keskiviikkona, syyskuuta 03, 2008

Raamattu tutuksi

Eilen illalla alkoi Raamattu tutuksi -luentosarja Vammalan Luther-talossa. Näissä illoissa opiskellaan Johanneksen ilmestystä. Eilen selvittelin Ilmestyskirjan taustaa, miten tätä kirjaa voisi ymmärtää ja mitkä ovat kirjan keskeisiä opetuksia. Totesin mm. seuraavaa:

- Ilmestyskirjassa on sellaista, mikä pelottaa ja ahdistaa lukijaa. Monet näyt ovat järkyttäviä: ihmisiä kuolee, luonto tuhoutuu ja verta roiskuu. On Ilmestyskirjan selittäjiä, jotka saavat ihmiset pelon valtaan. Ilmestyskirjan tarkoitus ei kuitenkaan ole luoda pelkoa ja ahdistusta. Kirja vain kuvaa, millaista elämä pahassa maailmassa on ja tulee olemaan. Ilmestyskirjan tarkoitus on juuri päinvastainen kuin luoda pelkoa. Se rohkaisee niitä, jotka lukevat sitä ja uskovat, mitä se kertoo: Vaikka tapahtuu järkyttäviä asioita, ei sittenkään ole hätää. Tämä maailma on Jumalan käsissä. Hän johtaa ja hänen suunnitelmansa toteutuvat. Hän pitää erityisesti omistaan huolta. Varsinkin heille tapahtuu vain, mitä Jumala sallii. Ilmestyskirja on annettu meille siksi, että tietäisimme tämän ja luottaisimme siihen.

- En usko, että Ilmestyskirjan avulla pystymme kertomaan, mikä maa hyökkää seuraavaksi minne tai miten maailman talous kehittyy. Joistakin meneillään olevista tapahtumista tai tapahtumista, jotka ovat tapahtuneet, voimme sanoa: Tässä tämä Ilmestyskirjan kohta toteutuu tai toteutui. Tämän huomaaminen ei pitäisi niinkään johtaa siihen ajatukseen, että tämä on mielenkiintoista ja tahdon tyydyttää lisää uteliaisuuttani. Mutta tähän ajatukseen sen pitäisi johtaa: On totta, mitä Ilmestyskirja kertoo. Totta on myös se, että Kristus palaa kunniassaan. Pian seison Jumalan valtaistuimen edessä. Siinä on vain kaksi mahdollisuutta – ikuinen kadotus tai ikuinen elämä. Jeesus lupaa ikuisen elämän niille, jotka ovat hänen puolellaan. Haluan pysyä hänen puolellaan, koska siten ja vain siten pelastun. Hänen puolellaan on heikko, syntinen ihminen, joka turvautuu häneen.

Seuraava luento Vammalan Luther-talossa on tiistaina 16.9. klo 18.30. Tuolloin käsitellään Erkki Koskenniemin johdolla Ilmestyskirjan kirjeitä seitsemälle seurakunnalle. Ne ovat kirjan luvuissa 2 ja 3. Luennot jatkuvat tästä eteenpäin joka toinen tiistai. Eilen ensimmäisellä luennolla oli mukana seitsemisenkymmentä Raamatun oppilasta.

Pidän tänä syksynä Raamattu tutuksi -luentoja yhdessä toisten kanssa myös muualla kuin Vammalassa. Porissa luennoilla tarkastellaan uskoomme keskeisesti liittyviä aiheita - esimerkiksi ehtoollista, Jumalan johdatusta ja sitä, millainen on kristitty koti. Porissa luennot pidetään Sleyn rukoushuoneessa (Varvinkatu 3), ne alkavat torstaina 25.9. klo 18.30 ja jatkuvat siitä eteenpäin joka toinen torstai.

Raumalla aiheena on Paavalin ensimmäinen kirje korinttilaisille. Tämä luentosarja alkaa tiistaina 16.9. klo 18.30 ja jatkuu joka toinen viikko. Luennot pidetään Pyhän ristin kirkon vieressä olevassa seurakuntatalossa.

Huittisissa ja Laviassa käsitellään uskoon keskeisesti liittyviä aiheita - samaan tapaan kuin Porissa. Illat Huittisissa alkavat Sleyn rukoushuoneessa (Karpintie 9) keskiviikkona 10.9. klo 18.30 ja Laviassa seurakuntatalossa maanantaina 22.9. klo 18.30. Huittisissa sarja jatkuu joka toinen keskiviikko, Laviassa maanantaisin kerran kuukaudessa.

Jos asut jollakin näistä paikkakunnista tai lähellä niitä, toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi iltoihin. Viime sunnuntain evankeliumitekstissä Jeesus sanoi Mariasta, joka kuunteli häntä: "Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois." (Luuk 10:42). Jokainen, joka haluaa kuunnella Raamattua ja uskoa, mitä se sanoo, saa soveltaa itseensä nämä Jeesuksen sanat.