauantaina klo 23 on pääsiäisyön messu samassa paikassa.

Ja toisena pääsiäispäivänä maanantaina 1.4. klo 11.

Olet lämpimästi tervetullut näihin.

Toivotan sinulle hyvää, siunattua hiljaista viikkoa ja pääsiäistä. Herramme kuoli ja sovitti syntimme. Siksi on anteeksiantamus. Hän nousi kuolleista ja voitti kuoleman. Siksi meillä kadotuksen ansainneilla on pääsy ikuiseen elämään.