keskiviikkona, maaliskuuta 03, 2010

Tervetuloa messuun

Ensi viikonvaihteessa Karkun evankelisella opistolla on nuorten Maata näkyvissä -leiri. Sovimme viime syksynä leirin järjestäjien kanssa, että saarnaan messussa, joka on osa tätä leiriä.

Kun sovimme, että saarnaan, emme tienneet, että arkkihiippakunnan tuomiokapituli määrää minulle antamansa rangaistuksen - pappisvirasta pidättämisen - alkamaan tammikuun alussa ja päättymään maaliskuun lopussa. Tänä aikana en ole saarnannut messussa. Olen toiminut näin, vaikka on kai niin, ettei minun olisi välttämättä tarvinnut pidättäytyä saarnaamasta. Kirkomme lainsäädännönkin mukaan jumalanpalveluksessa yksittäistapauksissa voi saarnata muukin kuin vihitty pastori. Saarnan voi pitää esimerkiksi teologian opiskelija, teologian maisteri, lähetystyöntekijä tai muu sopiva henkilö. Itse ajattelen, että pääsääntöisesti messussa saarnaaminen on pastorin tehtävä. Joskus voidaan tehdä poikkeus ja saarnan messussa pitää mies, joka ei ole vihitty pastori mutta jonka messuista vastaava pastori katsoo tähän tehtävään sopivaksi.

Saarnaan siis ensi sunnuntaina 7.3. klo 11 alkavassa messussa opistolla Karkussa. Vaikka messu on osa nuorten leiriä, kaikki - niin nuoremmat kuin vanhemmat - ovat lämpimästi tervetulleita. Olet sinäkin.