sunnuntaina, joulukuuta 21, 2008

Raamatun mukaan

Tänään Aamulehdessä oli arvostelu tai esittely kirjasta Raamatullinen vuosi. Kirjan kirjoittaja on amerikkalainen juutalainen toimittaja A.J. Jacobsin. Arvostelussa hänen kerrotaan olevan agnostikko. Siis hän ajattelee, ettei voi tietää, onko Jumalaa vai ei, ja siksi hän ei halua sitoutua mihinkään uskontoon. Hän oli päättänyt elää vuoden Raamatun käskyjen – nimenomaan Vanhan testamentin ja Mooseksen lain määräysten – mukaan, ja kirjoitti tästä kirjan. Hän oli esimerkiksi käyttänyt vain sellaisia vaatteita, jotka ovat pelkästään villaa tai pellavaa, eivät sekakuituja. Hän oli antanut partansa kasvaa ja solminut siihen tupsuja. Hän oli rakentanut olohuoneeseensa lehtimajan. Ja heittänyt soraa aviorikkojan päälle – ikään kuin kivittääkseen tätä.

Aamulehden kirja-arvostelu arvosteli etenkin niitä kristittyjä, jotka ovat sitä mieltä, että tulee uskoa ja elää Raamatun mukaan. Arvostelun mukaan nämä kristityt eivät välitä läheskään kaikesta, mitä Raamattu opettaa. He valitsevat Raamatusta itseään miellyttävät kohdat ja unohtavat monet muut – esimerkiksi sen, että pitäisi valikoida vaatteet, tai että pitäisi kivittää aviorikkojat tai antaa partansa kasvaa.

Toivoisi, että uskontoon liittyvien kirjojen arvostelijat tai esittelijät tuntisivat perusasioita kristinuskosta. Esimerkiksi tämä on perusasioita: Jumala antoi vanhan liiton aikana – ennen Jeesuksen syntymää - monia käskyjä Israelin kansalle. Näitä käskyjä Israelin kansan tuli noudattaa vanhan liiton aikana. Näitä käskyjä ovat esimerkiksi ne, joihin kirja-arvostelussa viitataan. Uusi testamentti opettaa, etteivät monet näistä käskyistä kuulu enää uuteen liittoon – siihen aikaan jota eletään Jeesuksen syntymän, kuoleman ja ylösnousemisen jälkeen – eikä kristittyjen tarvitse noudattaa niitä. Luemme Raamattua Uudesta testamentista, Jeesuksen ja apostolien opetuksista, käsin ja sanomme: Raamattu on uskon ja elämän ylin ohje. Sen mukaan meidän tulee uskoa ja elää.

Raamattu kertoo myös joulun valtavan sanoman: On Vapahtaja kaikkia varten. Hän rakensi yhteyden Jumalan ja ihmisten välille. On taivas ja syntinen ihminen pääsee sinne Vapahtajaan turvautumalla. Hienoa että Raamattu on ylin ohje, jonka mukaan saa uskoa. Sitten voi luottaa myös tähän sanomaan.

Lauloimme tänään jumalanpalveluksessa Karkun evankelisen opiston salissa:

Ikuisen joulun jos tahdot löytää,
sydämes avaa ja kohtaat Vapahtajan.
Et löydä kultaa, et juhlapöytää,
löydät vain seimen ja tallin koruttoman.
Joulu on taas, riemuitkaa nyt.
Lapsi on meille tänä yönä syntynyt.

Seuraavan kerran evankelisen opiston salissa lauletaan jouluaattona ja uudenvuodenaattona. Jouluaaton hartaus alkaa klo 16 ja uudenvuodenaaton riemumessu klo 23. Olet lämpimästi tervetullut.

Toivotan sinulle hyvää, siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa.