torstaina, elokuuta 23, 2007

Pohjoiseen

Siirryimme tämän viikon maanantaina Kabulista Afganistanin pohjoisosaan, jossa pääosa suomalaisista rauhanturvaajista palvelee. Leiri, jossa asumme, on hienosti rakennettu. Ruotsalainen siisteys näkyy kaikkialla. Täällä on siis meidän suomalaisten lisäksi ruotsalaisia. Ruotsalaiset muodostavat pääosan leirin rauhanturvaajista. Myös puolalaisia on tullut vastaan - tosin he ovat siirtymässä tästä leiristä pois.

Leirissä on hyvä ruokala, urheiluhalli, jossa on kuntosali ja kenttä salibandya varten, kappeli, pieni kirjasto, elokuvateatteri noin 30 hengelle, messi, kauppa, joitakin paikallisten kauppiaiden kojuja ja vain suomalaisille varattu alue. Viimeksi mainitulla alueella on suomalaisten messi, sauna - tai kaksikin - ja mukava oleskelutila ulkona. Suurempi sauna on tullut jo testattua. Oikein hyvä sauna. Salibandya olen pelannut ja juossut leirin valleja kiertävää asfaltoitua juoksurataa. Pituutta tällä radalla on hieman vajaa kilometri.

Leirissä on ollut oikein hyvä olla. Tietysti ennemmin tai myöhemmin voimille ottaa se, ettei leiristä pääse lähtemään noin vain. Olisi mukava nähdä tavallisten afgaanien elämään leirin ulkopuolelle. Leiristä on kuitenkin lupa poistus vain jotakin tiettyä tehtävää varten.

Eilen ajoimme kaupungin läpi, jonka kupeessa leiri on. Harmaata, hiekkaista ja kuivaa. Muutama pieni puro sentään virtasi ja yksi hieman suurempi joki. Kaupungin lapsia oli uimassa pienissä puroissakin. Lapset heiluttivat nähdessään ISAF:n autoja. Monet lapset ojensivat kätensä kasvojensa eteen - kuin lyödäkseen lentopallossa sormilyönnin. Tämä merkki tarkoittaa pyyntöä saada lentopallo. Lentopallo on tässä maassa hyvin suosittu peli. Eipä ollut meillä antaa lentopalloja. Saisikohan niitä Suomesta jostakin ilmaiseksi tänne jaettavaksi? Pallojen ei varmasti tarvitsisi olla uusia.

Tänään tapasin ruotsalaisen kollegani. Mukavan tuntuinen kaveri, jolla on paljon kokemusta rauhanturvatehtävistä. Hän on pitänyt leirin kappelissa jumalanpalveluksen pääsääntöisesti torstaisin ja sunnuntaisin. Sovimme, että hoidan näistä osan. Nämä jumalanpalvelukset ovat olleet englanninkielisiä. Sovimme myös, että noin joka toinen viikko kappelissa on suomenkielinen jumalanpalvelus. Tärkeää on, että Jumalasta ja hänen hyvistä teoistaan saa kuulla omalla äidinkielellään. Suomenkieliset jumalanpalvelukset korvaavat osan englanninkielisistä.

Joukkomme on opetellut elämään uudessa leirissä ja alkanut paneutua niihin tehtäviin, joita seuraavien kuuden kuukauden aikana meistä itse kullakin on. Monet meistä ovat tänään ottaneet vastuun näistä tehtävistä.

Lämmintä täällä on edelleen - kuten tulee varmasti olemaan pitkälle syksyyn. Poltin eilen hieman käsivarsiani ja kasvojani aavikolla. Olo ei kuitenkaan ole ollut sietämätön - rasvaus aavikolta paluun jälkeen auttoi.

2 Comments:

Blogger Pälli said...

Hei Jari, on tosi mukava kun kirjoitat kuulumisia tänne. Osaat jotenkin tosi elävästi kuvailla kaikkea siellä. Siunausta paljon sinulle sinne!

Päivi Luukkainen
Jyväskylä

6:31 ip.  
Blogger Viher-Tuomo said...

Niinpä niin, totta on, mitä Päivi sanoi. Kiitos kun jaksat olla niin aktiivinen!

Itselläni on ollut ihana ja antoisa elokuu. Uuden opettelu jatkuu vielä pitkään minullakin...

Kaikkivaltiaan siunausta! :)

Tuomo Viherjuuri (ent. Vättö)
Jalasjärvi (nyt Hki)

10:23 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home